20 Οκτωβρίου 2010.
Τις προγραμματικές θέσεις του με τίτλο, Ακρωτήρι Μαλέας «Ένας Τόπος, Μια Συνείδηση, Μια Ιστορία», για την ανάπτυξη και οργάνωση του Νέου Δήμου Μονεμβασίας δημοσίευσε σήμερα ο συνδυασμός του υποψήφιου Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη.
Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις....
Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις....
ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Ακρωτηρι Μαλεας Ένας Τοπος Μια Συνειδηση Μια Ιστορια
Συνδυασμός «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»
Υποψήφιος Δήμαρχος ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ
Συνδιαμορφώνουμε με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες τη συνεκτική – αναπτυξιακή μας πρόταση.
Τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας μας, υπό το φάσμα της οικονομικής κρίσης, έχουν στην περιοχή της Επιδαύρου Λιμηράς και του Νέου Δήμου Μονεμβασιάς, τις δικές της επιπτώσεις.
Η χρόνια οικονομική υστέρηση της Λακωνίας μας, με αιτία την γεωγραφική της απομόνωση, την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των βασικών έργων προσβάσεων, των τουριστικών και κοινωνικών υποδομών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην έλλειψη εν τέλει σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικού προτύπου, έχει επιπτώσεις και στην περιοχή μας.
Σήμερα, βιώνουμε τα αποτελέσματα των παραπάνω αδυναμιών, ενώ τα προβλήματα οξύνονται σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και την δίνη μιας οικονομικής κρίσης, που εντείνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Η οργάνωση του νέου Δήμου με τις αρμοδιότητες και τη δομή, που απαιτεί ο Καλλικράτης, είναι το πιο δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα που έχει επιχειρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υλοποιείται υπό δυσμενείς συνθήκες, δεδομένου ότι οι οικονομικοί πόροι θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και είναι αμφίβολο αν οι επιχορηγήσεις θα αποδίδονται στο σύνολό τους.
Για να έχουμε προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, πρέπει ο νέος δήμος να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις, γι΄ αυτό είναι χρέος όλων μας να συνεισφέρουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Αν εκφραστούν οι δυνάμεις της εργατικότητας, της ανάπτυξης, της προόδου και της συλλογικότητας, υπάρχουν ελπίδες για να αντιμετωπίσουμε την πιο δύσκολη ίσως περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπέδωση της αντίληψης ότι είμαστε πλέον όλοι πολίτες του νέου μεγάλου Δήμου και η σφυρηλάτηση κοινής συνείδησης χωρίς τοπικισμούς.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο νέος Δήμος Μονεμβασιάς οφείλει να διαδραματίσει ρόλο σοβαρό και ουσιαστικό, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του, τον πολίτη, όχι μόνο ως δέκτη καλών και άμεσων υπηρεσιών, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και στις ανάγκες του, αλλά ως συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή τοπικών πολιτικών και δράσεων.
Η λειτουργία του Δήμου και η προσπάθεια για ανάπτυξη, πρέπει να στηριχθούν στους παρακάτω βασικούς στρατηγικούς τομείς, που εξειδικεύονται σε ειδικούς στόχους και δράσεις μέσα από μια ανοιχτή και συνεχή διαδικασία σύνθεσης προτάσεων και ιδεών.
1 Οργανωτική και παραγωγική συγκρότηση των υπηρεσιών του νέου Δήμου, για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, αποτελεσματική διοίκηση, άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφάνεια και αποδοτικότητα των πόρων.
2 Υποδομές που θα στηρίξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, οδικές προσβάσεις, λιμένες, τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση στερεών αποβλήτων.
3 Προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, χωροταξία, πολεοδομία.
4 Ήπια Αγροτική ανάπτυξη, ολοκληρωμένη παρέμβαση για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δράσεις για στήριξη του εισοδήματος του αγρότη και του επιχειρηματία του αγροτικού χώρου.
5 Ήπια Τουριστική ανάπτυξη με αναβάθμιση του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος.
6 Στήριξη της επιχειρηματικότητας.
7 Υγεία – Πρόνοια: Διατήρηση, βελτίωση και επέκταση του Νοσοκομείου Μολάων, του Κ.Υ. Νεάπολης και των άλλων δομών υγείας. Κοινωνική φροντίδα και κοινωνική ενσωμάτωση.
8 Παιδεία: Βελτίωση των υποδομών και των δομών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
9 Πολιτισμός: Προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.
Σωστές βάσεις στον νέο Δήμο Μονεμβασιάς.
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
Το Πρόγραμμα έχει μορφή σύντομου επιχειρησιακού σχεδίου με ΟΡΑΜΑ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ το οποίο απαντά και το θέμα των πόρων με στοιχεία του 2010.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΜΑΛΕΑΣ: Ένας τόπος μια συνείδηση
Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες με τους πολίτες, ανταποκρινόμενοι στην δημόσια πρόσκληση μας, λειτουργώντας ως πρωτοβουλία που ξεκινάει από την ίδια την αυτοδιοίκηση και από κάτω προς τα πάνω, απευθύνεται στους ίδιους τους πολίτες, καταθέτουμε την πρόταση, η οποία αντιμετωπίζει τον νέο Δήμο Μονεμβασιάς, ως ενιαίο τόπο και περιοχή προγραμματισμού.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης «Ακρωτήρι Μαλέας. Ένας τόπος μια συνείδηση», αποτελεί την πρόταση της συνέχειας της υπερδεκαετούς δράσης των στελεχών του συνδυασμού μας στα κοινά της περιοχής.
Στοχεύει στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη του νέου Δήμου Μονεμβάσιας και τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ευημερίας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τις κατάλληλες δομές, δίκτυα συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Σκοπός είναι η ανάδειξη της περιοχής σε βιώσιμη περιφέρεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, γνώσης και βέλτιστων πρακτικών, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της νέας Δημοτικής Αρχής που φιλοδοξούμε να αναλάβουμε με την ψήφο των συμπολιτών μας στις 07 Νοεμβρίου 2010 και την ενεργή συμμετοχή τους στη συνέχεια.
Οι παραπάνω στρατηγικοί τομείς οργανώνονται:
1 Στην οικιστική και οικονομική ανασυγκρότηση των πόλεων του Δήμου μας με κύρια κέντρα στους Μολάους και στη Νεάπολη και δευτερεύοντα κέντρα στη Μονεμβάσια, στη Ρειχιά, στα Παπαδιάνικα-Ασωπό. Η υποστήριξη αυτή απαιτεί μια ισόρροπη ιεράρχηση αναγκών για τις υποδομές, την προστασία του πλούτου (νερά, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός), την οικονομική και κοινωνική υποστήριξη των δραστηριοτήτων στο Δήμο μας.
2 Στις διαδρομές οι οποίες ενώνουν τα οικονομικά κέντρα των Μολάων και της Νεάπολης, τους τουριστικούς προορισμούς, τους παραλιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκκλησιαστικά μνημεία. Είσοδος οι Μολάοι, επίκεντρο το Κάστρο της Μονεμβάσιας, προορισμός η ενδοχώρα του ακρωτηρίου Μαλέας, επίνειο η Νεάπολη, ποιοτικοί προορισμοί το Κυπαρίσσι, ο Γέρακας, η Πλύτρα, ο Αρχάγγελος, η Ελιά, τα Βελανίδια. Στις περιοχές αυτές η στήριξη πρέπει να αφορά είτε στις ανάγκες υποδομών, είτε στη στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
3 Στις ζώνες ποιότητας στις περιοχές παραγωγής ποιοτικών αλλά και πιστοποιημένων προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογική γεωργία) και ζώνες προστασίας της φύσης (Δίκτυο περιοχών NATURA 2000). Ιδανικά, ολόκληρο το Ακρωτήρι Μαλέας, ο νέος Δήμος Μονεμβασιάς είναι μια ζώνη ποιότητας.
Τα παραπάνω συγκεντρώνονται σε 4 πυλώνες, που θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη του Δήμου της Μονεμβάσιας.
Πυλώνας 1ος: Οργανωτική και παραγωγική συγκρότηση των υπηρεσιών του νέου δήμου που να αντιστοιχούν στην επιτυχία της αποτελεσματικής διοίκησης.
Πυλώνας 2ος: Διαχείριση των υδατικών πόρων για την εξασφάλιση επάρκειας νερού για ύδρευση, άρδευση, υποστήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Πυλώνας 3ος Υποδομές που υποστηρίζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Βελτίωση των οδικών προσβάσεων, ανάπτυξη λιμένων, υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Πυλώνας 4ος: Τουρισμός –Αγροτική Οικονομία –Περιβάλλον. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της περιοχής με βάση το παραπάνω τρίπτυχο.
Με στόχο την σωστή Υπηρεσία στον δημότη μας.
Ο 1ος πυλώνας για την οργανωτική και παραγωγική συγκρότηση των υπηρεσιών του νέου Δήμου, δεν μπορεί παρά να είναι πρώτη προτεραιότητα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου Δήμου Μονεμβάσιας. Η οργάνωση της νέας Οικονομικής Υπηρεσίας, Τεχνικής Υπηρεσίας και Κοινωνικής Υπηρεσίας, έχει ως στόχο να εξασφαλίσουμε την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφάνεια και αποδοτικότητα των πόρων.
Με τις απαιτήσεις του Καλλικράτη για την οργάνωση των υπηρεσιών πρέπει να επενδύσουμε στη σύγχρονη κτιριακή υποδομή και στις νέες τεχνολογίες.
Ένα νέο σύγχρονο Διοικητήριο στην έδρα του Δήμου μας στους Μολάους, θα πρέπει να στεγάσει τις δέκα Υπηρεσίες, εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας, όπως προβλέπονται:
1. Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
2. Οικονομική υπηρεσία
3. Τεχνική υπηρεσία
4. Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών
5. Διαφάνειας
6. Νομικής υποστήριξης
7. Διοίκησης – Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
8. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων
9. Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας
10. Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και
11. Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, εφόσον ασκούνται αντίστοιχες αρμοδιότητες.
Με στόχο τη διατήρηση της οικονομίας και του περιβάλλοντός μας
Ο 2ος Πυλώνας για τη Διαχείριση των υδατικών πόρων, συμβάλλει στην εξασφάλιση της ύπαρξής μας. Η επάρκεια ποιοτικού νερού είναι σημαντική για την ύδρευση, άρδευση, υποστήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, διότι παρουσιάζεται οξύ πρόβλημα υφαλμύρωσης.
Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της νέας Περιφέρειας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο τη διατήρηση και προστασία του υδάτινου πλούτου, του υδροφόρου ορίζοντα, τη διαχείριση των υδάτων, αποτελεί βασικό μας στόχο, καθώς αποτελούμε ένα νέο Δήμο, που περιβάλλεται από θάλασσα και ορίζεται από τον ορεινό όγκο που συγκροτεί το ακρωτήριο Μαλέας.
Ο 3ος Πυλώνας αφορά στη δημιουργία Υποδομών που υποστηρίζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση των οδικών προσβάσεων, ανάπτυξη λιμένων, υποδομές εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Στο πλαίσιο των Υποδομών στόχο αποτελούν:
1 Η βελτίωση των οδικών αξόνων του Δήμου: Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς – Παπαδιάνικα – Παντάνασσα – Νεάπολη (Σύνδεση Μονεμβάσιας – Νεάπολης). Κατασκευή νέου δρόμου Άγιος Φωκάς-Νεάπολη
2 Η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού της Μονεμβασίας. Η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Νεάπολης. Η ένταξη του βιολογικού καθαρισμού των παραλιακών οικισμών του Δήμου Ασωπού, των Μολάων και κατά προτεραιότητα των παραλιακών οικισμών
3 Η οργάνωση και λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Νεάπολη, Παλαιόκαστρο, Κυπαρίσσι, Γέρακας, Πλύτρα. Η κατασκευή και βελτίωση των αλιευτικών καταφυγίων Βελανιδίων, Ελιάς, Προφήτη Ηλία, Νεάπολης, Μαραθιά
4 Η υποστήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου Μολάων και του Κ.Υ. Νεάπολης
5 Η βελτίωση και η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και η προσέλκυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάδειξη του Μαλέα. Σεμινάρια γευσιγνωσίας, προγράμματα υποστήριξης και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου, με βάση το μεσαιωνικό μας κάστρο στη Μονεμβάσια
6 Η οργάνωση των δραστηριοτήτων στο Δήμο μας πρέπει να βασιστεί στα χωροταξικά μας εργαλεία. Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Μολάων και Βοιών και τα αντίστοιχα σχέδια Ασωπού, Ζάρακα και Μονεμβάσιας, είναι η βάση για την οικονομική συγκρότηση του νέου Δήμου μας.
Το παραγωγικό πρότυπο για τον νέο Δήμο Μονεμβασιάς
Ο 4ος Πυλώνας: Τουρισμός – Αγροτική Οικονομία – Περιβάλλον, οφείλει να προβλέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της περιοχής με βάση το παραπάνω τρίπτυχο.
Τα προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγάλα, και οι διαρθρωτικές αδυναμίες χρόνιες. Επιχειρήσεις που αξιοποιούν και διαχειρίζονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην μεταποίηση, στις εξαγωγές, αποτελούν πρωτοβουλίες και προσπάθειες που δημιουργούν τοπικό εισόδημα και απασχόληση. Το λάδι, το κρασί, τα σύκα, τα τυροκομικά, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά κλπ και μια σειρά άλλα τοπικά ποιοτικά προϊόντα αποτελούν την βιτρίνα της Λακωνίας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της Περιφέρειας και της χώρας.
Η Μονεμβάσια, βάζει τον Δήμο μας στον Χάρτη των διεθνών προορισμών.
Ο τόπος μας διαθέτει θεσμοθετημένες ζώνες ποιότητας στις περιοχές παραγωγής ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων: Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης Ελαιόλαδο Λακωνία, Προϊόντα ποιότητας Φέτα, Σφέλα, βιολογικά προϊόντα, και ζώνες προστασίας της φύσης – Δίκτυο περιοχών NATURA 2000. Ιδανικά, ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασιάς, το ακρωτήρι Μαλέας είναι μια ζώνη ποιότητας, στοιχείο που μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία μας.
Συμμετείχαμε ενεργά στη μεγάλη επιτυχία της θεσμοθέτησης οίνου ονομασίας προελεύσεως Μονεμβασία-Μαλβαζία, αναβιώνοντας τον παλαιό μαλβαζία οίνο, δίνοντας ελπίδες στους παραγωγούς της περιοχής.
Στις βασικές μας προτεραιότητες επιδιώκουμε:
1 Κατοχύρωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων βατικιώτικο κρεμμύδι – σύκα – λάδι – πορτοκάλια
2 Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως το Επιμελητήριο Λακωνίας, οι τοπικοί εμπορικοί και βιοτεχνικοί σύλλογοι
Η υποστήριξη δημιουργίας Βιοτεχνικού Πάρκου Μολάων, σαν αποτέλεσμα της ανάγκης χωροταξικής οργάνωσης των δραστηριοτήτων, αλλά και για την αποτελεσματική αξιοποίηση της κεντρικής Εισόδου και διοικητικού κέντρου ταυτόχρονα στο Δήμο, που είναι οι Μολάοι.
Η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης η οποία είναι η θαλάσσια είσοδος του Δήμου μας για την ανάπτυξη σύγχρονου τουριστικού προϊόντος
Το διεθνούς φήμης κέντρο και πλούτος μας, είναι ο βράχος με το Κάστρο στη Μονεμβάσια.
Οι παραλίες μας, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα νεότερα μνημεία, το ακρωτήρι Μαλέας, με την απεριόριστη και ανυπέρβλητης ομορφιάς θέα από πολλά σημεία – θέσεις στο δήμο μας, το κλίμα, η τοπική γαστρονομία – με τα σαϊτια, γκόγκες, τα χταπόδια, τα αμυγδαλωτά και γενικά την τοπική μας κληρονομιά, δημιουργούν έναν ελκυστικό τόπο διαβίωσης και προσέλκυσης επισκεπτών. Ο Θεός και η φύση ήταν απλόχεροι με αυτόν τον τόπο. Είναι δική μας ευθύνη να τον προστατεύσουμε και να δημιουργήσουμε πλούτο σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας και αειφορίας.
Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, της εξωστρέφειας, των εξαγωγών, της καινοτομίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της στήριξης της οικονομίας του Δήμου μας, του Δήμου Μονεμβασιάς.
Με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου μας, θα εκπονηθεί αναλυτικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που πέραν των άλλων θα συμπεριλαμβάνει την προσαρμογή των προτάσεων στο όραμα και τον κεντρικό στόχο του Προγράμματος μας.
Διοικητική ανασυγκρότηση
Η νέα διοικητική δομή του Δήμου Μονεμβασιάς προβλέπει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματική λειτουργία και επιχειρησιακή ετοιμότητα εν όψει μάλιστα των νέων διευρυμένων αρμοδιοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η χρηστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, τη διαφάνεια, καθώς και την αποτελεσματική και ποιοτική εξυπηρέτηση εγγύτερα στον πολίτη. Αναλυτικότερα, γίνονται τα ακόλουθα:
-Καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου σε σχέση με τον αριθμό, τη σχέση εργασίας, τη θέση απασχόλησης, την εξειδίκευση, την προϋπηρεσία, και το εκπαιδευτικό επίπεδο ώστε να επέλθει η καλύτερη κατανομή του προσωπικού με διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
-Καταγραφή των ιδιόκτητων και μισθωμένων ακινήτων που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και των αναγκών των νέων δομών, και ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος με περιορισμό των μισθώσεων.
-Ενοποίηση των οικονομικών, των τεχνικών υπηρεσιών, των δημοτολογίων, των προμηθειών, των λογιστηρίων, των ταμείων, των υπηρεσιών προγραμματισμού και ανάπτυξης, των αρχείων καθώς και των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση του δημότη.
-Ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων μέσω του εκσυγχρονισμού του τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών ώστε ο Δήμος να είναι περισσότερο ευέλικτος στη λειτουργία του και «προσβάσιμος» στους πολίτες μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.
-Δημιουργία ειδικού Γραφείου Ενημέρωσης και εξυπηρέτησης μεταναστών.
-Δημιουργία ειδικού Γραφείου Διασύνδεσης του Δήμου με τους ετεροδημότες και τους ομογενείς του εξωτερικού.
-Αναδιοργάνωση και ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οικονομία και ανάπτυξη
Η διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου συνοδεύεται από οικονομικό ανασχεδιασμό που θα δώσει τη δυνατότητα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση την ποιότητα των προσφερομένων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται η συλλογική αναπτυξιακή πορεία σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
Αναλυτικότερα, γίνονται οι ακόλουθες ενέργειες:
-Καταγραφή των οικονομικών στοιχείων του Δήμου καθώς και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.
-Χρηστή οικονομική διαχείριση με όρους διαφάνειας και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
-Διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης και ενημέρωσης του πολίτη στην πληροφόρηση σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, με την ανάρτηση όλων των πράξεων στο διαδίκτυο.
-Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών επιχειρηματικών φορέων προς εξέταση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου.
-Αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την προώθηση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
-Δημιουργία θεσμού προστασίας όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.
-Αξιοποίηση των Δημοσίων Επενδύσεων και των Ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας.
-Σύνταξη οικονομικοτεχνικής μελέτης για την εξέταση των δυνατοτήτων αποδοτικότητας του νέου διοικητικού οργανισμού και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μας σε όλους τους τομείς παραγωγής.
-Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας στους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, το πολιτιστικό απόθεμα (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία), το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, τις παραλίες, τα βουνά και τους βιότοπους με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τα παραδοσιακά χωριά, τις πατροπαράδοτες καλλιέργειες και την παραγωγή προϊόντων τοπικής προέλευσης.
-Συνετή προώθηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας μέσα από ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και διαβούλευση ώστε να εξασφαλίζεται ισόρροπη ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
-Αγροτική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη.
Αγροτική ανάπτυξη – Κτηνοτροφία – Αλιεία
-Στήριξη και προώθηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε όλα τα στάδια.
-Προβολή και ενίσχυση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής μας με ονομασία προέλευσης.
-Υλοποίηση έργων κατά της υφαλμύρωσης .
-Σχεδιασμός και υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων που αφορούν κυρίως στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη συνακόλουθη αύξηση της γεωργικής παραγωγής.
-Στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας.
-Κατασκευή νέων αλιευτικών καταφυγίων και βελτίωση ή αναβάθμιση των υφιστάμενων.
-Δημιουργία Τεχνητών Υφάλων που θα λειτουργούν ως καταφύγια ψαριών και θα συμβάλλουν γενικά στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στην αύξηση της αλιευτικής παραγωγής.
-Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Διαχείριση αποβλήτων
Η ανασυγκρότηση και η ενίσχυση των δομών διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων της περιοχής μας, με την εισαγωγή νέων βελτιωμένων μεθόδων και τεχνολογιών καθώς και καλύτερο προγραμματισμό, συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται τα ακόλουθα:
-Σύνταξη, προώθηση και εφαρμογή μελετών διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων (βιολογικοί καθαρισμοί ), ιδίως στις τουριστικές περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.
-Πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής μας.
-Βελτίωση και ενίσχυση του προγράμματος ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων και εξέταση δυνατότητας δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας και εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Εφαρμογή της κομποστοποίησης (ήδη εφαρμόζεται στο Δήμο Ασωπού).
-Βελτίωση των μεθόδων και της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων ιδίως στις τουριστικές περιοχές.
Διαχείριση υδάτινων πόρων
Οι υδάτινοι πόροι της περιοχής μας είναι ζωτικοί για την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Η καταγραφή και η εξέταση των δυνατοτήτων για τη βελτίωση και την καλύτερη αξιοποίησή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό και προοπτική. Αναλυτικότερα, επιδιώκουμε:
-Προστασία και βελτίωση της δυναμικότητας των φυσικών πηγών και των γεωτρήσεων.
-Συντήρηση και βελτίωση του υπάρχοντος υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου.
-Χρησιμοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών για άρδευση.
-Σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Πολιτισμός – Τουρισμός
Το οικολογικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή μας είναι μεγάλο. Το ορεινό και παράκτιο τοπίο συνδυάζει νησιώτικα και ηπειρωτικά χαρακτηριστικά, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη ποικιλόμορφων, εναλλακτικών δραστηριοτήτων που διαχρονικά έχουν έκφανση στο ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο του χώρου.
Για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας με στόχο την εξασφάλιση ποιότητας ζωής για τους δημότες και την προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης προτείνουμε τα ακόλουθα:
-Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία) μέσα από τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των αρχαιοτήτων, την πρόσκληση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων για τη διενέργεια αρχαιολογικών, ιστορικών και λαογραφικών ερευνών, τη δημιουργία Δικτύου Μουσείων και την ανάληψη διαφημιστικής εκστρατείας με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.
-Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μέσα από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Νatura 2000, στο οποίο περιλαμβάνεται μεγάλο τμήμα της ως σημαντικός φυσικός τύπος οικοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, στην περιοχή μας συμπεριλαμβάνεται «Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την ορνιθοπανίδα.
-Συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, για την υλοποίηση του Προγράμματος LIFE-Φύση σε επιλεγμένες Ζώνες Ειδικής Προστασίας (βιότοπους) της περιοχής μας.
-Ενίσχυση εναλλακτικού τουρισμού με τη δημιουργία νέων δομών ή τη βελτίωση των υφιστάμενων, όπως ενιαίο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, περιβαλλοντικά και αναρριχητικά πάρκα.
-Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση μνημείων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως σπήλαια, γεωλογικά πάρκα και δάση.
-Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου για τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
-Συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Πάρνωνα για την αξιοποίηση Προγραμμάτων LEADER που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό καθώς και στην ανάδειξη, προστασία και αναβάθμιση φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
-Συνεργασία με Συλλόγους, Σωματεία και Ενώσεις που προάγουν τον πολιτισμό.
-Καθιέρωση και προβολή ετήσιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά επιλεγμένων δημοτικών διαμερισμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παράδοση, ο τουρισμός και η οικονομία.
Παιδεία
-Συντήρηση, επέκταση και δημιουργία νέων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-Σύσταση Εσπερινού Λυκείου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των βιοπαλαιστών μαθητών που κατοικούν στη νοτιοανατολική Λακωνία.
-Σύσταση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) με ειδικότητες που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την παραγωγική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας της περιοχής μας.
-Ενίσχυση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Μολάων.
-Σύσταση Δημοτικών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικών Κέντρων Πληροφόρησης στους κεντρικούς οικισμούς του Δήμου, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής και κυρίως η παιδεία της νέας γενιάς.
-Εφαρμογή μελέτης αναστήλωσης υφιστάμενου κτηρίου για τη στέγαση και την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Ρουμανείου Βιβλιοθήκης Μολάων, η οποία αποτελεί το μοναδικό πνευματικό και μορφωτικό κέντρο της περιοχής μας.
-Διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών ημερίδων προς ενημέρωση και πληροφόρηση των δημοτών σχετικά με ζητήματα υγείας, οικονομίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος κ.ά.
Αθλητισμός
-Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωση ή αναβάθμιση των υφιστάμενων.
-Στήριξη των αθλητικών σωματείων.
-Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Υγεία
-Λειτουργία και αναβάθμιση του Νοσοκομείου-Μολάων.
-Στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Μολάων, και του Κέντρου Υγείας Νεάπολης.
-Συντήρηση και αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής και του μηχανολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
-Διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι».
-Δημιουργία κατάλληλων χώρων και ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συνεργασία και με την Εκκλησία που δραστηριοποιείται δυναμικά και αποφασιστικά στον τομέα αυτό.
Χωροταξία
-Σύνταξη, ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των «Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων» (ΓΠΣ) και των «Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης» (ΣΧΟΟΑΠ), με τα οποία ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ολόκληρο τον Δήμο μας και ρυθμίζονται ο αστικός, περιαστικός και εξωαστικός χώρος σε επίπεδο εκάστοτε οικισμού ή πολεοδομικού συγκροτήματος.
-Σύνταξη ή εφαρμογή μελετών ανάπλασης των οικισμών με δημιουργία πλατειών, πεζοδρόμων, χώρων πρασίνου και παιδότοπων.
-Προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής μας.
Υποδομές
-Βελτίωση του υφιστάμενου επαρχιακού οδικού δικτύου προκειμένου να εξασφαλιστεί η άνετη, ασφαλής και σύντομη διασύνδεση των οικισμών.
-Δημιουργία νέων περιφερειακών δρόμων κυρίως στους μεγάλους οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης.
-Συντήρηση και βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου.
-Σήμανση του οδικού δικτύου και εφαρμογή προστατευτικών μέτρων ασφάλειας των διερχομένων.
-Συντήρηση και επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
-Κατασκευή λιμένων, καταφυγίων τουριστικών σκαφών, αλιευτικών καταφυγίων, βελτίωση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων.
-Δημιουργία δύο ελικοδρομίων στην περιοχή των Μολάων και της Νεάπολης αντίστοιχα για την εξυπηρέτηση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και της τουριστικής κίνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου