Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Διαφωνούν οι ισχυροί, για τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης.

15 Μαρτίου 2011.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 δεν βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία όσον αφορά την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι αργά το βράδυ απόψε, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι...***Κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις του Καντάφι....

«...Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 συμφώνησαν ότι όσο πιο σύντομα γίνεται εντός της εβδομάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ξαναρχίσει τη συζήτηση για τη Λιβύη και να εξετάσει επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Φρατίνι μιλώντας στον Τύπο.
...Ο ίδιος επισήμανε ότι στη συζήτηση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού, άποψη που υποστηρίζεται από Γαλλία και Βρετανία, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 στη βραδινή συνάντησή τους στο Παρίσι χθες (Δευτέρα) δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με την πρόταση αυτή, με τη Ρωσία και τη Γερμανία να αντιτίθενται στην έγκρισή της....
***Εν τω μεταξύ...
..Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι επικράτησαν στην πόλη Ζουάρα και ανακατέλαβαν μία από τις τελευταίες πόλεις-προπύργια των εξεγερμένων στην δυτική Λιβύη, δήλωσε ένας κάτοικος.
«Η Ζουάρα είναι στα χέρια τους τώρα. Την ελέγχουν και δεν υπάρχουν ίχνη από εξεγερμένους. Τώρα είναι στο κέντρο, ο στρατός και τα άρματα μάχης», ανέφερε ο κάτοικος.
"Οι μάχες σταμάτησαν και είναι εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε εμάς και φοβόμαστε ότι μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε στο θεό να μην τα διαπράξουν», πρόσθεσε.
...Νωρίτερα, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Αζνταμπίγια που ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.
«...Το αεροπλάνο επέστρεψε τέσσερις φορές και βομβάρδισε τέσσερις φορές», είπε στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς ο Άμπντελ Καντρ Χετζάζι, ο οποίος μάχεται με τους εξεγερμένους στην Ατζνταμπίγια. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου είδε δύο κρατήρες από βόμβες κοντά σε φυλάκιο ελέγχου των εξεγερμένων στη δυτική είσοδο της πόλης.
...Άλλοι εξεγερμένοι δήλωσαν επίσης πως πραγματοποιήθηκαν το πρωί αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Αζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χλμ. νότια της Βεγγάζης, που ελέγχουν επίσης οι εξεγερμένοι.Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους, ανακοινώθηκε σήμερα από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση.

...Οι ένοπλες δυνάμεις «ανακοινώνουν προς όλους τους στρατιώτες οι οποίοι εξαπατήθηκαν, ότι θα υπάρξει αμνηστία για κάθε στρατιώτη ο οποίος επιστρέφει δείχνοντας ότι μετανόησε και παραδίδει το όπλο του», σύμφωνα με τον τίτλο της είδησης που μετέδωσε, υπό μορφή κειμένου, η κρατική τηλεόραση.
***Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στους εξεγερμένους στην ανατολική Λιβύη ότι θα επιβάλουν ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», η οποία θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την μάχη εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που αντεπιτίθενται.
...Το Αραβικό δορυφορικό δίκτυο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

***Νωρίτερα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) θα συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη και θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με το ζήτημα εάν πρέπει να αναληφθεί δράση και να επιταχυνθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθεί ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων».

...Με τη βία να επιδεινώνεται, «δεν μπορεί να αποκλειστεί καμιά επιλογή», είπε ο Βαλερό. «Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής συνόδου της 11ης Μαρτίου και της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου της 12ης Μαρτίου καταδεικνύουν σαφώς την δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους λίβυους άμαχους», ανέφερε.
...Το ζήτημα της επιβολής της ζώνης θα συζητηθεί στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του G8, πρόσθεσε.
...Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου ικανοποιεί την μία από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει το NATO για να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Οι άλλες δύο είναι αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

***Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε  την προειδοποίησή του κατά του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, πριν από την συνάντηση που προβλέπεται να έχει η υπουργός του των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον με εκπροσώπους της λιβυκής αντιπολίτευσης στο Παρίσι.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να φύγει» δήλωσε ο κ. Ομπάμα που δέχτηκε στο Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. «Και οι δύο μας μοιραζόμαστε την άποψη ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να φύγει» ενανέλαβε ο κ. Ομπάμα.

...Ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει ήδη επανειλημμένα καλέσει τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να μιλήσει αυστηρά κατά κάθε βιαιότητας σε βάρος των πολιτών» της Λιβύης ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

...Σημειώνεται ότι η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ εκπρόσωπο του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου Μετάβασης και αρμόδιο για διεθνή θέματα του Συμβουλίου, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος έναντι των εξεγερμένων, καταλαμβάνοντας πολλές πόλεις στρατηγικής σημασίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: