Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Φωνάζουν και στον Άγιο Δημήτριο Ζάρκος...

15 Μαρτίου 2011.

Ανάρτηση στο blog της Νεολαίας του Αγίου Δημητρίου για το θέμα της συγχώνευσης των δημοτικών σχολείων Αγίου Δημητρίου, Νιάτων και Απιδιάς.


Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βιου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διαφορετικές θα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως είναι αυτονόητο κάτι τέτοιο επηρεάζει και το δικό μας σχολείο, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου και της κ. Διαμαντοπούλου συγχωνεύεται με το σχολείο των Νιάτων και της Απιδιάς. Το συνενωμένο σχολείο που θα προκύψει θα στεγάζεται στο υπάρχον δημοτικό σχολείο των Νιάτων. Εδώ ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί το συγκεκριμένο σχολείο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του υποτιθέμενου "Νέου Σχολείου" που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας;

     Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του χωριού μας, η απόφαση αυτή λήφθηκε υπόγεια,  χωρίς να εξεταστεί ο φάκελος των δύο σχολείων. Κάποιος βέβαια εύλογα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το τμήμα Νεολαίας του χωριού μας δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανέναν άλλο παρά μόνο το χωριό του. Δεν είναι έτσι....
    Το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει πως τα κριτήρια για τις συνενώσεις ήταν πρωτίστως παιδαγωγικά, κάτι που η συγκεκριμένη ενέργεια το διαψεύδει. Αν αυτή η θέση του υπουργείου ίσχυε και πέρα απο τα χαρτιά και τα δελτία τύπου, τότε δεν θα προσπαθούσε να κλείσει ένα σχολείο με καλύτερες κτιριακές υποδομές, με περισσότερους μαθητές, περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και εν κατακλείδι ένα σχολείο που ήδη εξυπηρετεί μαθητές ακόμα και από τα γύρω χωριά.
    Ένα άλλο γελοίο επιχείρημα που ακούστηκε είναι πως ο δρόμος που ενώνει τον Άγιο Δημήτριο με την Απιδιά, ο Σκαρδιάς είναι αγροτικός και έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους παρά μόνο για αγροτικούς. Αν ο δρόμος είναι αγροτικός, τότε τα λεωφορεία και τα λοιπά αυτοκίνητα που περνούν, είναι νταλίκες και 4x4...!
     Πέρα από το κτιριακό θέμα που η αδικία είναι εξόφθαλμη, τα παιδαγωγικά κριτήρια δεν χωροθετούνται  μόνο μέσα στα όρια του σχολείου. Έτσι οι αρμόδιοι έπρεπε να εξετάσουν και τη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη ενός χωριού πριν αποφασίσουν. Το χωριό μας διαθέτει πολιτιστικές υποδομές που δεν διαθέτει κανένα γειτονικό χωριό. Οι πέντε σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χωριό την τελευταία εικοσαετία, μάλλον δεν είναι αρκετοί για να πείσουν τους υπεύθυνους. Ούτε προφανώς οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα πολιτιστικά τριήμερα, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, η βιβλιοθήκη του τμήματος Νεολαίας, ο "Κρόνος" που κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τοπικό αθλητισμό, το μικρό λαογραφικό μουσείο, το πολιτιστικό πάρκο των 7 στρεμμάτων, το ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο γήπεδο, την παιδική ποδοσφαιρική ακαδημία κ.α
    Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να επικρατήσει το τοπικιστικό πνεύμα. Απλώς κρίνουμε αναγκαίο η απόφαση του υπουργείου και των αρμοδίων να επανεξεταστεί ή μάλλον να εξεταστεί αφού τίποτα από τα παραπάνω  δε λήφθηκε υπόψη και ο φάκελος του σχολείου δεν ανοίχτηκε.
    Έτσι όχι απλώς συμπαραστεκόμαστε στα  δίκαια αιτήματα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και των μαθητών του σχολείου, αλλά ενημερώνουμε ότι θα στηρίξουμε την απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο.
           «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.»
                                                                                                                 Αδαμάντιος Κοραής

Δεν υπάρχουν σχόλια: