Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Βγαίνουμε από το τούνελ".

24 Φεβρουαρίου 2011.
Tη βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει εντός του έτους να βγαίνει από την ύφεση εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου...
παρουσιάζοντας σήμερα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι "...είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας". Επεσήμανε δε, ότι τα αποτελέσματα του 2010 στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης διαψεύδουν όσους αμφισβήτησαν την προσπάθεια και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο διάλογο για την διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου.......Επίσης, χαρακτήρισε ακατανόητη της στάση της Νέας Δημοκρατίας να απέχει από το διάλογο, κάτι που όπως είπε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς προβλέπεται σε Νόμο που και το ίδιο υπερψήφισε στη Βουλή το 20010. 
...Προδιαγράφοντας τους στόχους του Προγράμματος αυτού, ανέφερε ότι στο τέλος της περιόδου αυτής το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του στο 1 % του ΑΕΠ. 
...Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012 -14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ. Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ από το 15,4% στο 9,4% ενώ το 2011 ο στόχος είναι η μείωση του στο 7,4%. 
..Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οποίοι διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, ξεκινάει και η διαδικασία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 4,1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). 
...Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωσταντίνου υπενθύμισε ότι Eurogroup είχε συμφωνήσει καταρχήν από τον περασμένο Δεκέμβριο. 
...Όσον αφορά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο κ. Παπακωσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να περιέχει τον ποσοτικό στόχο των 50 δισ. ευρώ στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά θα επαναβεβαιώνεται ο υφιστάμενος στόχος των 15 δισ. ευρώ. 
...Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Παπακωσταντίνου τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ των συγχωνεύσεων ενώ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε "γενναίες αποφάσεις" με τις οποίες θα ισχυροποιηθούν και θα απεξαρτητοποιηθούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
...Όσον αφορά στο σκέλος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για το Ασφαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. 
...Όμως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία. Στα ταμεία αυτά που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας τους. Επίσης, θα προχωρήσει η αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 
 
***Εν τω μεταξύ...
...Το πλήρες κείμενο της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στην οποία κατέληξαν οι εμπειρογνώμονές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφθηκαν στις αρχές του μήνα την Αθήνα, μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
...Σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Ωστόσο τονίζουν ότι εφεξής θα απαιτηθεί από την Ελλάδα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερος συντονισμός και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου. 
...Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. 
...Ακόμα επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο....(Ν.Π., ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: