Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εμφαση από Π. Τατούλη στο Περιβάλλον.

21 Οκτωβρίου 2010.
Ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και στο Χωροταξικό ζήτημα της Πελοποννήσου, έδωσε χθες το βράδυ, από την Καλαμάτα, ο υποψ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης..."...Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει αξιόλογα οικοσυστήματα, από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, ο Ταΰγετος, η Ζήρεια, ο Χελμός, το οροπέδιο του Φενεού, το φαράγγι του Λούσιου είναι μόνο μερικά από αυτά. ...Σημεία που η αξεπέραστη ομορφιά της φύσης συνδυάζεται με παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και πολιτιστικά μνημεία...", επεσήμανε ο κ. Τατούλης, παρουσιάζοντας το "Σχέδιο Δράσης", στους πολίτες της Μεσσηνίας...
"...Αυτόν τον πλούτο, έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι ωστόσο να μην κλείνουμε τα μάτια μας. Οι πολιτικές για την προστασία των δασών, της φύσης και της βιοποικιλότητας πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προστατευόμενες περιοχές υπό ένα διπλό πρίσμα: αφενός ως ένα νέο αναπτυξιακό πυλώνα και αφετέρου ως ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό αντίδοτο στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των επιπτώσεων στο κλίμα τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο...", συνέχισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε :

"...Οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται ως ένας νέος εν δυνάμει αναπτυξιακός πυλώνας, ο οποίος ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο σύνολο των επιχειρηματικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα εντός της κάθε προστατευόμενης περιοχής, στο πλαίσιο μιας καλά σχεδιασμένης Περιφερειακής Πολιτικής.

...Αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχτούν χωρίς πλαίσιο αναφοράς αφενός θα είμαστε συμμέτοχοι στις καταστροφές που θα γίνουν, αφετέρου η ανάπτυξη και το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικά δυσανάλογο των επιπτώσεων.

...Μια τέτοια νέα προσέγγιση, που πέραν των απαγορεύσεων, θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις για ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία κοινωνική συναίνεση. Χωρίς συναίνεση καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική πολιτική δεν έχει τύχη να υλοποιηθεί.

...Όταν αναφερόμαστε στο περιβάλλον πρέπει δίπλα στα οικοσυστήματα να βλέπουμε τον πολιτισμό που κουβαλάει μαζί του ο τόπος, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μοναστήρια του, αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να βλέπει το περιβάλλον ως ολότητα και έτσι να το αντιμετωπίζει.

...Αν αυτό το αγνοήσουμε, συνήθως οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την τοπική κοινωνία.

...Τα Οικολογικά Πάρκα είναι θεσμοί – εργαλεία που μπορούν να ενταχθούν σε μια τέτοια νέα πολιτική για το Περιβάλλον.

...Η Ευρωπαϊκή πολιτική για τα πάρκα, μιας και η Ελληνική είναι πολύ πρόσφατη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο αναζήτησης εμπειριών και τεχνογνωσίας.

...Η συστηματική συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πάρκα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια των τοπικών οικονομιών της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα πάρκα...

...Πρώτη προτεραιότητα για την «Νέα Πελοπόννησο» αποτελεί η εκπόνηση ολοκληρωμένης πολιτικής για τα οικοσυστήματα με τέσσερεις βασικούς άξονες:

1. Κάθε οικοσύστημα πρέπει να αποκτήσει σύμφωνα με τον Ν.1650/86:

* «Φορέα Διαχείρισης». Σήμερα Φορέα διαθέτει μόνο ο Πάρνωνας.

* «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη», η οποία θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας.

* «Διαχειριστικό Σχέδιο», το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο για αειφόρο ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις που η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θέτει για το οικοσύστημα.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών εργαλείων αποτελεί το κομβικό σημείο της πολιτικής μας που θα εξασφαλίσει και προστασία και ανάπτυξη.

2. Θα συγκροτήσουμε έναν «Περιφερειακό Φορέα Αειφορίας και Ανάπτυξης» σε Μορφή ανώνυμης εταιρείας με συμμετοχή όλων των Φορέων Διαχείρισης, Επιμελητηρίων, Ξενοδόχων κλπ. Αυτός ο φορέας θα αναλάβει θεσμικά την οργανωμένη προβολή σε τουριστικές εκθέσεις, την καλλιέργεια επιχειρηματικών συμπράξεων, κυρίως όμως τη συστηματική συνεργασία με μεγάλα Ευρωπαϊκά Πάρκα για την άντληση τεχνογνωσίας.

3. Θα αναλάβουμε τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που θα έχει ως βασικούς πυλώνες τη χρήση δορυφορικών συστημάτων για τον άμεσο εντοπισμό φωτιάς και την συγκρότηση σώματος εθελοντών πυροσβεστών. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και οργάνωση των πολιτών τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο δημοτικών κοινοτήτων, οργανωμένων ομάδων πρέπει να είναι διαρκής. Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός δασικών εκτάσεων δεν μπορεί να μη γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μη ύπαρξη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία. Όχι τουλάχιστον για τη «Νέα Πελοπόννησο». Η πρόληψη είναι η μόνη επιλογή σε αυτά τα ζητήματα. Στις περιπτώσεις που η πρόληψη δε σταθεί δυνατή, η αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση. Δεν είναι δυνατό να αποδέχεται κανείς να μην έχει ξεκινήσει ακόμα να εφαρμόζεται η μελέτη 3000 σελίδων που είχε εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Eθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και άλλους φορείς μετά τις πυρκαγιές του 2007. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε συγκροτημένο σώμα με σοβαρό εξοπλισμό, επαγγελματική εκπαίδευση από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τακτικές ασκήσεις και θεσμικό ρόλο.

4. Θα επιμείνουμε στη συστηματική προώθηση τον επώνυμων Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων μέσα από τις δραστηριότητες των οικοσυστημάτων με διπλό στόχο:

* Τη δημιουργία σημαντικής εσωτερικής αγοράς για τα τοπικά προϊόντα. Οι ορεινοί όγκοι της Πελοποννήσου φιλοξενούν κάθε Σαββατοκύριακο περισσότερους από 30.000 επισκέπτες. Αν κάθε ένας απ’ αυτούς έφευγε με 10 κιλά Πελοποννησιακών προϊόντων θα είχαμε πολύ γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα.

* Την ενίσχυση της επωνυμίας των Πελοποννησιακών προϊόντων μέσα από το τρίπτυχο: Φυσικές Ομορφιές, Πολιτισμός και εξαιρετικά Προϊόντα...'....

***Εξάλλου, ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο θέμα του Χωροταξικού, για την Πελοπόννησο, σημείωσε : 
"...Ο Χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί μια πολυφορεμένη έκφραση που όλοι αναγνωρίζουν σ’ αυτόν ρόλο και σκοπιμότητα. 
....Στην πράξη, ωστόσο, είναι ανύπαρκτος.... Πολύ λίγοι πιστεύουν πραγματικά σ’ αυτόν.

...Η Περιφέρεια τυπικά διαθέτει εγκεκριμένο Χωροταξικό. Ένα Χωροταξικό που εγκρίθηκε με μια συνοπτική διαδικασία απλώς για να καλύψει την νομική απαίτηση για την ύπαρξη του. Μετά την έγκριση του, κανένας δεν το έχει χρησιμοποιήσει και καμιά απόφαση δεν τεκμηριώθηκε στη βάση αυτού. Πρόκειται για ένα χωροταξικό προθέσεων, χωρίς δεσμεύσεις, καμία χωρική αναφορά στις κατευθύνσεις του και βέβαια χωρίς διαγράμματα, στα οποία να ζωνοποιούνται οι χρήσεις του.

...Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ) των Δήμων, τα οποία θα έπρεπε να υπακούουν στις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού, κανένα δεν κάνει αναφορά σε αυτό. Αναφορά δεν κάνει ούτε το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

...Ενδεικτικά παραδείγματα της ουσιαστικής ανεπάρκειας του εγκεκριμένου Χωροταξικού είναι ότι δεν αγγίζει καν την χωροθέτηση των θέσεων διαχείρισης των σκουπιδιών και δεν προβλέπει θέσεις για νέες κατάλληλα οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.). Οι τρεις που σήμερα υπάρχουν έχουν σχεδόν κορεσθεί και δε γίνεται πρόβλεψη για την εξυγίανση των εκτός σχεδίου περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών χρήσεων.

...Ο στόχος μας είναι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της «Νέας Πελοποννήσου» να αποτελέσει θεσμικό αναπτυξιακό εργαλείο, στο οποίο θα στηριχτεί η ανάπτυξη και θα συνιστά σημείο αναφοράς για όλες τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται...'.
   (Γ.Τ.).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ NA ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΣΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΠΩς ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ...
ΑΣ ΡΩΤΗΘΕΙ Ο Κ. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΚΡΙΘΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ....