Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.

29 Ιανουαρίου 2011.
Υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε αργά τη νύχτα, τη διάλυση της κυβέρνησης κι όχι την παραίτησή του. Ομως, παρά,  την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος συνεχίζει να διαδηλώνει στο Κάιρο...
Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου καθώς αστυνομία και στρατός άνοιξαν πυρά κατά των εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες, το πρωί  σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, λίγς μόνο ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στη διάψευση των ελπίδων...«...Φύγε, φύγε...», τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.
...Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981. 
***Σε διάγγελμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης του, χωρίς ωστόσο να δηλώσει παραίτηση ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Μετανιώνω τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών», δήλωσε. «Αυτές οι διαδηλώσεις και ό,τι είδαμε νωρίτερα δεν θα γίνονταν σε χώρο που δεν θα δινόταν η ελευθερία της έκφρασης», επεσήμανε και συνέχισε: «πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του χάους. Γι΄αυτό το λόγο, επιθυμώ τη σταθερότητα της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καταλαβαίνω τις επιθυμίες και τους στόχους αυτών των διαδηλώσεων αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βία, παρά μόνο με εθνικό διάλογο».
...Νωρίτερα, διαδηλωτές που ζητούσαν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.
...Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είχε δει χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.
...Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.
...Τα δημόσια κτήρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα....

***Εν τω μεταξύ, ασαφής είναι η εικόνα σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες. Νοκομειακές πηγές έκαναν λόγο ότι 1030 άτομα τραυματίστηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ότι ορισμένοι από τους τραυματίες είχαν χτυπηθεί από σφαίρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αριθμοί αυτοί από επίσημες πηγές. 
***Επιπλέον, στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Την ίδια στιγμή, αναφορές κάνουν λόγο για κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το κτίριο φλέγεται. Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί ακούστηκαν στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου. Συγκρούσεις σημειώνονταν στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

***Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από σήμερα (Παρασκευή), μετά τις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: