Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

"Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα γκρεμίσει το ευρώ".

7 Μαρτίου 2011.
"...Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του ευρώ..." αναφέρει σε συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος προσθέτει ότι η Γερμανία περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο του Μαρτίου.
...
...Ερωτηθείς για την εκτίμηση 160 γερμανών οικονομολόγων, ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και την πρόταση του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ειναι κατηγορηματικός.
"...Λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του ευρώ. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό το ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες", τονίζει ο κ. Σόιμπλε.
"...Ο Rogoff πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη. Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό", προσθέτει.
...Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από την επικείμενη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. "Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Παρασκευή οι βασικές αποφάσεις να είναι τόσο σαφείς ώστε στη συνέχεια οι Υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες", υπογραμμίζει.
...Κατά τον κ. Σόιμπλε πρέπει να καταστούν "τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα", να περάσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας "για να εξαλείψουμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ως προς τις οικονομικές αντοχές των χωρών" και να τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
...Αναφορικά με την πίεση που ασκούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) να μην είναι δυνατή η αγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ο κ. Σόιμπλε αποσαφηνίζει ότι "η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας".
"....Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ' αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου", λέει ο κ. Σόιμπλε.
...Επίσης θα προβλέπονται "αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους. Όλα αυτά τα περιλαμβάνει και η πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού", αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: