Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Μάχες μέχρις εσχάτων στη Λιβύη.

28 Φεβρουαρίου 2011.
Επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Μιζουράτα απέκρουσαν οι αντικαθεστωτικοί, καταρρίπτοντας και ένα
ελικόπτερο, ενώ, έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε το κίνημα της αντιπολίτευσης....Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο Διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης...
«...Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης, κοντά στη Μιζουράτα, άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
«...Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών», πρόσθεσε. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.
«...Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν», είπε.
...Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. «Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: 'Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια'...εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.

...Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.
...Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν «εντός των επομένων ωρών» με προορισμό της Βεγγάζη.
...Στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλώνει σήμερα στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.
...Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύκτα με προορισμό την Κίνα, δήλωσε ο Χάσαν Μπουλίφα, μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας, στην αμερικανική εφημερίδα.
...Οι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλγουανίς Σάαντ, πιστού στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι....το τελευταίο φορτίο πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη απέπλευσε στις 19 Φεβρουαρίου.

***Ως εκ τούτου...
....Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών. Η τιμή του αργού Nymex παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,12 δολάριο τη νύκτα, φθάνοντας τα 99 δολάρια το βαρέλι στην ηλεκτρονική αγορά Globex.

***Παράλληλα, σήμερα...
...Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.
...Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.
...Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα «απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής», διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
...Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών «είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ», διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.
...Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.
...Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
...Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.

***Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.
...Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον Λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.
«...Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή ώστε να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνον στον Καντάφι, αλλά και στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Καντάφι, οι οποίοι είναι αυτοί που προσπαθούμε πραγματικά να επηρεάσουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

***ΟΗΕ: Προσπαθεί να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες....

...Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του μεταβαίνει στην Τυνησία για να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκληθεί μετά την εξέγερση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά.
...Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη σίτιση, η Ζοζέτ Σιράν, μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Τυνησία και θα συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρίνισε το ΡΑΜ στην ανακοίνωσή του στη Ρώμη.
...Το ΡΑΜ τόνισε ότι «τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι» έφθασαν στην Τυνησία από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα και πολλοί μεταξύ αυτών είπαν ότι τράφηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
...Η Σιράν θα μεταβεί κατόπιν αύριο Τρίτη στα σύνορα μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης όπου θα συναντήσει πρόσφυγες καθώς και εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής και των τοπικών αρχών για να αποτιμήσει τις διατροφικές ανάγκες όσων φθάνουν στο μεθοριακό πέρασμα.
...Το ΡΑΜ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 80 τόνων μπισκότων πλούσιων σε ενέργεια από μια αποθήκη του Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία που αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στην Τυνησία...(ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: