Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σε δύσκολη θέση ο Καντάφι.

 28 Φεβρουαρίου 2011.
Οι ηγέτες της εξέγερσης στη Λιβύη δημιούργησαν ένα μεταβατικό «ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο», το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εξέγερσης, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως η σύνθεση του εκτελεστικού αυτού οργάνου είναι ακόμα υπό συζήτηση...
«...Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα, σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.
...Το συμβούλιο είναι «το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης», επεσήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.
..Το Σάββατο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
«Ο κ. Μουστάφα είναι στο πλευρό της επανάστασης, προεδρεύει του συμβουλίου στην πόλη Μπάιντα. Είμαστε σε επαφή με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις για τη δημιουργία του Συμβουλίου αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στη σύσταση αυτού του προσωρινού εκτελεστικού οργάνου. «Κάθε πόλη, απελυθερωμένη ή όχι, θα ερωτηθεί για το σχηματισμό του», διαβεβαίωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα.

«....Τα συμβούλια κάθε πόλης λειτουργούν και δεν τίθεται θέμα να μοιραστεί η Λιβύη σε βορρά, νότο, δύση ή ανατολή, ή σε φυλετική βάση. Το Συμβούλιο είναι στη Βεγγάζη, γιατί είναι μια απελευθερωμένη πόλη», πρόσθεσε, επαναβεβαιώνοντας πως η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Λιβύης.
«...Οι υπόλοιπες περιοχές της Λιβύης θα απελευθερωθούν από το λιβυκό λαό», είπε, απορρίπτοντας «κάθε εξωτερική ανάμιξη ή στρατιωτική επιχείρηση». «Βασιζόμαστε στο στρατό για να απελευθερώσουμε την Τρίπολη. Η λειτουργία αυτών των συμβουλίων πόλης αποδεικνύει το ψεύδος των δηλώσεων Καντάφι σύμφωνα με τις οποίες θα επέλθει το χάος», είπε...

***Πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης βρίσκονται «στα χέρια του λαού» εδώ και πολλές ημέρες και «ετοιμάζουν μία πορεία για να απελευθερώσουν την Τρίπολη», δήλωσε στη Ναλούτ, 60 χλμ από τα σύνορα με την Τυνησία, ένας αξιωματούχος της επαναστατικής επιτροπής στην πόλη αυτή.
...Η αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι άλλες δυνάμεις που ήταν πιστές στους Λίβυους ηγέτες εγκατέλειψαν τη Ναλούτ, τις υποθέσεις της οποίας διαχειρίζονται μια δεκαριά αξιωματούχοι που συναθροίστηκαν στο πλαίσιο μιας επαναστατικής επιτροπής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η πόλη έχει απελευθερωθεί από τις 19 Φεβρουαρίου, από τότε τις υποθέσεις της διαχειρίζεται μια επιτροπή της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου η οποία έχει οριστεί από τις κοινότητες της πόλης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάν Αμπού Σίτα, δικηγόρος της πόλης.
«...Οι πόλεις αλ-Ριμπάτ, Καμπάου, Τζάντο, Ρογκμπάν, Ζεντάν, Γεφρέν, Κεκλά, Γεριέν, Χαουαμέντ έχουν επίσης απελευθερωθεί εδώ και πολλές ημέρες. Σε όλες αυτές τις πόλεις οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν φύγει και έχουν δημιουργηθεί επαναστατικές επιτροπές», πρόσθεσε.
«...Έχουμε τεθεί υπό την προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης. Μαζί με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις του όρους Τζεμπέλ Ναφούζα και εκείνες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του όρους, ετοιμάζουμε τις δυνάμεις για να πορευθούμε στην Τρίπολη και να απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα από το ζυγό του Καντάφι», διακήρυξε.
...Η πόλη Ναλοούτ αριθμεί 66.000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 230 χλμ από την Τρίπολη.
***Από την πλευρά του, ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν. Σε τηλεφωνική συνέντευξη με σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο.
«Ο λαός της Λιβύης με υποστηρίζει, μικρές ομάδες ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό Pink του Βελιγραδίου. Ο σταθμός ανέφερε πως η συνέντευξη δόθηκε από το γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη.

***Οι αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μιζουράτα, όπως μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει τη Μιζουράτα, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο αλ Τζαζίρα.
...Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπόλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης. Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.
...Στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, δήλωσε στο αλ Τζαζίρα ότι αποφάσισε να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.

...Η εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ αναφέρει εξάλλου σε άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραιτηθεί.

***Ενοπλοι άνδρες, μέλη των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη. Η κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κυματίζει από ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν: «Αυτή είναι η επανάστασή μας», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.
...Οι αρχές της Λιβύης μετέφεραν μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στη Ζαουίγια για να τους δείξουν ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, όμως όταν οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην πόλη διαπίστωσαν το αντίθετο.
...Ενας γιατρός σε μία αυτοσχέδια κλινική που δημιοιυργήθηκε σε ένα τζαμί της πόλης δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις φιλικυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ένα μικρό πάρκο δίπλα στην κεντρική πλατεία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. «Είμαι εδώ τρεις ημέρες», δήωλσε ο Γιούσεφ Μουστάφα, γιατρός. «Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους άνδρες του Καντάφι που χρησιμοποιούν βαριά πυρά. Πολλοί είναι τραυματίες». «Χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα, περισσότερα τρόφιμα και γιατρούς. Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί στη Λιβύη, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στη Ζαουίγια», πρόσθεσε.
...Εξάλλου ένας κάτοικος τη πόλης, που είπε ότι το όνομά του είναι Σάμπρι δήλωσε: «Εχουμε τελειώσει με τον Καντάφι. Σύντομα θα πέσει. Πρέπει να φύγει τώρα. Χάνουμε την υπομονή μας». Οι κάτοικοι της πόλης λένε ότι έχουν συλλάβει σώους 11 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, ενώ έδειξαν στους δημοσιογράφους δύο από αυτούς που κρατούνταν σε ένα κελί στο κεντρικό τζαμί της πόλης.

***Ουρές στις τράπεζες για το βοήθημα του Καντάφι...

...Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν χθες,   μπροστά στις τράπεζες της Τρίπολης, όπου οι κάτοικοι έχουν πάει για να κάνουν ανάληψη το βοήθημα των 500 διναρίων (περίπου 300 ευρώ) που τους υποσχέθηκε την Παρασκευή το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως αναφέρει ένας αυτόπτης μάρτυρας.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχουν πλήθη μπροστά στις τράπεζες στην Τρίπολη», δήλωσε ο κάτοικος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε τηλεφωνική του συνομιλία.
...Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πλήθη που ζητούν την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Καντάφι ανακοίνωσε την Παρασκευή την παροχή ενός βοηθήματος ύψους 500 διναρίων στις οικογένειες της Λιβύης, καθώς και αύξηση κατά 150% των μισθών κάποιων υπαλλήλων.
...Το μήνυμα μεταδόθηκε μέσω SMS στις συνοικίες όπου δεν έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις και σήμερα, πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση, πολλοί κάτοικοι της Τρίπολης έσπευσαν να πάρουν τα χρήματα, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα.
...Μία ομάδα νεαρών προετοίμαζαν μία διαδήλωση στην πρωτεύουσα, όμως άλλοι αντικαθεστωτικοί προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν: «Αν υπάρξουν νέες διαδηλώσεις, ο Καντάφι θα συνεχίσει να σκοτώνει», εξήγησε ο μάρτυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: