Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Παπανδρέου-Μέρκελ : Τα δύσκολα στις 25 Μαρτίου.

22 Φεβρουαρίου 2011.
 "...Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε "κουρέματος" γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας...", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο..***Και συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
..."Λάβαμε μέσα σε ένα χρόνο σημαντικές αποφάσεις και προωθήσαμε αλλαγές για να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου...
...Απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, τόνισε ότι με τη Γερμανία, βαδίζουμε μαζί και συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, όπως ο Τουρισμός, η "πράσινη" ανάπτυξη, κ.α.. 
...Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο θα επιβαρυνθούν οι γερμανοί πολίτες μέσω του πακέτου διάσωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε : "... στην Ελλάδα προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία, θα μειώσουν το έλλειμμα και θα ελαφρύνουν το χρέος....Δεν θα υπάρξει πρόσθετο βάρος για τους γερμανούς φορολογούμενους. Είναι θέμα αξιοπιστίας για εμάς...Η κατάσταση αυτή αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση. Πρόκειται για το κοινό μας πεπρωμένο. Οι επιδόσεις μας ως τώρα θα μας δείξουν το δρόμο για τη συνέχεια..." είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά την Άνγκελα Μέρκελ για τη φιλία και την υποστήριξη που έδειξε μέχρι τώρα...
.."...Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να πω άλλη μία φορά ότι η βούληση του λαού είναι σημαντική για το μέλλον της χώρας. 
...Πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρότερη Ελλάδα. Είναι μία ευρωπαϊκή πρόκληση αυτή η κατάσταση, καθώς, πρόκειται για το μέλλον του ευρώ. Οι επιδόσεις ως τώρα δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει συνεχίσουμε. 
...Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή των υποδομών. Άγγελα σε ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έχεις κάνει, την υποστήριξη και τη φιλία. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε τουρισμό και πράσινη ανάπτυξη. 
...Δεν είναι ανταγωνιστική η οικονομία για αυτό και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές.. "
...Η κ. Μέρκελ, αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ήταν πολύ επώδυνα...αλλά, κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα... 
..."Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος και ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος...", είπε η κ. Μέρκελ κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις των ελλήνων εργαζομένων... Ανέφερε επίσης, ότι όσο περισσότερα γίνονται από ελληνικής πλευράς, τόσο πιο πεπεισμένος θα είναι ο γερμανικός λαός για το ορθό της βοήθειας. "...Ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, πράγμα που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κατά τα 2/3 την ευρωπαϊκή αγορά και θέλουμε ένα ισχυρό ευρώ...", σημείωσε.
 

...Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου...

 
...Εν τω μεταξύ, σήμερα...
...Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο. 
..."Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει", δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. 
...Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, είπε ο κ. Έτσντεμιρ και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων. 
***Και συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με Β. Σόιμπλε...
...Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. 
...Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του "πακέτου", στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία "ανοιχτή" διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011). 
...Η γερμανική πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: