Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Χρυσοχοίδης : Μέσα στο 2011 θα δούμε το φως της ανάπτυξης...

5 Φεβρουαρίου 2011.
«...Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Αυτό είναι μονόδρομος. Η άλλη εκδοχή είναι η κατάρρευση. Όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2011 θα δούμε το φως της ανάπτυξης...» υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από την 8ωρη συζήτηση που είχε στη Λαμία με τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων...
...Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά εργαλεία και υπογράμμισε με βεβαιότητα πως «....θα πετύχουμε και θα βγούμε από την κρίση. Θα βάλουμε μπροστά την αναπτυξιακή μηχανή βασισμένη στις ζωντανές και ισχυρές δυνάμεις του τόπου..».
...Ο υπουργός σε αρκετές περιπτώσεις των παρεμβάσεων του σημείωσε πως «δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να υποσχεθούμε ότι δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση», ενώ άφησε αιχμές για τις πιέσεις που υπήρχαν στο παρελθόν για τη λήψη ευνοϊκών μέτρων προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τονίζοντας πως «με ενοχλεί που σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές αυτοί που μέχρι χθες πίεζαν για να ληφθούν ευεργετικές αποφάσεις».

....Μιλώντας στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Στερεά Ελλάδα τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία με προτεραιότητες και υποστήριξε ότι κεντρικός στόχος είναι μέσα στο 2011 να υπάρξει διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ. 
...Κάλεσε του Δημάρχους να προχωρήσουν σε ώριμες μελέτες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι οποίες όπως είπε θα «πρέπει να προσθέτουν στην οικονομία».
....Ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε όλα τα επίπεδα και κάλεσε την αυτοδιοίκηση «να σκεφτεί διαφορετικά, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας» γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαστε αποφασισμένοι να μην σπαταλάμε πόρους» ενώ χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση ως «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
...Ο κ. Χρυσοχοϊδης προσδιόρισε πως «βούλησή μας και στόχος μας είναι να διοχετεύσουμε πόρους στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
..Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι θα έχει νέα συνάντηση με τους δημάρχους μετά από 45 μέρες περίπου, γιατί τόσο θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σχεδιαστεί το στρατηγικό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τους προσκάλεσε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχονται και να ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές δομές της τοπικής ανάπτυξης.
«....Τα μοντέλο που έχουμε υπηρετήσει μέχρι τώρα έχει εκπνεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, ζητώντας ώριμες μελέτες για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, την επέκταση της ευρυζωνικότητας και τις στρατηγικές επενδύσεις συνοχής της περιοχής.
...Οι δήμαρχοι από τη Στερεά Ελλάδα αλλά και ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υπογράμμισαν τις επιπτώσεις που έχει η ένταξη της Στερεάς Ελλάδας ως Περιφέρειας στο στόχο της ανταγωνιστικότητας και έκαναν λόγο για μειωμένες επενδύσεις αλλά και για τεράστιο έλλειμμα σε ό,τι αφορά βασικές υποδομές.
«...Υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά τη ροή των χρηματοδοτήσεων» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να παρέμβει για να λυθεί άμεσα το συγκεκριμένο θέμα, «διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να είμαστε η περιφέρεια με τα περισσότερα προγράμματα αλλά χωρίς κονδύλια για να τα υλοποιήσουμε. Κινδυνεύουμε οι μελέτες μας και ο σχεδιασμός μας να είναι ασκήσεις επί χάρτου χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στην ανάπτυξη του τόπου και στις ανάγκες της κοινωνίας».

***Λίγο αργότερα συζητώντας με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται με το νέο αναπτυξιακό νόμο, υπεραμύνθηκε στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας ενώ ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προωθήσει διαδικασίες χρηματοδότησης έτσι ώστε να ενισχυθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.

«...Μέχρι τη δεκαετία του '80 βλέπαμε στην ύπαιθρο να παράγουν, και εκατοντάδες βαγόνια να φορτώνουν προϊόντα για το εξωτερικό. Λίγο μετά γνωρίσαμε την άλλη Ελλάδα. Αυτή που μας μοίραζε την επιδότηση που μας είχε στείλει η τότε κ. Μέρκελ. Ο κ. Κόλ…» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έκανε λόγο για κατάρρευση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, σημειώνοντας συγχρόνως πως «...δεν υπάρχει πλέον το παλιό μοντέλο. Θα πρέπει να τελειώνουμε εδώ με αυτή τη λογική. Τίποτα δεν είναι όπως πριν…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: