Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Εκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο.

11 Φεβρουαρίου 2011.
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά από το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα Μουμπάρακ, το οποίο απογοήτευσε τους πολίτες...Σήμερα, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρησή του Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς να υπάρξει αντίδραση των στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας...
«Κάτω, κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ...», φωνάζουν οι διαδηλωτές, που αριθμούν λίγες δεκάδες......Ομως, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, έτοιμοι για μία ακόμη μαζική διαδήλωση εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
....Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, με το οποίο ανακοίνωσε τη μεταβίβαση προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας, ωστόσο, στην εξουσία.
«...Τριάντα χρόνια μετά έχουμε κουραστεί να τον ακούμε, αυτό που θέλουμε τώρα να ακούσουμε είναι ότι θα φύγει», δήλωσε ένας δάσκαλος από την Αλεξάνδρεια.
..Νέες μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα, την επομένη του διαγγέλματος που απογοήτευσε και εξόργισε τους διαδηλωτές.

***Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες», εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
...Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων κάνει έκκληση για να εξομαλυνθεί η καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο και επισημαίνει πως εγγυάται την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Μουμπάρακ.
...Ο στρατός υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στη χώρα ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και οι περιουσίες τους λαού.
...Ο αιγυπτιακός στρατός προσθέτει ότι «θα εγγυηθεί την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αλλά προειδοποιεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της χώρας και των πολιτών της.
...Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται η μεταβίβαση των εξουσιών στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, τονίζεται πως ο στρατός στηρίζει σθεναρά το διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ και δεσμεύεται να «προστατεύσει την σταθερότητα και της ασφάλεια του έθνους».

***Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον πρωθυπουργό σήμερα να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από ένα «συμβούλιο σοφών», που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα.
...Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Άχμεντ Σαφίκ να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη για την διεξαγωγή «εθνικού διαλόγου» με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες δυνάμεις....Ο διάλογος ξεκίνησε την Κυριακή υπό τον Σουλεϊμάν.

...Στο «συμβούλιο σοφών» συμμετέχουν προεξέχοντες επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουϊρός, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί.
Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη φάση του διαλόγου.
...Διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάζουν τον διάλογο ως μία απόπειρα εμπαιγμού του λαού με στόχο να θεωρήσει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
...Υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Μουμπάρακ έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει υπολείπονται κατά πολύ των αιτημάτων τους για ριζική πολιτική μεταρρύθμιση.
...Το αριστερό κόμμα Ταγκάμου της αντιπολίτευσης δήλωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον δεν θα συμμετάσχει με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού...
   (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: