Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η UNESCO προειδοποιεί για τις ανεμογεννήτριες...

10 Φεβρουαρίου 2011.
Αυστηρή προειδοποίηση από την
UNESCO, για διαγραφή από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά την ανακοίνωση σχεδίου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών κοντά στη νησίδα, που βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της Νορμανδίας...ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς...Πρόκειται για το  Μον Σεν Μισέλ, που προσελκύει περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, και εντάχθηκε στον σχετικό κατάλογο το 1979 χάρη στην πολιτιστική και τη φυσική του ομορφιά και μοναδικότητα, με τους κριτές να κάνουν λόγο τότε για μια πρωτοφανή συνένωση του φυσικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής.....Η UNESCO ζητά τώρα εξηγήσεις από τη γαλλική κυβέρνηση για τα σχέδιά της να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τη νησίδα, στην κορυφή της οποίας δεσπόζει το περίφημο αββαείο με το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 
...Έντονα αντιδρούν και πολλοί ντόπιοι, που κάνουν λόγο για μια απόφαση - απόρροια «τεράστιων πιέσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς πρόκειται για μια τεράστια οικονομική επένδυση....» 
...Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πέντε τέτοια πρότζεκτ στη βόρεια Γαλλία, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή εθνική βιομηχανία και να παράγουμε αυτά τα προϊόντα ώστε να τα εξάγουμε», δήλωσε προ ημερών ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μία από τις πέντε τοποθεσίες όπου, σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 600 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ έως το 2015. 
...Η UNESCO αποτελεί ίσως την τελευταία ελπίδα για όσες οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιό της, φοβούμενοι ότι οι ανεμογεννήτριες θα αλλοιώσουν την ομορφιά του τοπίου. «Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποφασίσει να διαγράψει το Μον Σεν Μισέλ, όμως αυτή είναι η ύστατη λύση και κανείς δεν θέλει πραγματικά να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε εκπρόσωπος της UNESCO. 
...Πάντως υπάρχουν προηγούμενα. Το πιο πρόσφατο είναι η διαγραφή, τον Ιούνιο του 2009, της Κοιλάδας του Έλβα στη Δρέσδη, μετά από την κατασκευή γέφυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: