Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Γυναίκες ενός ... κατώτερου θεού...

4 Μαρτίου 2011.
Μια γυναίκα της ερήμου, νεαρή κοπέλα, που ζει σε κάποιο χωριό ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τολμά να πει δημόσια ότι ο άντρας της την κακοποιεί καθημερινά, επιστρέφοντας από τη δουλειά. Και η απάντηση που παίρνει από τον ίδιο είναι πως τού ανήκει, καθώς πλήρωσε προίκα για να την αποκτήσει, και τη χτυπάει για να εκτονώνει το άγχος, που τού προκαλεί η βιοπάλη...

...Τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία «καταθέτει» η Ελληνοαιγύπτια ερευνήτρια, Κλεοπάτρα Γιούσεφ, η οποία για αρκετούς μήνες έμεινε σε χωριά της ερήμου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που στόχο είχε την ενδυνάμωση της γυναικείας αυτοπεποίθησης, την ένταξη των γυναικών ηλικίας από 14 έως 29 ετών στην αγορά εργασίας και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
«...Μετά την ανοιχτή δήλωση της γυναίκας, ο σύζυγος την έδιωξε από το σπίτι και ο πατέρας της δεν τη δέχτηκε πίσω. Αναγκαστήκαμε να βρούμε αρμόδιους συλλόγους να της παρέχουν την ανάλογη περίθαλψη. Στα χωριά αυτά, οι γυναίκες μένουν κλεισμένες στο σπίτι, ανήκουν είτε στους συζύγους, είτε στους πατεράδες τους», πρόσθεσε η κ. Γιούσεφ, η οποία την Τρίτη, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα είναι μία από τις βασικές ομιλήτριες, σε εκδήλωση που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο νέο δημαρχείο.
«...Το ευχάριστο είναι πως, με το τέλος του προγράμματος, ενημερώθηκα πως ένας μεγάλος αριθμός των κοριτσιών που πηγαίνουν στο σχολείο συνεχίζουν και στο λύκειο, ενώ έστω δύο-τρία πέρασαν και στο πανεπιστήμιο. Βεβαίως, εξακολουθούν να υπάρχουν πρόωροι γάμοι, όμως μειώνεται το ποσοστό, ενώ κάποιες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται ως πωλήτριες σε καταστήματα με πλεχτά», κατέληξε η κ. Γιούσεφ.
...Την Τρίτη, 8 Μαρτίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει μαραθώνιες εκδηλώσεις, με τίτλο «Γυναίκες στα πεδία των συγκρούσεων», που θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
...Μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις θα περιλαμβάνονται παντομίμα, γκράφιτι, βιβλιοανάγνωση από το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, έκθεση φωτογραφίας, παράσταση χορού, συζήτηση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ακτιβιστριών και δημοσιογράφων, θεατρική παράσταση, συναυλίες και προβολή ταινιών, με επίκεντρο τη γυναίκα στη Μέση Ανατολή.
...Τα δρώμενα θα γίνουν σε πλατείες και σχολεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νέο δημαρχείο, στο δημοτικό θέατρο «Ανετον» και στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος»....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: