Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τι είπαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για τον Δήμο Μονεμβασίας στο Ντιμπέιτ!

19 Οκτωβρίου 2010.

Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα χρονικά της Λακωνίας, η "μονομαχία" των υποψηφίων Δημάρχων για τον νέο ενιαίο Δήμο Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη. Στην "μονομαχία" αυτή συμμετείχαν οι 3 από τους 4 υποψηφίους για τον Δήμο Μονεμβασίας, οι κύριοι κύριοι Δημητρόπουλος, Μαστορόπουλος και Τριχείλης (κατά αλφαβητική σειρά), ενώ απουσίαζε ο κ. Τσάκος ο οποίος έπρεπε να κλείσει τα ψηφοδέλτια καθώς σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την συμπλήρωση των συνδυασμών. Αυτό άλλωστε επισήμαναν και οι 3 παρευρισκόμενη υποψήφιοι, το δύσκολο δηλαδή της ημέρας, καθώς εκκρεμότητες υπήρχαν σε όλους τους συνδυασμούς...

- Οι απαντήσεις των υποψηφίων.

 
 
...Η διαδικασία κράτησε για πάνω από 2 ώρες και 30 λεπτά και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 18 ερωτήσεις που είχε ετοιμάσει η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων, που διοργάνωσε και την εκδήλωση.

...Παράλληλα, απάντησαν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (από μια ερώτηση ο κάθε δημοσιογράφος), που κάλυψαν την εκδήλωση, ενώ το ντιμπέιτ ολοκληρώθηκε με το "ελεύθερο" 3λεπτο, όπου κάθε υποψήφιος απεύθυνε το μήνυμά του προς τους πολίτες.

...Στα συν της οργάνωσης, το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των υποψηφίων, η μεγάλη παρουσία πολιτών που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ και η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε στην αίθουσα που βοήθησε στην άψογη σε όλα της διαδικασία.

...Το παράπονό μας? Ότι η ερώτηση την οποία υποβάλαμε και για την οποία δεχθήκαμε συγχαρητήρια απ' όλους τους παρευρισκόμενους, δεν απαντήθηκε από κανέναν υποψήφιο!

Η ερώτηση μας είχε να κάνει με τη σχεδιαζόμενη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης, η οποία θα συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη και ίσως την Αφρική, έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί και μάλιστα μεγάλος όμιλος που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ενέργειας (όμιλος Κοπελούζου) έχει προσφερθεί να κατασκευάσει. Ρωτήσαμε από τι μια την εκτίμηση των υποψηφίων για τις επιπτώσεις του έργου στις ζωές των κατοίκων και από την άλλη με ποιόν τρόπο θα αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η απάντηση που λάβαμε και από τους 3 υποψηφίους, ήταν ότι δεν γνωρίζουν το θέμα, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα, μιας και το θέμα συζητείται ευρέως ανάμεσα στους πολίτες και κυρίως στα Βάτικα. Άλλωστε το θέμα συνδέεται άμεσα με το άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι, τις ΑΠΕ, καθώς για την εκμετάλλευση και αδειοδότηση επιπλέον ΑΠΕ στην περιοχή, απαιτείται η νέα αυτή γραμμή υψηλής τάσης.....


 - Οι ερωτήσεις της ομοσπονδίας βατικιώτικων συλλόγων...

Η Ομοσπονδία Βατικιώτικων συλλόγων, είχε στείλει αρκετές ημέρες πριν το ντιμπέιτ, τις ερωτήσεις της στους υποψήφιους Δημάρχους. Οι υποψήφιοι λοιπόν είχαν την άνεση να προετοιμάσουν καλά τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικά με τη χωροταξία, το περιβάλλον, τις ΑΠΕ, την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, για την αγκυροβολία των πλοίων (εφοδιασμός, επισκευές) στον κόλπο των Βατίκων, τον τουρισμό, τα έργα υποδομών, το νοσοκομείο Μολάων και το Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως, ενώ στο τέλος μίλησαν και για τα οικονομικά του νέου Δήμου.


 - Οι απαντήσεις των υποψηφίων.

Με αλφαβητική σειρά, οι τοποθετήσεις των Δημάρχων πάνω στα θέματα που απασχόλησαν το ντιμπέιτ.

Δημητρόπουλος: Σε γενικές γραμμές ο κ. Δημητρόπουλος δεν εντυπωσίασε με τις ρητορικές του ικανότητες, αλλά όπως τόνισε η ουσία της υποψηφιότητας του εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης του λαού κατά του μνημονίου και του Καλλικράτη. Ο κ. Δημητρόπουλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τους πόρους που θα διαθέτουν οι νέοι Δήμοι και κατά συνέπεια για τη δυνατότητά τους να πραγματοποιήσουν έργα υποδομών, να κάνουν κοινωνική πολιτική (υγεία, νοσοκομείο Μολάων, Κέντρο Υγείας Νεάπολης, ανεργία), ενώ για τα θέματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι τα πάντα είναι θέμα κεντρικής διαχείρισης.

Οι χρήσεις γης, τα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια έχουν άμεση σχέση με την τοπική οικονομία και τη διαδικασία παραγωγής που ακολουθείτε. Για το θέμα των σκουπιδιών, τις ΑΠΕ κ.τ.λ. τόνισε πως αυτά πρέπει να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία με αποτέλεσμα ο λαός να τα χρυσοπληρώσει.

Για την αγκυροβολία στον κόλπο των Βατίκων (θέμα που καίει την τοπική κοινωνία) τόνισε ότι αυτό βολεύει τους εφοπλιστές και τα συμφέροντα, φέρνοντας το παράδειγμα της Πύλου, παλιού αγκυροβόλιου των πλοίων, όπου από τη στιγμή που ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος σχεδίασε τις επενδύσεις του εκεί, τα πλοία έπαψαν να αγκυροβολούν στην περιοχή.

Εντύπωση προκάλεσε και η άποψή του, ότι δεν απασχολεί τον συνδυασμό του το θέμα της κατασκευής μαρινών και καταφυγίων τουριστικών και αλιευτικών σκαφών στον νέο Δήμο. Για το σπήλαιο της Καστανιάς τόνισε ότι αμφιβάλει εάν θα υπάρχουν οι πόροι για τη διευκόλυνση της πρόσβασης μέσω της παρακαμπτηρίου του χωριού.

Τέλος για το θέμα της πυροπροστασίας, ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται οργανωμένη διαχείριση των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων, μιας χωρίς πρόληψη η κατάσβεση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.


Μαστορόπουλος: Ιδιαίτερα διαβασμένος και με έτοιμο σχέδιο παρουσιάστηκε στο ντιμπέιτ ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος. Όπως άλλωστε είπε, "το σχέδιο μας είναι έτοιμο και δημοσιευμένο εδώ και 2 μήνες"! "Ο λόγος μας δεν θα διακατέχεται από ακρότητες και λαϊκισμούς" δήλωσε και "εάν χρειαστεί θα πάρω δύσκολες αποφάσεις χωρίς να μετράω το κόστος, όπως άλλωστε έχω αποδείξει". Δήλωσε ότι "προτιμώ τα έργα ουσίας και ας μην φαίνονται" παρά "τα έργα εντυπωσιασμού".

Ο κ. Μαστορόπουλος δήλωσε επίσης πως παρά το ότι οι νόμοι προβλέπουν πάρα πολλούς θεσμούς για τη δημοκρατία, αυτοί παραμένουν "στατικοί" και τόνισε ότι είναι υπέρ των ανοικτών διαδικάσιών.

Για τα θέματα του περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Μονεμβασίας τόνισε ότι είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας. Θα προχωρήσουν και θα χρηματοδοτηθούν άμεσα οι μελέτες που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές, το ΣΧΟΑΠ του νέου Δήμου κ.τ.λ., ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το σχεδιαζόμενο οικολογικό πάρκο ανατολικής Λακωνίας, το ΣΧΟΑΠ και οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.

Για το καυτό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, που δεν είναι άλλη από την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου, λύση και οικονομική και που σέβεται το περιβάλλον. Την συγκεκριμένη πρόταση, όπως δήλωσε την έχει συζητήσει εκτενώς με τους αρμόδιους επιστήμονες (οικονομολόγους, περιβαντολλόγους κ.τ.λ).

Για το Νοσοκομείο των Μολάων τόνισε ότι ο Δήμος μπορεί να βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του, καθώς όπως τόνισε η λειτουργία του έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη του Δήμου, ενώ το ίδιο τόνισε και για το Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως.

Ο Δήμος πρέπει να είναι αναπτυξιακός και για το λόγο αυτό θα θεσπίσει ειδικό μηχανισμό για την ανάπτυξη του Δήμου, που θα σχεδιάζει και θα αναλαμβάνει δράσεις για τον τουρισμό, τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την αγκυροβολία στον κόλπο των Βατίκων, ο κ. Μαστορόπουλος δεν μάσησε λόγια του....."Ποιό το συμφέρον για την περιοχή, πέρα από το ότι δίνει δουλειά σε 5-6 οικογένειες?" και έκανε λόγο για τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος σε προοπτική 20ετίας, που θα καταστρέψει οικολογικά και οικονομικά την περιοχή. Πρέπει να βρεθεί άλλο σημείο για τη δουλειά αυτή, να προχωρήσουν οι ναυτικοί χάρτες διέλευσης (seperation), ενώ ανέφερε και την εμπειρία του από την παρακολούθηση ειδικής εκδήλωσης για το Παυλοπετρι στην Αγγλία, όπου είχε γίνει εκτενής αναφορά στην καταστροφή του βυθού από τις άγκυρες.

Για το θέμα των μαρινών και των καταφυγίων σκαφών, ο κ. Μαστορόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για δύσκολα έργα και έκανε αναφορά στη μαρίνα Μονεμβάσιας, ένα έργο που έχει κοστίσει 1.500.000 ευρώ και παρότι έχει φθάσει σε ένα σημείο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει, είπε επίσης ο κ. Μαστορόπουλος, να ξαναγίνει ο σχεδιασμός για τα καταφύγια Βελανιδίων και Ελιάς (για το οποίο είπε χάθηκε η ευκαιρία να γίνει), ενώ συνολικά για την περιοχή πρέπει να μπουν προτεραιότητες και να γίνει ένα ενιαίο δίκτυο.

Μιλώντας για το σπήλαιο της Καστανιάς, το χαρακτήρισε τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο. Έθεσε σαν άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου στην περιφέρεια του νέου Δήμου, με κέντρο την Καστανιά. Όσο για το έργο της παράκαμψης Καστανιάς, το χαρακτήρισε εύκολο, καθώς πρόκειται για δρόμο μήκους 1.500 μέτρων.

Για την πυροπροστασία στο νέο Δήμο, τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού και υποσχέθηκε πως ένας τομέας του δήμου θα ασχολείται με την οργάνωση των ομάδων των εθελοντών σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Τέλος μίλησε για ενδοδημοτική αποκέντρωση ώστε οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους και δήλωσε οπαδός της τοπικής διαχείριση  για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, με την κεντρική διοίκηση σε ρόλο βοηθητικό.


Τριχείλης: Κάνοντας χιούμορ ξεκίνησε τις τοποθετήσεις του στο ντιμπέιτ ο Δήμαρχος Ασωπού, αφού αναφερόμενος στην ίωση που τον ταλαιπωρούσε ευχήθηκε να κολλήσει τους αντιπάλους του ώστε να τους εξουδετερώσει εύκολα, προκαλώντας έτσι το γέλιο στο ακροατήριο. Ο κ. Τριχείλης δήλωσε περήφανος για το έργο του σε όλους τους τομείς, αποτέλεσμα όπως είπε της επιμονής και της αποτελεσματικότητάς του. Παράλληλα τόνισε πως οι πόρτες του πάντα ήταν ανοιχτές στον καθένα και πως θα δώσει μεγάλη σημασία στα τοπικά συμβούλια, ώστε να αφουγκράζεται τη φωνή του λαού. "Πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Δήμου και των πολιτών", είπε.

Σαν τεράστιο και σύνθετο, χαρακτήρισε το θέμα του τοπίου, τονίζοντας τη δουλειά που έχει κάνει στον Δήμο Ασωπού, όπου το ΣΧΟΑΠ είναι ένα βήμα πριν το τέλος, ενώ για τον ενιαίο δήμο τόνισε ότι πρέπει τα ΣΧΟΑΠ των 4 δήμων να εναρμονιστούν. Άμεση προτεραιότητα στην εύρεση χρηματοδότησης και η εκπόνηση του ΣΧΟΑΠ  Μολάων. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον εναρμονισμό των ΣΧΟΑΠ, γιατί υπάρχει κίνδυνος μη σωστής πρόβλεψης που θα εμποδίσει διάφορα μελλοντικά σχέδια για έργα.

Για τα περιβαλλοντικά θέματα και τις προστατευόμενες περιοχές, τόνισε πρέπει να γίνουν μελέτες γι' αυτές, ενώ αναφέρθηκε και στις περιοχές νατούρα που δεν είναι θεσμοθετημένες από το κράτος. Για τις ΑΠΕ είπε πως δεν είναι πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητά τους και υποσχέθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και σφιχτό χωροταξικό σχεδιασμό.

Για το θέμα των σκουπιδιών, ο κ. Τριχείλης είπε πως είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δύσκολα θα λυθεί και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός με τον περίφημο Περιφερειακό Σχεδιασμό ο οποίος έχει τροποποιηθεί πολλές φορές. Αναφέρθηκε και στη σημασία της ανακύκλωσης που οι δήμοι της περιοχής έχουν πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο και στις δυνατότητες που δίνει η κομποστοποίηση. Παράλληλα υποστήριξε πως το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων δεν είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων. Για τους βιολογικούς τόνισε ότι αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά και είναι ένα ζήτημα που απαιτεί τεράστια ποσά. Γενικά για το θέμα των αποβλήτων δήλωσε πως είναι "εξαιρετικά απαισιόδοξος".

Για το Νοσοκομείο Μολάων με τη σειρά του και αυτός τόνισε τη σημασία του για την περιοχή, αλλά εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο μπορεί ο Δήμος να διαθέσει χρήματα για την επέκτασή του, καθώς υπάρχει και το ελεγκτικό συμβούλιο που δεν επιτρέπει εύκολα τέτοιες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου. Εάν δοθεί αρμοδιότητα στους Δήμους για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τότε τόνισε πως σίγουρα θα δοθούν χρήματα  για το νοσοκομείο.

Όσον αφορά στην αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου Μονεμβασίας, ως μόνη κατεύθυνση για το μέλλον βλέπει την ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη. Πρωταρχικό, μιας και η περιοχή είναι κατεξοχήν αγροτική, είναι σύμφωνα με τον κ. Τριχείλη η τόνωση της τσέπης του αγρότη, ενώ για τους επιχειρηματίες της περιοχής είπε πως πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα, τις δυνατότητες δανειοδότησης και χρηματοδότησης που υπάρχουν για κάθε είδος επιχείρησης. Παράλληλα στον τομέα του τουρισμού πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την αγκυροβολία στον κόλπο των Βατίκων δήλωσε πως μελετά το θέμα, αν και είναι αυξημένη η πιθανότητα ατυχήματος και πρέπει να μειωθεί η διέλευση των πλοίων από το στενό μεταξύ Βατίκων και Κυθήρων, να σταματήσει να γίνεται καθαρισμός πλοίων στην περιοχή και διερωτήθηκε για το νομικό καθεστώς. Τέλος είπε πως η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Για το θέμα των μαρινών και των καταφυγίων σκαφών, τόνισε πως πρόκειται για δύσκολα έργα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες στις σχετικές διαδικασίες. Έφερε και το παράδειγμα με το καταφύγιο σκαφών στην Πλύτρα, όπου "περιμένουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2003".

Για το σπήλαιο της Καστανιάς δήλωσε ότι πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση, όπου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για την ανάδειξή του. Για τη δυσκολία της πρόσβασης σ' αυτό τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η περιφερειακή Καστανιάς, να γίνουν οι σχετικές απαλλοτριώσεις και να γίνει πρόβλεψη για σύνδεση με τον σχεδιαζόμενο δρόμο Μονεμβάσια - Νεάπολη.

Για την πυροπροστασίας, αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα στον Δήμο Ασωπό, όπου κάθε χρόνο ομάδες εθελοντών πραγματοποιούν περιπολίες αλλά υπάρχουν και μονάδες άμεσης επέμβασης. Παράλληλα είπε πως πρέπει να ενισχυθεί το κλιμάκιο της Π.Υ. στη Νεάπολη, το οποίο διαθέτει ήδη καλό εξοπλισμό και καλό κτίριο.

(Γ. Τσιμπίδης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mprabo stous ypopsifious....oraia ta eipan!
Na doume meta tis ekloges ti tha kanoun omos!