Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουδαπέστη, για τη σύνοδο των υπ. Άμυνας της Ε.Ε. ο Βενιζέλος.

25 Φεβρουαρίου 2011.
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης και προστασίας των πολιτών τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουδαπέστη ο Ελληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η Ουγγρική Προεδρία στην ΕΕ...
..Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη και αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή.
...Κατά τη συζήτηση των δύο βασικών επιχειρήσεων της ΕΕ, «Atalanta» στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής και «Althea» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ελληνας υπουργός διαπίστωσε ότι - παρά την αναμφίβολη επιχειρησιακή επιτυχία της «Atalanta» στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά με φρεγάτα της - λόγω των συνεχιζομένων συμβάντων πειρατείας, θύματα της οποίας πέφτουν και πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, είναι τώρα η στιγμή να οργανωθεί μία νέα επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.

...Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που, όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή.
...Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), ο οποίος εκφράζει τις απόψεις των ίδιων των ενδιαφερομένων, που πέφτουν θύματα της πειρατείας. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βενιζέλος είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον ΓΓ του ΙΜΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, Ευθύμιο Μητρόπουλο.
...Στη συζήτηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΕ και για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές ταξιαρχίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ταξιαρχίας Helbroc, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο και της οποίας το Στρατηγείο αναμένεται σε λίγους μήνες να εγκατασταθεί και να παραμείνει μέχρι το 2015 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας.
...Ως προς το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ - η συζήτηση διεξήχθη παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤO, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν - ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανισμών εξελίσσονται ούτως ή άλλως πολύ στενά.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε όμως ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και διαφορετικό πράγμα μέσω αυτής της συζήτησης να γίνεται προσπάθεια να διαταραχθεί η ήδη διαμορφωμένη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία ακολουθεί τον δρόμο της σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
...Άλλωστε, όπως σημείωσε, η Ελλάδα, είναι υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με στόχο βεβαίως να εγκαθιδρυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειρήνης, σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
...Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο κ. Βενιζέλος είχε στη Βουδαπέστη συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, αντικείμενο των οποίων ήταν η διμερής αμυντική στρατηγική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και οι εξελίξεις στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.
...Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και την οικονομική κρίση. Για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Ζιπέ όσα είχε τονίσει κατά την τελευταία συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Kριστόφ Φαρνό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS, Πατρίκ Μπουασιέ.
...Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής βαρόνη Κάθριν Άστον ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ιδίως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη.
...Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τη μείζονα ανησυχία όλων για την κατάσταση στη Λιβύη, καταδίκασε έντονα σε δήλωσή του τη χρήση βίας και την επέμβαση του στρατού εναντίον αμάχων και τόνισε πως βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
...Επισήμανε πως η κρίση συνιστά παράδειγμα για το πόσο σημαντική είναι η ανάγκη συντονισμού ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η κρίση, όπως είπε, αποτελεί μείζονα διεθνή πρόκληση και αυτή τη στιγμή επείγει να εξεταστούν οι επιλογές προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειές της.
...Σε ερώτηση ως προς συγκεκριμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και θα αναμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: