Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κρήτη βρίσκονται πλέον, οι Έλληνες και οι Κινέζοι από τη Λιβύη.

24 Φεβρουαρίου 2011.
Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη...
Το πρώτο πλοίο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς...
«...Ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς που έχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω» ανέφερε ένας εκ των επαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο κ. Κυριάκος Χώραφος. Ο κ. Χώραφος πρόσθεσε ότι «...εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότων και των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή που εμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

...Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παντελίδης, πολιτικός μηχανικός από την Καβάλα, τόνισε: «...Από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων βρεθήκαμε μέσα στα γεγονότα και ζήσαμε πολλές φρικαλεότητες. Με κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας που πήραμε δεν κινδυνεύσαμε και φυσικά από τότε που ξέσπασαν οι μεγάλες ταραχές δεν ξαναπήγαμε στη δουλειά. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και βγαίναμε τις ώρες που δεν γίνονταν ταραχές. Αφήσαμε όλα τα πράγματά μας κάτω, με την προοπτική ότι θα γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω για να συνεχίσουμε τη δουλεία μας...».
...Δουλεύαμε στο Ανατολικό κομμάτι, ανέφερε ο κ. Παντελίδης, «από κει που ξεκίνησαν οι ταραχές. Κατασκευαστική ήταν η εταιρία, κάναμε δίκτυα με δεξαμενές για ένα υδρευτικό έργο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και με αυτό της Σουηδίας στη Βεγγάζη, όπου δεν υπάρχει δικό μας, φτάσαμε με ασφάλεια στο λιμάνι. Εμείς σαν Έλληνες και με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις μας. Ένα χρόνο ήμουν κάτω στη Λιβύη» κατέληξε.

***Στο μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Knossos Palace», το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν αύριο, με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες, 2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία. Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.

***Παράλληλα...
...Δύο είναι τελικά τα πολεμικά αεροσκάφη C-130, που προσγειώθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης για την μεταφορά και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό, από το Υπουργείο Άμυνας, το C-130, που απογειώθηκε στις 11.15 από την Ελευσίνα, εκτός από το αεροδρόμιο της Sabha, θα προσγειωθεί και σ΄εκείνο της Quardabiyah στη Σύρτη.

***Επίσης...
...Ένας πολίτης της Ελλάδας περιλαμβάνεται μεταξύ των τριάντα ξένων, που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τη Λιβύη με το πλοίο Ορχάνγκαζι, σύμφωνα με τη λίστα των ονομάτων, που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον Anas Elfituri, όπως αναφέρεται στον κατάλογο.
...Συνολικά 1516 άτομα μεταφέρθηκαν στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας με το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο έφτασε χτες στις 23.30. Πρόκειται για 1486 πολίτες της Τουρκίας και τριάντα ξένους.
«...Είμαστε όλοι καλά και παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Η πόλη είναι ήρεμη. Όλα τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, εδώ, στην Τρίπολη, ενώ έχει περιοριστεί η κυκλοφορία», δήλωσε, σήμερα, από την πρωτεύουσα της Λιβύης, ο μητροπολίτης Τριπόλεως, Θεοφύλακτος.
...Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι κανείς από τους ομογενείς της Τρίπολης, περίπου 20 οικογένειες, δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως άλλωστε και ο ίδιος.
«...Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω τους πιστούς, που δεν είναι μόνο ελληνικής καταγωγής, αλλά και πολλοί ορθόδοξοι, κυρίως από βαλκανικές χώρες, που εργάζονται εδώ. Από την αρχή των γεγονότων, όπως και πριν, ανελλιπώς λειτουργούμε, κάθε Παρασκευή, στον καθεδρικό ναό του Αγ. Γεωργίου, στην παλιά πόλη, που χρονολογείται από το 1647 και είναι ο αρχαιότερος ναός στη Βόρεια Αφρική», σημειώνει ο μητροπολίτης Τριπόλεως.
...Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη, η επικοινωνία είναι δύσκολη έως αδύνατη, αφού οι αρχές έχουν μπλοκάρει τα κινητά τηλέφωνα, όπως και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Χθες, πάντως, ο μητροπολίτης κατάφερε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Μανδαλιό Κανάκη.
«...Εκεί, ζούνε άλλες καταστάσεις… Η πόλη έχει παραδοθεί στους διαδηλωτές. Όπως μού είπε ο πρόεδρος της κοινότητας, όλοι οι ομογενείς, περίπου εκατό άτομα, είναι καλά στην υγεία τους. Μέχρι εκείνη την ώρα, κανείς από τους ομογενείς μας δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να φύγει από τη χώρα», επισημαίνει ο μητροπολίτης κ. Θεοφύλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: