Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

"Η Ελλάδα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας".

16 Μαρτίου 2011
«...Επιλογή της Ελλάδας ήταν και είναι να μην κάνει χρήση της πυρηνικής ενέργειας», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές χώρες και τόνισε πως το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες προκειμένου ...να γίνει πολύ προσεκτική αποτίμηση της λειτουργίας τους..
«...Η κρίση στην Ιαπωνία μιλά από μόνη της», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε πως «η στάση της Ελλάδας είναι να τηρούνται πολύ αυστηρά οι προδιαγραφές, να ασκείται ενδελεχής έλεγχος και να αντιμετωπίζεται το θέμα της πυρηνικής ενέργειας με ιδιαίτερη περίσκεψη».

***«Διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα»...
«...Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δήλωση που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, κατά την οποία η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.
...Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης τον «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να τονίσει στη συνέχεια πως «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως, δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».
...Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αξιολόγηση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε τον «προεκλογικό» χαρακτήρα της συγκυρίας για να τονίσει πως «αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια».
...Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «δεν ακολουθεί την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
...Ο κ. Δελαβέκουρας παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία) σημείωσε πως ανάλογες επαφές «είναι χρήσιμες», ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία των εξελίξεων που επηρεάζουν την ασφάλεια στην περιοχή.
...Σε ερώτημα σχετικό με τις παραβιάσεις της Τουρκίας που διεκόπησαν στη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση. Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων». Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε καταληκτικά ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».

***Για ΤΗΝ προσφυγή της ΠΓΔΜ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης...
...Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (21-30/3) αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως η προσφυγή της ΠΓΔΜ είναι «μια νομική διαδικασία που όταν ξεκίνησε είχε πολιτικά κίνητρα».
...Στην προσφυγή της, η ΠΓΔΜ επικαλείται ελληνική παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - σε απάντησή της η Ελλάδα έχει εκπονήσει «δύο εμπεριστατωμένα νομικά υπομνήματα, στα παραρτήματα των οποίων αντικρούονται οι ισχυρισμοί της ΠΓΔΜ».
...Ad hoc δικαστής από ελληνικής πλευράς είναι ο ακαδημαϊκός Εμ.Ρούκουνας, ενώ εκπρόσωποι της χώρας μας στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο πρέσβης Γ.Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μαρία Τελαλιάν. Τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης ανέλαβαν οι διεθνώς διακεκριμένοι καθηγητές: Τζορτζ Αμπι-Σάαμπ, Μάικλ Ράισμαν, Τζέιμς Κρόφορντ και Αλέν Πελέ, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν οι Έλληνες διεθνολόγοι Αργ.Φατούρος, Αλ. Σισιλιάνος και Ευ.Κωφός.

...Ως προς τη διαδικασία Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η χώρα μας «είναι προσηλωμένη στη διαδικασία που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ σχολιάζοντας αρνητικές συμπεριφορές που έλαβαν χώρα στην ΠΓΔΜ παρατήρησε πως «η χρήση αρχαιοελληνικών συμβόλων είναι αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία»...(ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: