Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στην Αίγυπτο.

30 Ιανουαρίου 2011.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.


Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.
 
Χθες Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Άμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο. Περί τους 68 θανάτους αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής.
 
Χθες Σάββατο ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.
 
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών" ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.
 
Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι "δεν ακούει" το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.
 
Ο 82χρονος πρόεδρος διόρισε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν αντιπρόεδρο -είναι η πρώτη φορά που επέλεξε κάποιον για να αναλάβει τη θέση αυτή. Ακόμα ονόμασε τον Άχμεντ Σαφίκ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας και υπουργό αρμόδιο για τις αερομεταφορές, νέο πρωθυπουργό της χώρας.
 
Ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.
 
Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι "η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο."
 
Να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές ζητούν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και ο Κάμερον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη", ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς "να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: