Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δήλωση Παπανδρέου για την πτώση του Μουμπάρακ.

11 Φεβρουαρίου 2011.
Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ προέβη απόψε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου...συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε "...
Ο Αιγυπτιακός λαός γράφει σήμερα την ιστορία του. Μαζί παρακολουθεί η ανθρωπότητα, την αποφασιστικότητα του Αιγυπτιακού λαού και την πορεία του προς την αλλαγή..."...***Αλλες διεθνείς αντιδράσεις....

...Και συνεχίζει η δήλωση Παπανδρέου : 
"...Στιγμές απελευθέρωσης ζουν οι πολίτες της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης.
Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων.
Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή. Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου.
Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού.
Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό. Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία.
Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί.
Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά..."....

***Αλλες διεθνείς αντιδράσεις στην παραίτηση Μουμπάρακ...
...Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Aιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι κατ'αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις».
...Με την παραίτησή του «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
...Η Άστον προσθέτει ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.
Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.«Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες του λαού» της Αιγύπτου, προσθέτει.
...«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας», καταλήγει.

***Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση σχετικά με την παραίτηση του Αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος...Ο Ομπάμα θα κάνει τη δήλωσή του στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ.
...Ο Αμερικανός πρόεδρος «παρακολούθησε στη συνέχεια τηλεοπτικές εικόνες από το Κάιρο για μερικά λεπτά», προσέθεσε ο ίδιος.

***Το Ισραήλ ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να είναι ομαλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.
«...Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά», υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
...Ο ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
«Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέρονται και των δύο χωρών και αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε.
...Παρ' όλ' αυτά υπογράμμισε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες» που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

***Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.
...Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μετάβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.

***...Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ μετά από την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί δήλωσε: «Είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου δρόμου προς την μόνιμη αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό τώρα να προστατευθούν οι καρποί της ελευθερίας που κατακτήθηκε».
«...Η απόφαση που έλαβε ο κ. Μουμπάρακ θα διευκολύνει τη δημοκρατική μετάβαση χωρίς νέες βιαιότητες» πρόσθεσε ο κ. Μπούζεκ και επισήμανε «ο αιγυπτιακός λαός επιθυμεί την διάλυση του παλαιού καθεστώτος».
«...Εμείς στην Ευρώπη θα εκτιμήσουμε τα προσεχή βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών με πρώτο την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τον τερματισμό του εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ατόμου και των πολιτικά διαφωνούντων» τόνισε ο κ. Μπούζεκ επισημαίνοντας τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό «ο στρατός να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην δημοκρατική διαδικασία».
***Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτούμενος προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου και επισήμανε ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα πρέπει να τιμηθούν.
«Σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς», τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε όλοι τη μεγάλη αλλαγή. Συμμεριζόμαστε τη χαρά του αιγυπτιακού λαού, των εκατομμυρίων πολιτών που βγήκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της Αιγύπτου».
...Η Τουρκία, με διαδικτυακή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζει πως η παραίτηση Μουμπάρακ θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός νέου «συστήματος» που θα απαντά στα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού.
...Από την πλευρά του το Ιράν εκτιμά ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν «μια πολύ μεγάλη νίκη» εξαναγκάζοντας τον Χόσνι Μουμπάρκ σε παραίτηση.
...Με έκρηξη χαράς υποδέχτηκαν οι Τυνήσιοι την αποχώρηση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.
Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με πανώ και σημαίες και πανηγύρισαν τη νίκη των «αδελφών Αιγύπτιων».
***Από το Αμάν το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου «θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα που ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτές του Μουμπάρακ κατά των λαών τους».
«Ο Μουμπάρακ έφυγε χάρη στη θέληση του μεγάλου αιγυπτιακού λαού και η αποχώρησή του σημαίνει και το τέλος της αδικίας και της διαφθοράς» προστίθεται στην ανακοίνωση.(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: