Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

3 Φεβρουαρίου 2011.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την απόδοση αποζημιώσεων στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ κατέθεσε χθες, ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, μαζί με άλλους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...
...Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

"...Όπως είναι γνωστό το Σεπτέμβριο του 2010 ψηφίστηκε ο νέος Νόμος περί γεωργικών ασφαλίσεων (Ν. 3877/2010) που καλύπτει το σύνολο της φυτικής και ζωικής παραγωγής στη χώρα και η ισχύς του άρχισε από 1-1-2011.
...Με τον παραπάνω Νόμο καταργήθηκε η παρακράτηση της εισφοράς του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων υπέρ ΕΛΓΑ και καθορίζεται νέος τρόπος καταβολής της εισφοράς.
,,,Αυτή η διαδικασία αφορά την καλλιεργητική περίοδο του 2011 και εντεύθεν και οι νέες εισφορές που θα εισπραχθούν θα αρχίσουν να αποδίδονται στον ΕΛΓΑ από τον Ιούνιο και μετά.
,,,Εκκρεμούν όμως οι πληρωμές των ζημιών του 2010 οι οποίες εκτιμώνται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. 
...Οι ζημιές αυτές προβλέπεται να πληρωθούν από τις εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες με το προηγούμενο σύστημα του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων που πούλησαν οι αγρότες εντός του 2010.
,,,Αυτές οι εισφορές που εισπράχθηκαν από εμπόρους, συνεταιρισμούς ενώσεις κ.τ.λ. έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και υπολογίζονται σε 77 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έχει εγγραφεί εξάλλου και στον προϋπολογισμό του 2011.
,,,Είναι κατανοητό λοιπόν ότι για προφανείς λόγους υπάρχει άμεση ανάγκη απόδοσης προς τον ΕΛΓΑ του παραπάνω ποσού, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει ταχύτατα στην πληρωμή του συνόλου των ζημιών που έπληξαν τις παραγωγές όλης της χώρας.
Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων αποτέλεσε διαχρονικά σημείο τριβής της αγροτιάς με το κράτος.
,,,Η σταδιακή εξάλειψη αυτού του προβλήματος ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους σε μια περίοδο που οι θεσμοί δοκιμάζονται στο σύνολο τους.
Πόσο μάλλον που στην εν λόγω περίπτωση οι καταγραφείσες ζημιές καλύπτονται σχεδόν στο σύνολο τους από εισφορές που έχουν ήδη παρακρατηθεί.
,,,Σήμερα, όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, είναι κοινά αποδεκτό πως η επανασύνδεση μας με τη γη συνιστά θεμελιώδη αναπτυξιακή επιλογή για την πατρίδα μας. Με αυτή την οπτική η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων ξεπερνά κατά πολύ τη λογική της απλής διαχειριστικής πράξης και είναι ένα συγκεκριμένο βήμα που οδηγεί σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους αγρότες.
,,,,Με βάση τα πιο πάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
,,,,Αν έχουν αποφασίσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες...."

***Την ερώτηση, εκτός του κ. Γρηγοράκου, υπογράφουν και οι βουλευτές :
Αμοιρίδης Παναγιώτη Ιωάννης
Αντωνίου Νικολάου Αντωνία (Τόνια)
Γερανίδης Θεοδώρου Βασίλειος
Γιαννακά Δημητρίου Σοφία
Γιαννακοπούλου Ιωάννη Κωνσταντίνα (Νάντια)
Γικόνογλου Μόσχου Αθανάσιος
Καρτάλης Ιωάννη Κωνσταντίνος
Κατρίνης Ιωάννη Μιχαήλ
Κατσούρας Σπυρίδωνα Χρήστος
Κουκουλόπουλος Δημητρίου Παρασκευάς
Κωνσταντινόπουλος Κωνσταντίνου Οδυσσέας
Λαφαζάνης Γεωργίου Αργύριος
Μαργέλης Νικολάου Σπυροπάνος
Μερεντίτη Δημητρίου Αθανασία (Σούλα)
Νασιώκας Παναγιώτη Έκτορας
Ρενταρή - Τέντε Νικολάου Όλγα
Σαλαγιάννης Βασιλείου Νικόλαος
Σπηλιόπουλος Γεωργίου Κωνσταντίνος
Τζελέπης Γεωργίου Μιχαήλ
Φλωρίδης Διαμαντή Γεώργιος...και..
Χαντάβας Αριστοτέλη Αθανάσιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: