Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας για Λιβύη και Μ. Ανατολή.

2 Μαρτίου 2011.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι όπως ήταν αναμενόμενο η έμφαση δόθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Λιβύη....

«...Η Ελλάδα υπήρξε ένας εταίρος που βοήθησε πολύ», είπε ο Γκόρντον, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Δημήτρη Δρούτσα και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Ι. Α. Ζέππο, εξήρε τις προσπάθειες της Αθήνας να συμβάλλει στην επιχείρηση εκκένωσης υπηκόων τρίτων χωρών από την ανατολική Λιβύη και την μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος.
...Ο Γκόρντον, αναφέρθηκε λακωνικά στη θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς, τονίζοντας ότι «αυτό το καθεστώς (του Καντάφι) θα φύγει, επομένως δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται αυτή η βία».
...Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν μια προσωρινή ή μεταβατική κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη ο Γκόρντον περιορίστηκε να σημειώσει πως η Ουάσινγκτον εξετάζει τις επιλογές της.
...Ερωτηθείς για το Κυπριακό - το οποίο συζήτησε νωρίτερα με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους - ο κ.Γκόρντον επανέλαβε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι «καλύτερες προοπτικές» προόδου έγκειται στις άμεσες συνομιλίες των δύο Κυπριακών κοινοτήτων, αλλά πρόσθεσε πως «τούτου λεχθέντος, θα ευχόμασταν να είχαμε δει περισσότερη πρόοδο».
...Επισήμανε την έλλειψη προόδου όσον αφορά τα ζητήματα των ιδιοκτησιών και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι «ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειές» τους.
...Αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, εξαίροντας τις προσπάθειες προσέγγισης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να βελτιώσουν και να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις μέσω συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών και αμοιβαίων επισκέψεων, και προσθέτοντας πως το «πλαίσιο και ο συνολικός τόνος και ατμόσφαιρα» έχουν μεγάλη σημασία όταν επιχειρείται η επίλυση περίπλοκων, μακροχρόνιων και παγιωμένων προβλημάτων.
...Έθιξε ακόμα το «θέμα της ονομασίας» που συνεχίζει να απασχολεί τις σχέσεις της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αλλά θεωρεί πως η επίλυσή του θα είναι αμοιβαία επωφελής, αλλά πάντως όχι ένα «παίγνιο μηδενικού αθροίσματος».
...Τέλος, ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στα «δύσκολα και τα θαρραλέα» βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης και χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: