Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η Οργή "ταξιδεύει" για Κάιρο...

1 Φεβρουαρίου 2011.
Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού είναι «νόμιμες» και δεσμεύθηκε να μην κάνει χρήση βίας, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για σήμερα στο πλαίσιο της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ...Ομως....
...Ο αιγυπτιακός στρατός απέκλεισε σήμερα το πρωί τις προσβάσεις προς το Κάιρο και προς άλλες πόλεις όπου διαδηλωτές πρόκεται να μεταβούν για την «πορεία του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» που αναμένεται να πραγματοποιήσουν έπειτα από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που αξιώνει την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
...Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο είναι αποκλεισμένος σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα από οδόφραγμα του στρατού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
....Μια μακριά ουρά από φορτηγά με εμπορεύματα και οχήματα ιδιωτικής χρήσης περιμένουν στο δρόμο για να μπορέσουν να περάσουν καθώς οι στρατιώτες εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων που κατευθύνονται στην πρωτεύουσα.
...Σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι έξοδοι των πόλεων Μανσούρα (Δέλτα), Σουέζ (ανατολικά) και Φαγιούμ (νότια του Καΐρου) έχουν επίσης αποκλειστεί από το στρατό.
...Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων έχει διακοπεί από χθες Δευτέρα και η γραμμή του μετρό που συνδέει το Κάιρο με την Σούμπρα ελ-Χέιμα (20 χλμ. βορείως) έχει κλείσει. Πολλοί κάτοικοι του Καΐρου που επιχείρησαν να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας δεν κατάφεραν να το κάνουν λόγω των αποκλεισμών αυτών.
...Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει σήμερα το πρωί να συγκεντρώνονται στο Κάιρο για μια ημέρα μεγάλων διαδηλώσεων που η αντιπολίτευση ελπίζει ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας, έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων χωρίς προηγούμενο εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο στρατός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε χρήση βίας, καθώς θεωρεί τις διεκδικήσεις του λαού «θεμιτές», όμως έχει καλέσει τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικά μέσα.


***Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να συμμετάσχουν στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, που, όπως μετέδωσε, μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη.
Η κρατική τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει μεταδώσει πλάνα από τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, από την πλευρά της, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.

***Την ίδια στιγμή...
....Πενήντα αιγυπτιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ «να αποσυρθεί» από την εξουσία «για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία».

«...Ο πρόεδρος Μουμπάρακ οφείλει να σεβασθεί τη βούληση του αιγυπτιακού λαού και να αποσυρθεί για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τις σημαντικότερες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου, όπως το Κέντρο Μελετών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου, η Αιγυπτιακή Ένωση Οικονομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Αραβικό Κέντρο για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
...Οι οργανώσεις ζητούν επίσης «νέο Σύνταγμα το οποίο θα συνταχθεί από μία επιτροπή που θα αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και την κοινωνία των πολιτών».
...Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Αιγύπτου ζητούν επίσης «τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός έξι μηνών υπό την εποπτεία της δικαιοσύνης».

***Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν έχει αναλάβει μια «εθνική αποστολή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στο Reuters.
Είπε ότι θα αρχίσει την εργασία του την Τρίτη το πρωί μόλις ορκιστεί στο νέο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, σε αντικατάσταση του Γιούσεφ Μπούτρος Γάλι.
...Στο μεταξύ από μέλος της επιτροπής υποστήριξης του αντιφρονούντος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι έγινε γνωστό ότι μια «πορεία ενός εκατομμυρίου» ατόμων έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στην Αλεξάνδρεια, μετά από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την πτώση του καθεστώτος.
...Η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε νωρίτερα πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, επικαλούμενη διάταγμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
...Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.
...Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας, ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών, ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών και η Σαμίχα Φάουζι Ιμπραήμ διορίσθηκε υπουργός Εμπορίου.

***Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: