Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους.

10 Φεβρουαρίου 2011.
Αυξήθηκαν κατά το περασμένο έτος, οι επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους...έτσι, σ΄ύ μφωνα με τα διεθνή στοιχεία, σε 79 ανέρχονται πλέον, τα περιστατικά απρόκλητων επιθέσεων καρχαριών εναντίον ανθρώπων,  ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και δέκα χρόνια.......Συγκεκριμένα, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος την τελευταία δεκαετία ήταν 4,3 θάνατοι, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
 
...Σχεδόν οι μισές επιθέσεις πέρυσι σημειώθηκαν σε αμερικανικά ύδατα, 14 σε αυστραλιανά και 8 ανοιχτά των νοτιοαφρικανικών ακτών. 
...Αιτία της αύξησης κατά τον τελευταίο αιώνα, λένε οι επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος περνά όλο και περισσότερο χρόνο στη θάλασσα. «Ο αριθμός των επιθέσεων όμως δεν αυξάνεται απαραίτητα», διευκρινίζει ο ιχθυολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Τζορτζ Μπέργκες. «Ο πληθυσμός και το ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ψυχαγωγία είναι που αυξάνονται». Ο ερευνητής προέβλεψε παράλληλα ότι για τους ίδιους λόγους αυτή η αυξητική τάση θα συνεχιστεί. 
...Πάντως στη Φλόριντα, όπου παραδοσιακά σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις, φέτος μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά.
***Ιδιαίτερη αίσθηση είχαν προκαλέσει οι επιθέσεις έξι επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις πέντε ημερών στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μία είχε μάλιστα μοιραία κατάληξη. Για τον Μπέργκες, αυτό ήταν «το πιο ασυνήθιστο περιστατικό με καρχαρίες στην καριέρα» του. 
..Τα ακριβή αίτια των πολλών  επιθέσεων καρχαριών δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Κάποιοι το είχαν τότε αποδώσει στις υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων. Μια άλλη θεωρία ήταν ότι τους προσέλκυσαν τα κουφάρια προβάτων που τουριστικά γραφεία πετούν στα νερά ώστε οι τουρίστες να φωτογραφηθούν με τους καρχαρίες οι οποίοι θα «τσιμπήσουν». 
***Οι επιστήμονες συνιστούν, σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί επίθεση από καρχαρία, να τον χτυπήσει στο ρύγχος (εάν υποθέσουμε ότι βρίσκει την ψυχραιμία) ώστε να αποσπάσει την προσοχή του και να επιχειρήσει να βγει από το νερό το συντομότερο δυνατό.
... «Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τα συνεχή κτυπήματα στο ρύγχος ενδέχεται να τον καταστείλουν προσωρινά, όμως θα γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά», λέει ο Μπέργκες.
***Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, ενώ οι καρχαρίες σκότωσαν 6 ανθρώπους πέρυσι, οι άνθρωποι θανατώνουν κάθε χρόνο 30 με 70 εκατομμύρια καρχαρίες... (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: