Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Πλήθη λαού κραυγάζουν "Μουμπάρακ...φύγε τώρα"

4 Φεβρουαρίου 2011.
Εκατοντάδες  χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται σήμερα στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης....Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαδηλώσεις αρχίζουν επίσης σε άλλα μέρη της Αιγύπτου......Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να διεξαγάγουν «διαφανείς και αμερόληπτες» έρευνες για τις πρόσφατες βιαιότητες στη χώρα.
«Βιαιότητες σημειώθηκαν την Τετάρτη και παρακολουθήσαμε σκηνές που προκαλούν σοκ ανάμεσα σε ομάδες που πετούσαν η μία στην άλλη κοκτέιλ Μολότοφ» και πέτρες, εξήγησε η Πιλάι σε συνέντευξη Τύπου.
«Για μια ακόμη φορά, η απουσία της αστυνομίας ήταν αξιοσημείωτη και ο στρατός απέτυχε να χωρίσει τις δύο ομάδες, με τραγικές συνέπειες», συνέχισε η Πιλάι.
«Πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες για να προσδιοριστεί αν αυτές οι βιαιότητες ήταν σχεδιασμένες και, αν ήταν, από ποιόν», πρόσθεσε η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ επιμένοντας: «Οι έρευνες αυτές πρέπει να διεξαχθούν με διάφανο και αμερόληπτο τρόπο».
...Τα 140.000 μουσουλμανικά τεμένη που λειτουργούν στην χώρα είναι σαφές ότι θα αποτελέσουν το ξεκίνημα της πορείας στις μεγάλες πόλεις. Στην πλατεία Ταχρίρ, ο κόσμος ήδη έχει προσέλθει και αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο των διαδηλωτών εκείνων που επιθυμούν την «εδώ και τώρα» παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

...Ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, Μοχάμεντ Ταντάουι, έκανε μία δήλωση για να εξομαλύνει την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί (σ.σ.: τον Σεπτέμβριο), αλλά και πάλι δεν φαίνεται να τους αποτρέπει από την πραγματοποίηση τεράστιας συγκέντρωσης στην «Πλατεία Απελευθέρωσης».

...Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με το νέο Αντιπρόεδρο. Και πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι από μόνο του εκπληκτικό, καθώς το καθεστώς καλεί σε διάλογο την θεωρούμενη ως παράνομη αυτή οργάνωση (κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο 11 μέρες πριν), είναι σίγουρο ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει τεράστια πληθυσμιακά αποθέματα και θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι των διαδηλωτών.

...Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι το τι θα πράξει η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε λίγες ώρες. Δεύτερο ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσει ο στρατός. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο στρατός δεν θα επιτεθεί στο πλήθος. Τι θα γίνει όμως αν οι διαδηλωτές επιχειρήσουν κατά την διάρκεια της ημέρας να κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο προς την Ηλιούπολη;
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση ελέγχεται αυτήν την στιγμή από τον στρατό αλλά και ότι η κατάσταση κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.
Η σημερινή 11η ημέρα των διαδηλώσεων θεωρείται η πλέον σημαντική, καθώς όλοι αναμένουν την απάντηση στο τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα: θα παραιτηθεί ή όχι ο Πρόεδρος Μουμπάρακ;

***Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου επισκέφτηκε σήμερα την πλατεία Ταχρίρ, ανέφερε πηγή του υπουργείου την ώρα που προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ για να εκτιμήσει την κατάσταση.
«Ο υπουργός Αμυνας,  Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι και ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Ταχρίρ», ανέφερε η πηγή του υπουργείου Άμυνας.

***Ήδη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για την 11η ημέρα διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν «Ημέρα της Αποχώρησης».
Ο στρατός έχει ισχυρή παρουσία στην πλατεία καθώς σήμερα έχουν παραταχθεί περίπου 1.000 στρατιώτες στο κεντρικό Κάιρο.
***Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC ότι οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν σκότωσαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Σε ερώτηση σχετικά με τα πυρά που δέχτηκαν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, ο Σουλεϊμάν είπε: «Συμπεριφέρθηκαν καλά. Κανείς δεν σκοτώθηκε από πυρά όπλων ή από ελεύθερους σκοπευτές. Αδύνατον».
Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν χρησιμοποίησαν βία» εναντίον των διαδηλωτών, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «τους ζητάμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
 
***Ο ανώτατος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, αλλά μετά την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμιστικής αδελφότητας μιλάει δημόσια από την αρχή της λαϊκής αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου.
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου με οποιονδήποτε θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μετά την αποχώρηση αυτού του παράνομου, αυτού του διεφθαρμένου και αυτού του τυράννου», δήλωσε ο Μπαντίε αναφερόμενος στον Μουμπάρακ.
«Μόνο μία απαίτηση. Ας ικανοποιηθεί και θα ξεκινήσουμε στη συνέχεια το διάλογο», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι διατεθειμένοι να αρχίσουν διάλογο με τον Σουλεϊμάν.

***Ομως...
...Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από «γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό» και τους οποίους «ουδείς κατευθύνει», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό RMC ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού».
Γι' αυτό τον καθηγητή σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στην Οξφόρδη και εγγονό του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, «δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε (το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο) σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξουσία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».
«Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο, είναι γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν ελευθερία και εκδημοκρατισμό, που αρνούνται τον αυταρχισμό του Μπεν Άλι στην Τυνησία ή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο», επέμεινε.
«Πρόκειται για λαϊκά κινήματα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι δεν τα κατευθύνει κανείς, καμιά χαρισματική φυσιογνωμία, καμιά πολιτική εξουσία», πρόσθεσε.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, που αν έπρεπε να εκφραστεί σε αριθμούς, θα βρισκόταν ανάμεσα στο 20% και το 30% του πληθυσμού. Δεν είναι κυρίαρχοι του παιγνιδιού. Εξάλλου, πριν από πέντε ημέρες, τάχθηκαν πίσω από τη σημαία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι», δήλωσε επίσης ο Ραμαντάν.

...Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα το χαρακτηριστικό αυτής της αντιπολίτευσης είναι πως συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να ρίξουν τον Μουμπάρακ, όμως δεν υπάρχει μια πλατφόρμα η οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την αντιπολίτευση».
***Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κλήθηκαν χθες Πέμπτη από την αμφισβητούμενη εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ να συμμετάσχουν στο διάλογο, είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο παρόλο που επισήμως τελούν υπό απαγόρευση.
...Πρόκειται για το παλαιότερο κίνημα του σουνιτικού ισλαμισμού. Ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χάσαν αλ-Μπάνα και το δόγμα του οργανώνεται γύρω από το δόγμα του «ταουχίντ» (μοναδικότητα του Θεού), τη συγχώνευση του θρησκευτικού και του πολιτικού.

***Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν τη νέα μεγάλη διαδήλωση στην χώρα.
«Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων», τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.
***Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ναύαρχος είχε επισημάνει πως έχει εμπιστοσύνη στον αιγυπτιακό στρατό ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και της διώρυγας του Σουέζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: