Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

8 Μαρτίου 2011.
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"...Με τη γιορτή αυτή, τιμώνται οι αγώνες του γυναικείου κινήματος...είναι Ημέρα,  αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της καθημερινής ζωής, σε όλα τα πλάτη και μήκη του Πλανήτη...Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
...Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. 
...Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
...Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". 
...Για να εκφράσουμε "είπε" την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας". Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα".
· Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη....
***Μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα....(αναλυτικά, οι ανακοινώσεις των κομμάτων σε άλλες στήλες)......Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Ο αγώνας της γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. 
...Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση στο χώρο της εργασίας, η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, η προστασία απέναντι στη σωματική και ψυχολογική βία, δεν αποτελούν δυστυχώς ακόμα για όλες τις γυναίκες αυτονόητα δικαιώματα. 
...Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η σημασία όμως αυτής της ημέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη. Επείγουν πράξεις εμπέδωσης κανόνων πλήρους ισοπολιτείας...».
***Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών....

***Με την δράση «τρία λεπτά χωρίς τις γυναίκες» που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος σήμερα στις πέντε το απόγευμα η Διεθνής Αμνηστία στηρίζει τις ενέργειες της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 
...Παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκονται στην Πλατεία Κοραή με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και τη συγκέντρωση εκκλήσεων προς τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των νεαρών κοριτσιών στη χώρα. 
...Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί δρώμενο και έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από την έρευνα της οργάνωσης στη Νικαράγουα.
...Φέτος η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να προβάλει τα προβλήματα των γυναικών σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Αμερικής καθώς οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, από το 1998 έως το 2008, πάνω από τα 2/3 των βιασμών που καταγγέλθηκαν αφορούσαν κορίτσια κάτω των 17 ετών. 
...Για τα κορίτσια που κατορθώνουν να καταγγείλουν το περιστατικό, ο αγώνας για δικαιοσύνη αποτελεί τραυματική εμπειρία και, τις περισσότερες φορές, κατηγορείται το θύμα και όχι ο θύτης. Τα νεαρά θύματα λαμβάνουν ελάχιστη ή καμία υποστήριξη από το κράτος προκειμένου να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
...Επιπλέον, κάποιες από τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού μένουν έγκυοι. Παρόλα αυτά, νόμος του 2008 ποινικοποιεί όλες τις μορφές εκτρώσεων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και για παιδιά - θύματα βιασμού. 
...Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Πρόεδρο της Νικαράγουας να λάβει μέτρα πρόληψης κατά της σεξουαλική κακοποίησης των κοριτσιών, να προστατέψει τα θύματα και να εγγυηθεί την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και σε υπηρεσίες αποκατάστασης....(επιμέλεια : Αμαλία Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: