Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σκανδαλίδης : Ακαιρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

4 Φεβρουαρίου 2011.
Ακαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των αγροτών από Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης....ο οποίος προειδοποίησε ότι θεωρεί αδιανόητο να επαναληφθούν φέτος «φολκλορικές σκηνές», όπως οι περσινές, όταν οι παραγωγοί έφτασαν να συζητούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, προκειμένου να ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα...

...Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σκανδαλίδης διεμήνυσε ακόμη στους αγρότες ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι «αδύνατο να υλοποιηθούν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους», σημειώνοντας πάντως ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους «κι ας είχαν πάρει από πριν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους» .
...Κατά τον κ.Σκανδαλίδη, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον χωροφύλακα των αγροτών. 
...Ωστόσο, πρόσθεσε, θεωρεί άδικα τα αιτήματά τους για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15% (ενώ έχει ήδη αυξηθεί στο 11% από 7%, παρά την κρίση), χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου («αφορολόγητο πετρέλαιο δεν υπάρχει πουθενά», αν και δεν αποκλείεται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου») και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ («το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών»).
...Ερωτηθείς για το μέλλον της ATEBank, ο κ.Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τράπεζα να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα να ολοκληρώσει με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσής της, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. «Δεν μπορεί και στο δημόσιο που θα μείνει, να παίρνει εντολές από το κράτος, π.χ. για τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά.

....Ο κ.Σκανδαλίδης χαρακτήρισε ως «κορυφαίο δείγμα γραφής του τελευταίου 5μήνου το γεγονός ότι οι αγρότες δεν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα παρά τη δραματική πτώση εισοδήματα στα μικρά και μεσαία στρώματα». 
...Υπενθύμισε ότι «αυτές τις ημέρες ψηφίζεται το Μητρώο Εμπόρων», που θα σπάσει -όπως είπε- τις διαδικασίες των μεσαζόντων, ενώ πριν το Πάσχα θα ψηφιστεί και το νέο πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών.
...Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη νέα προκήρυξη, 50 εκατ. ευρώ ή και μεγαλύτερου ύψους, για τα Σχέδια Βελτίωσης του αγροτικού χώρου, εντός του 2011, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους οι νέοι αγρότες, που εντάχθηκαν στον προηγούμενο κύκλο....
«...Για πρώτη φορά γίνεται διαχωρισμός στα προγράμματα αυτά ανάμεσα σε νέους αγρότες και άλλους γεωργούς. Αυτό είναι μια προνομιακή πράξη για τους νέους αγρότες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτοί που αξιοποίησαν το πρώτο ακριβώς σχέδιο...Θέλουμε σταδιακά να εντάξουμε στα νέα προγράμματα, μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, όλους αυτούς που πραγματικά προχώρησαν τις επενδύσεις τους...», είπε....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: