Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Το τσιγάρο προστατεύει από το Αλτσχάιμερ !


18 Φεβρουαρίου 2011.
Τι σχέση μπορεί να έχει η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, η νικοτίνη και τα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης με το Αλτσχάιμερ; Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι τα τόσο παρεξηγημένα κινητά και το τόσο βλαβερό τσιγάρο μπορεί να προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ; Τι δείχνουν τα πειράματα που γίνονται σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρεθεί λύση για αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που προσβάλλει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;
...«...Η νόσος Αλτσχάιμερ απαντάται όλο και συχνότερα και σε μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών. Επειδή αποτελεί ένα πρόβλημα με ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις, πολλοί ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν μια αποτελεσματική λύση με σημαντικότερο μέλημα την πρόληψη και έπειτα τη θεραπεία...», επισημαίνει η επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δωροθέα Καπουκρανίδου, παρουσιάζοντας, στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό Διεπιστημονικό Συνέδριου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, βιβλιογραφικά στοιχεία ερευνών και πειραμάτων που γίνονται σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

...Από τα πειράματα αυτά προέκυψε ότι η ακτινοβολία των κινητών βελτίωσε τις επιδόσεις πειραματόζωων σε νοητικά τεστ και σε τεστ μνήμης, ότι η νικοτίνη μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και ότι οι στατίνες που χορηγούνται για την ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης προστατεύουν όχι μόνο από τα καρδιαγγειακά αλλά και από το Αλτσχάιμερ.

***«Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί πιθανόν να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων επιπτώσεων της νόσου Αλτσχάιμερ. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, βελτίωσε τις επιδόσεις των πειραματόζωων σε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης σε σχέση με υγιή ποντίκια», εξηγεί η κ. Καπουκρανίδου, αναφερόμενη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal of Alzheimer’s Disease.
...Στο πλαίσιο του πειράματος οι επιστήμονες έβαλαν, επί 7-9 εβδομάδες, μεταλλαγμένα ποντίκια, που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, σε περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπως αυτά που εκπέμπουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Στα ποντίκια αυτά παρατηρήθηκε βελτίωση και αναστροφή της παθολογίας του εγκεφάλου.
«...Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη και υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουν σε ανάπτυξη μη παρεμβατικών και μη φαρμακευτικών θεραπειών για τη νόσο. Ως πιθανός μηχανισμός αναφέρεται η εξουδετέρωση της συσσώρευσης της βήτα αμυλοειδούς, πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί ένδειξη της νόσου. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γκάρι Άρεντας δήλωσε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμποδίζουν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης αυτής στον εγκέφαλο», προσθέτει η κ. Καπουκρανίδου.

***Όσον αφορά την επίδραση της νικοτίνης στο Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντικρουόμενα. Μελέτη που έγινε στο διάστημα 1978-1985 στη Φινλανδία σε 21.000 άτομα 50-60 ετών έδειξε ότι αυτοί που κάπνιζαν δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα παρουσίασαν Αλτσχάιμερ σε διπλάσιο ποσοστό από τους μη καπνιστές. Τα αποτελέσματα όμως άλλης μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2008 έδειξαν ότι η νικοτίνη μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.
«Η νικοτίνη είναι μια παρεξηγημένη ουσία για την οποία οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας μεταβάλλονται ραγδαία. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν βρει ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα κάποιων ασθενειών, όπως η νόσος τού Αλτσχάιμερ. Προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τα βιοχημικά μονοπάτια στα οποία εμπλέκεται η νικοτίνη και να δοθεί έτσι η δυνατότητα παραγωγής νέων, πιο ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων», αναφέρει η κ. Καπουκρανίδου.

***Επιστήμονες από την Ολλανδία έδειξαν ότι οι στατίνες, εκτός του ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενδέχεται επίσης να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τη βλάβη που παρουσιάζεται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.
«Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θεωρούνται παράγοντας κινδύνου όχι μόνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Πειράματα σε ζώα, έδειξαν ότι η θεραπεία με στατίνη μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ζώων, αλλά και την απώλεια της μνημονικής ικανότητας, που φυσιολογικά επέρχεται μετά το θάνατο των κυττάρων. Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η χορήγηση στατινών διεγείρει την προστατευτική δράση και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του εγκεφάλου και μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των νευρικών κυττάρων», εξηγεί η κ. Καπουκρανίδου....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: