Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτείται ο Μουμπάρακ ;

10 Φεβρουαρίου 2011.
Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χ. Μουμπάρακ θα υποβάλλει σήμερα το βράδυ την παραίτησή του. Ο στρατός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ανταποκριθεί στις «στο αίτημα του λαού», ενώ ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι είναι θέμα ωρών η παραίτηση Μουμπάρακ...
...Την ίδια στιγμή η κρατική τηλεόραση ανακοινώνει πως ο πρόεδρος της χώρας θα απευθύνει διάγγελμα προς το λαό το βράδυ της Πέμπτης από το παλάτι του στο Κάιρο, παρότι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως βρισκόταν στο θερινό θέρετρο Σερμ ελ Σέιχ.
...Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Σαφίκ, υποστήριξε απόψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση.
«...Δεν εχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου», είπε ο Σαφίκ στο αιγυπτιακό κανάλι Nile TV. «Ο ανώτατος ηγέτης (σ.σ. ο Μουμπάρακ) είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», πρόσθεσε. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουσέιν Ταντάουι....

...Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση έδειξε σήμερα το βράδυ εικόνες με τον πρόεδρο Χόασνι Μουμπάρακ που είχε συνάντηση με τον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν.
...Ο κ.Μουμπάρκ φαίνεται στις εικόνες να κάθεται σε ένα γραφείο σιωπηλός ενώ ο κ. Σουλεϊμάν μιλά συνεχώς.
...Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν τώρα ή είναι παλιές, παρά το γεγονός ότι η τηλεόραση μετέδωσε πως η συνάντηση γίνεται τώρα. 
***Oι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ήταν ανήσυχοι και η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη σήμερα το βράδυ μετά από τις έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν για την επικείμενη παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους.
...Οι διαδηλωτές πάντως συνέχιζαν να φωνάζουν: «Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» και «Κάτω ο Μουμπάρακ».
...Στο μεταξύ δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση του στρατού, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα αναφέρει σε μια ανακοίνωσή του ότι εξετάζει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους και για την ικανοποίηση των νόμιμων αιτημάτων του λαού.
...Όσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους όπως ακριβώς και τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σε γύρω από την πλατεία δρόμους.


***Εν τω μεταξύ...
...Υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Αιγύπτου, εξέφρασε απόψε φόβους ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Μοιάζει με στρατιωτικό πραξικόπημα... Είμαι ανήσυχος και αγχωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ο πρόεδρος, είναι το κθεστώς», είπε ο Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
...Νωρίτερα, το βρετανικό δίκτυο BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο δηλώσεις του Σαφίκ, ότι ο Μουμπάρακ ενδέχεται να παραιτηθεί. Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Χοσάμ Μπαντράουι δήλωσε ότι το «σωστό» που θα έπρεπε να κάνει ο Μουμπάρακ είναι να «παραμερίσει». Μιλώντας επίσης στο BBC ο Μπαντράουι είπε ότι αναμένει αργότερα σήμερα ο Μουμπάρακ να απευθύνει διάγγελμα στο λαό και ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο, ανοίγοντας το δρόμο για συνταγματικές αλλαγές.
...Επίσης στο BBC, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου, Χόσαμ Μπαντράουι, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του μέχρι αύριο, Παρασκευή, «ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του λαού» επειδή «αυτό που τον ενδιαφέρει εν τέλει είναι η σταθερότητα της χώρας και όχι η θέση του».
...Στην ερώτηση εάν ο Μουμπάρακ θα εμφανιστεί αύριο για να ανακοινώσει την απόφασή του, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει απόψε. Ο Μπαντράουι διευκρίνισε ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.
...Απηχώντας τις ίδιες απόψεις, αλλά χωρίς να δηλώσει ρητά ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα παραιτηθεί, ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο Χάσαν αλ-Ροουένι, είπε στους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ότι «ότι ζητούν θα πραγματοποιηθεί». Μιλώντας από μια εξέδρα ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν «ασφαλή» τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα «Το καθεστώς έπεσε».

***Παράλληλα, σήμερα, 
...Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δεν παραιτείται, υποστήριξε ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, Ανάς ελ-Φέκι, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά ξένα μέσα περί επικείμενης παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Ο πρόεδρος παραμένει στην εξουσία και δεν παραιτείται», είπε ο Ανάς ελ-Φέκι. «Ο πρόεδρος δεν παραιτείται και όσα ακούσατε στα μέσα ενημέρωσης είναι μια φήμη», πρόσθεσε.

***Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.
...Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατος «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».
...Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο. Στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονται ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: