Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Eπίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία .

14 Μαρτίου 2011...
Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα 90 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών...
...Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις του στη Μόσχα θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας.
«...Έχουμε πραγματικά πολύ ειλικρινείς σχέσεις. Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορώ να πω, άρχισα την καριέρα μου ως πρωθυπουργός και τώρα τη συνεχίζω με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με κάθε μέρα που περνά οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας ενισχύονται» είπε ο κ. Ερντογάν, εκτιμώντας ότι κατά τη διαδικασία του διακρατικού διαλόγου Μόσχας και Άγκυρας «ενισχύθηκε πολύ η αμοιβαία εμπιστοσύνη», γεγονός, που επηρεάζει συνολικά τις σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών.
«...Η συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας θα είναι μια βασική παράμετρος των συνομιλιών, επίσης θα συζητήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι θα θιγούν φυσικά και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν «εν δυνάμει σχέδια και κοινά βήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση.
...Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική βούληση του προέδρου Μεντβέντεφ υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών και τόνισε ότι «οι επιχειρηματικοί κύκλοι πάντοτε βρίσκονται σε στενή και παραγωγική επαφή, φυσικά σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και προσέγγιση διασφάλισαν οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Ρωσίας και πέραν αυτού τα κράτη μας δημιούργησαν το Συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου».
...Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάσει στο Κρεμλίνο την Τετάρτη, θα συμπροεδρεύσουν σε αυτό ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα συζητηθούν εκτενώς η ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας και ειδικότερα ο αγωγός South Stream, για την κατασκευή του οποίου θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα αδειοδότησης, καθώς και ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα - Τζεϊχάν, ο οποίος εκτιμάται ότι επιταχύνεται λόγω της προφανούς στασιμότητας του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. 
...Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μόνο σημείο στο οποίο «κολλούν» οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το θέμα είναι η ρωσική απαίτηση να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στον πετρελαιαγωγό, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη Μεσόγειο απέναντι από την Κύπρο. Επίσης αναμένεται ότι θα υπογραφεί συμφωνία, με την οποία θα καταργείται επισήμως η βίζα για τους πολίτες των δύο χωρών.
...Ο κ. Ερντογάν θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη 17 του μηνός και εν συνεχεία η πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του μουσουλμανικού Ταταρστάν Καζάν, όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρος της αυτόνομης ρωσικής Δημοκρατίας Ρουστάμ Μινιχάνοφ....((Ανατολή, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: