Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Συνάντηση Νταβούτογλου με Δρούτσα.

8 Μαρτίου 2011.
“...Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας...”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία, γι' αυτά που συμβαίνουν στη νότια Μεσόγειο, ενώ ως προς το μέλλον της Τουρκίας, είπε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί το όραμα Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία να συνεργάζονται ως πλήρη μέλη της ΕΕ για τα κοινό τους μέλλον...

...Ο κ. Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, έστειλε “μήνυμα φιλίας, καλής γειτονίας και κοινής μοίρας” των δύο γειτόνων και τόνισε ότι “όλος ο κόσμος θα μπορεί να δει στο πολύ εγγύς μέλλον την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας”.
...Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δρούτσας είπε για το Κυπριακό ότι “πρέπει να εργαστούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη” και επανέλαβε ότι η επίλυσή του είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων...
...Για τις διερευνητικές επαφές ανέφερε ότι “είμαστε προσηλωμένοι” αν και είναι μια δύσκολη προσπάθεια και υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια που αξίζει απ΄όλους μας μια πραγματική ευκαιρία».
...Επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και “είναι αυτονόητο”, υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει “από τον Έβρο ως το Καστελόριζο”. Το πλαίσιο, είπε, είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα....Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι πρέπει “να σταματήσουν οι πρακτικές της Τουρκίας που δεν συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια”.
...Για την παράνομη μετανάστευση, το κύριο βάρος της οποίας υφίσταται η χώρα μας ως πύλη της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και της Ελλάδας με την Τουρκία.
...Για το ίδιο θέμα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σύντομα σε ισχύ και να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για τη διευκόλυνση της διακίνησης Τούρκων πολιτών στον ευρωπαϊκό χώρο (άρση βίζας).
...Ως προς τη Θράκη, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Δρούτσας είπε ότι “είναι πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών” και ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “δεν αποδέχεται οποιαδήποτε λογική αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε ανάμειξη τρίτων στα εσωτερικά της”.

...Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για “νέα φάση” στη συνεργασία, μακριά από τα “παλιά στερεότυπα” των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανέφερε ως ενδεικτική την πυκνότητα των συναντήσεων των δύο υπουργών, μέσα σε 15 μήνες 7 φορές, χωρίς να υπολογιστούν οι επαφές στα διεθνή φόρα.
....Οι σημερινές “σημαντικές” συνομιλίες “προετοιμάζουν το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας” το καλοκαίρι στην Τουρκία, είπε και εξέφρασε ικανοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου Συμβουλίου πέρυσι τον Μάιο στην Αθήνα.
...Για τις διερευνητικές συνομιλίες ανέφερε ότι τοποθετούνται στο πλαίσιο της Καλής Γειτονίας και ότι υπάρχει “επιτάχυνση”.
...Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην ΕΕ και τους χειρισμούς της στο θέμα της βίζας για τη διακίνηση των Τούρκων στην Ευρώπη. Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, για την οικοδόμηση Καλής Γειτονίας και επέμεινε στην άρση της βίζας, χαρακτηρίζοντας το θέμα “πολύ σημαντικό” για τη χώρα του.
...Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να δούμε την ανατολική Μεσόγειο ως μια λεκάνη ειρηνικής συνύπαρξης. Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα νησί ειρήνης, πρόσθεσε, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω του Κυπριακού στην ΕΕ, είπε ότι θα συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

...Αναφερόμενος στις χώρες της νότιας Μεσογείου με τις οποίες, όπως είπε, η χώρα του έχει “πολύ σημαντικές σχέσεις”, σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά θέματα, ιδιαίτερα η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Λιβύη, και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα σχετικά με την επίσκεψή του στην περιοχή.
...Έχουμε κάθε λόγο να συνεργαζόμαστε στην ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, πρόσθεσε.
...Ερωτηθείς για την “αμφισβήτηση εδαφικού καθεστώτος ελληνικών νησιών ή βραχονησίδων”, με αφορμή τοποθέτησή του για το Καστελόριζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι δεν αμφισβητείται ότι είναι ελληνικό νησί. «Το μήνυμά μου είναι ότι η Τουρκία έχει θετική προσέγγιση στην επίλυση στο Αιγαίο», είπε. Ειδικά ως προς το Καστελόριζο, σημείωσε ότι η τοποθέτησή του είναι “απόλυτα γεωγραφική”, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά”.
...Ερωτηθείς με αφορμή την επίσκεψή του στη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι είναι “αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας”, πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή για να τη γνωρίσει καλύτερα, όπως θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο μειονοτικός πληθυσμός αποτελεί γέφυρα ειρήνης”.
...Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε πολλές πόλεις και περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Αδριανούπολη, την Κρήτη, τη Σμύρνη, υπάρχουν κοινότητες που δημιούργησαν μια κοινή κληρονομιά και προσκάλεσε τους Έλληνες να επισκεφθούν την Τουρκία, της οποίας “όλες οι γωνιές είναι ανοιχτές”.
...Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και φιλόξενη χώρα και ο κ. Νταβούτογλου είναι παντού ευπρόσδεκτος, σημείωσε ο κ. Δρούτσας....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: