Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το ελληνικό καρναβάλι ξεσήκωσε τουςκατοίκους της Μελβούρνης.

9 Μαρτίου 2011.
Αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναβίωσαν στο κέντρο της Μελβούρνης στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης «Γλέντι» που οργάνωσε το Φεστιβάλ «Αντίποδες»....Ένα «Γλέντι» τελείως διαφορετικό από κάθε άλλη φορά, για πρώτη φορά αποκριάτικο, σωστά οργανωμένο που συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και άλλους...κατοίκους της πόλης......Εντυπωσιασμένος, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τεντ Μπέϊλιου από την μεγάλη προσέλευση κόσμου σημείωσε πως το ελληνικό καρναβάλι δεν απευθύνεται μόνο σε Έλληνες αλλά στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και αύξησε την επιδότηση της πολιτειακής κυβέρνησης προς το φεστιβάλ «Αντίποδες» από 75.000 δολάρια σε 100.000 δολάρια.
...Το κέντρο της Μελβούρνης, η ιστορική ελληνική γωνιά της Λόνστντεϊλ Στριτ, πλημμύρισε από Ελλάδα το Σαββατοκύριακο.
...Οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών απόλαυσαν τον ήλιο παράλληλα με τα μουσικοχορευτικά δρώμενα, ενώ μυρωδιές από τις διάφορες ελληνικές και μη γεύσεις πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα γαργαλώντας τη μύτη των παρευρισκομένων.
...Τα περίπτερα ήταν γεμάτα κόσμο που είτε ήθελε να δοκιμάσει κάποιο από τα πεντανόστιμα φαγητά, όπως λουκούμια, παραδοσιακές κυπριακές σεφταλιές με πίτα, στριφτές τηγανιτές πατάτες σε ξυλάκι κ.α, είτε να ενημερωθεί για διάφορα ελληνικά προϊόντα, εταιρείες και οργανισμούς. Ακόμη, σε ένα από τα περίπτερα, ο κόσμος μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό παρασκευής του καλύτερου ελληνικού καφέ γλυκού, μέτριου ή σκέτου.
...Στην κεντρική σκηνή, το συγκεντρωμένο πλήθος απολάμβανε τη ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τη Μάνη, τον Πόντο, την Κύπρο, τη Μακεδονία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι γεροντότεροι καθισμένοι στην εξέδρα δεξιά της σκηνής χτυπούσαν ρυθμικά παλαμάκια και ζητωκραύγαζαν ενθαρρύνοντας τους μουσικούς και τους νεαρούς χορευτές.
...Οι τραγουδιστές κέρδισαν την καρδιά τον Ελλήνων θεατών, που συγκινημένοι σιγοτραγουδούσαν τα ελληνικά τραγούδια, ενώ οι χορευτές, με τις επιδέξιες κινήσεις τους, προκάλεσαν το θαυμασμό τους, καταγράφοντας τα δρώμενα με τις κάμερες και τα κινητά τους τηλέφωνα. Η Σουάν από την Κίνα δήλωσε μαγεμένη από τα Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα και τα κατέγραφε με την κάμερα της, ενώ η φίλη της, η Λη, δήλωσε ενθουσιασμένη με την ατμόσφαιρα και το κλίμα χαράς που επικρατούσε.

***Εκδηλώσεις είχαν οργανωθεί, όχι μόνο για τους μεγάλους, αλλά και για τους μικρούς επισκέπτες του φεστιβάλ, οι οποίοι είχαν να διαλέξουν από μια ποικιλία δρώμενων, όπως παιδικές παραστάσεις, μικρούς τραγουδιστές, ζωγραφιές προσώπου, παιδικά χορευτικά συγκροτήματα, διήγηση παραμυθιών αλλά και διαγωνισμό κατασκευής της καλύτερης μάσκας. 
...Η τετράχρονη Ελένη από την Κερύνεια, που ήλθε επισκέπτρια στη Μελβούρνη με τη μητέρα της, δήλωσε πως πέρασε φανταστικά και, παρακολουθώντας τους χορευτές, εκδήλωσε την επιθυμία να μάθει να χορεύει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. 
...Το λούνα παρκ του φεστιβάλ παρέμενε γεμάτο διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους, ενώ η δεύτερη σκηνή του, η οποία είχε διαμορφωθεί ώστε να προσομοιάζει με πλατεία, ήταν γεμάτη κόσμο που παρακολουθούσε χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπως την Κρήτη, τη Λακωνία, την Ήπειρο κ.ά, να παρουσιάζουν τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα του τόπου τους, όπως χορούς με αυτοσχέδια άρματα, το γαϊτανάκι κλπ. Αρκετός κόσμος φάνηκε να παρακολουθεί επίσης την επίδειξη μαγειρικής που οργανώθηκε με σκοπό να διδάξει και να δείξει την εκτέλεση περίφημων ελληνικών συνταγών.
...Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ Αντίποδες 2011, στη σκηνή ανέβηκαν και πήραν το λόγο οι Ελληνικής καταγωγής παρουσιαστές ειδήσεων Γεώργιος Ντονικιάν και Ελένη Καπάλος, οι οποίοι μίλησαν με συγκίνηση για τις εμπειρίες τους σε σχέση με το φεστιβάλ.
...Ενώ η ατμόσφαιρα είχε ήδη ζεσταθεί ο κόσμος στην κατάμεστη κεντρική σκηνή επεφύλαξε θερμό χειροκρότημα για τους Ζιγκ Ζαγκ και τα Παιδιά από την Πάτρα που πήραν τη σκυτάλη και με τα δημοφιλή τραγούδια τους ξεσήκωσαν το πλήθος.
...Το φεστιβάλ φέτος τίμησε με την παρουσία του και ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ο οποίος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με την επιτυχία της εκδήλωσης.
Βεβαίως εκεί ήταν και ο δήμαρχος Μελβούρνης Ρόμπερτ Ντόιλ, ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευης κ. Άντριους, πολυάριθμοι Αυστραλοί και ομογενείς βουλευτές αλλά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας Ελένη Λιανίδου που έδειξε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη.
...Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, δήλωσε περήφανος για την οργάνωση της βραδιάς και μίλησε για το όραμα του σε σχέση με το θεσμό του φεστιβάλ Αντίποδες, λέγοντας ότι : 
«...Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι καταφέρνουμε να αιχμαλωτίσουμε το ελληνικό πνεύμα της Μελβούρνης, αλλά και να παράσχουμε μια πλατφόρμα για όλους τους Αυστραλούς έτσι ώστε να απολαύσουν ένα πολυπολιτισμικό γεγονός,, και ο κόσμος να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε μια χώρα, όπως η Αυστραλία, όπου όλες οι εθνικότητες έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ανοιχτά και ελεύθερα και μπορεί κανείς να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες. Πιστεύω πως σήμερα το καταφέραμε αυτό, κρίνοντας από το κοινό αλλά και από τους διάφορους οργανισμούς, που πήραν μέρος στο φεστιβάλ και εκπροσωπούν όλα τα διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και τους διαφορετικούς τρόπους που γιορτάζουν είτε με το φαγητό, τραγούδι, χορό, ποίηση, θέατρο, και όλα τα υπόλοιπα υπέροχα πράγματα»....(ΑΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: