Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου στη Γενεύη.

25 Ιανουαρίου 2011.
Χωρίς να προβεί σε δηλώσεις ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε για τη Γενεύη, όπου αύριο θα έχει κοινή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου...
ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να φθάσει, μέσω Αθηνών, το βράδυ στην ελβετική πόλη......Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας προσέρχεται με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, με συνέπεια σε αρχές και επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, για να υπηρετηθεί ο πάγιος στόχος, που είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.
...Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται και από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια στάση και την ίδια συνέπεια στη βάση λύσης, ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη προόδου και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.
...Ο κ. Χριστόφιας συνοδεύεται από τον σύμβουλό του Γιώργο Ιακώβου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Η αυριανή συνάντηση της Γενεύης βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θέσει έντονα την απαίτηση από τον ΟΗΕ να επαναφέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά πάνω στη σωστή και συμφωνηθείσα βάση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου, μίλησε για «ανάπτυξη μιας λανθασμένης σεναριολογίας, η οποία από τη μια μιλά για πιθανή ενδιάμεση συμφωνία ή από την άλλη ότι θα υπάρξει πιθανόν επιδιαιτησία ή ορισμένοι βλέπουν πάμπολλους κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση». Ο κ. Ευαγόρου διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρέσβη Βασίλη Παπαϊωάνου, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ωστόσο, χθες βράδυ, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «εάν δεν αλλάξουμε μυαλά, θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο το οποίο θα πληρώσουμε πολύ ακριβά».

Διερωτήθηκε πώς οι κυβερνώντες θα επιτύχουν λύση με τον οποιοδήποτε Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν συνεχώς λένε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα και γιατί δεν επιδιώκουν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο ΔΗΚΟ εκτιμούν πως η ευελιξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, «όχι μόνο δεν έχει αποδώσει οποιαδήποτε αποτελέσματα, αλλά προφανώς έχει αποθρασύνει την τουρκική πλευρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, σημείωσε πως η αυριανή συνάντηση «πραγματοποιείται σε μιαν περίοδο που η τουρκική πλευρά, Αγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία, καταγράφει προκλητικά και απροκάλυπτα τον στρατηγικό της στόχο για λύση δύο κρατών». Πρόσθεσε ότι, «αν τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να ξαναδώσουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις μιαν προοπτική, οφείλουν να επανατοποθετήσουν στη Γενεύη τις διαπραγματεύσεις πάνω στην ορθή τους βάση».

...Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε πως «θα πρέπει να απορριφθεί οποιαδήποτε πρόταση άμεσης ή έμμεσης επιδιαιτησίας, όπως η εντός χρονοδιαγράμματος καταγραφή συγκλίσεων που θα οδηγήσουν σε οριστική και αμετάκλητη διασφάλιση για την τουρκική πλευρά των απαράδεκτων υποχωρήσεων του προέδρου Χριστόφια». Περαιτέρω, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως «οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο» και ότι «ο κίνδυνος επίρριψης ισόβαθμων ευθυνών είναι υπαρκτός».
...Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη συνάντηση της Γενεύης χωρίς εναλλακτική στρατηγική, ενώ οι τουρκικοί στόχοι υλοποιούνται σταδιακά».

...***..Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενόψει της αυριανής συνάντησης στη Γενεύη για το Κυπριακό, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι μια αυθεντική ευκαιρία για συμβιβασμό». Πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε μέχρι στιγμής, εκτιμά.
...Σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να βοηθήσει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και καλεί τους Κυπρίους να μην κλοτσήσουν τη δέσμευση αυτή «με τρόπο που να διακινδυνεύσετε την απόσυρσή της».
...Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη συνάντηση «ιστορική ευκαιρία για να γίνει ένα βήμα που θα οδηγήσει στο τέλος της 36χρονης διχοτόμησης».
...Αναφέρει επίσης ότι η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τονίζοντας πως η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών είναι η εγγύηση πως η λύση θα περάσει από δοκιμασία διεθνούς ευπρέπειας.
...Ο Βρετανός υπουργός αναφέρει ακόμα ότι οι δύο πλευρές έκαναν ξεκάθαρους συμβιβασμούς προς το συμφέρον της συμφωνίας.
...Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ρόλο-κλειδί διαδραματίζει και η Τουρκία και δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να την παροτρύνει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: