Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Εντός διετίας οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα.

3 Φεβρουαρίου 2011.
Μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες θα επιλεγούν οι πρώτες εταιρίες για σεισμικές και γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Ελλάδα με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογανανθράκων, δήλωσε στο Ρόιτερ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης...
...Η κοινοβουλευτική διαδικασία για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης, είπε ο Γ. Μανιάτης, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει φορέας για τη διαχείριση των παραχωρήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αντιλαμβάνεται πως «ο φορέας θα προτείνει τη διεξαγωγή ενός πρώτου γύρου παραχωρήσεων. Εκτιμώ ότι ο πρώτος γύρος θα αφορά 4 έως 5 μπλοκ και ο φορέας έχει λάβει κατεύθυνση να αρχίσει να δουλεύει με την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου έχουμε ώριμα επιστημονικά δεδομένα».
...Διευκρίνισε ότι ο φορέας θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες και στη συνέχεια θα παρακολουθεί για λογαριασμό του Δημοσίου την πιστή εφαρμογή των όρων των αναθέσεων, «με απόλυτη προσήλωση στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές προκειμένου να μην υπάρξει ούτε μια πιθανότητα περιβαλλοντικού κινδύνου».
...Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε, παράλληλα, ότι «στη βάση των ανεπεξέργαστων και αποσπασματικών στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους δικούς της πόρους. Σε διάστημα ορισμένων ετών, αυτό μπορεί να αγγίξει το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης».

«...Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα δίνει κάθε χρόνο το 4 έως 5% του ΑΕΠ, γύρω στα 10 έως 12 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή», είπε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν οικονομικά μετά τουλάχιστον από πέντε χρόνια.

...Αισιοδοξία εξέφρασε ο Γ. Μανιάτης για την επίτευξη των στόχων και την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, βοηθούσης της συνεχούς εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας. «Οι απαντήσεις που πήρα από τους ειδικούς στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξαν στο παρελθόν θετικά αποτελέσματα παρά τις αρχικές θετικές ενδείξεις, είναι ότι υπήρξαν λάθος στόχοι. Τέτοια προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε», είπε. 
...Στάθηκε, παράλληλα, στο ενδιαφέρον που έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικές εταιρίες από τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία με ελληνικούς φορείς για γεωλογικές και σεισμολογικές έρευνες. «Έχω γίνει αποδέκτης αρκετών τέτοιων προτάσεων», τόνισε.

...Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ο υφυπουργός είπε ότι θα αφήνει περιθώρια για ευέλικτη αδειοδότηση, καθώς θα προβλέπεται για πρώτη φορά η διαδικασία «ανοιχτή πόρτα». Με το σύστημα «ανοιχτής πόρτας» οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να ζητούν την παραχώρηση οποιασδήποτε διαθέσιμης ελεύθερης περιοχής, χωρίς να χρειάζεται η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το κόστος και η χρονοβόρα διαδικασία που συνεπάγονται οι αλλεπάλληλοι γύροι παραχωρήσεων. «Ο νόμος θα προβλέπει και το σύστημα «ανοιχτή πόρτα» και παραχωρήσεις και διαδικασίες απόκτησης μη αποκλειστικών δεδομένων, ό,τι προβλέπει η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία», διευκρίνισε ο Γ. Μανιάτης.

...Αρνητική ήταν η απάντηση του Υφυπουργού στην ερώτηση κατά πόσον τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι έρευνες.

...Εξέφρασε την επιθυμία να διερευνήσει ο φορέας το διεθνές ενδιαφέρον και τις πιθανότητες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στα χερσαία τμήματα του νομού Ιωαννίνων ή στο νομό Γρεβενών ή στη Θράκη ή στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.

«...Η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που διαχειρίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα το υπουργείο Εξωτερικών. Όταν θα λυθεί το ζήτημα αυτό, με την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, θα το δούμε. Εμείς δεν θα περιμένουμε να λυθούν αυτά τα θέματα και ούτε προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε αυτά. Δεν έχουμε και κανένα λόγο για αυτό», υπογράμμισε ο Γ. Μανιάτης. Κατέληξε δε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή, έχει δυνατότητες να κάνει και έναν και δύο κύκλους παραχωρήσεων, χωρίς να εμπλακεί καθόλου σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας».(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: