Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επιστρέφει στην Αιτή ο πρώην πρόεδρος Αριστίντ.

12 Μαρτίου 2011.
Ο εξόριστος πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του εντός ημερών, είπε την Παρασκευή μια εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν σχετίζεται με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

"...Θα επιστρέψει σε μερικές ημέρες", δήλωσε χθες η Μαρίζ Ναρκίς, εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος του Αριστίντ, Φανμί Λαβαλάς, η οποία όπως είπε συνομίλησε μαζί του.
"Η επιστροφή επίκειται άμεσα....Είναι πλέον ζήτημα ημερών", πρόσθεσε.
...Ο Αριστίντ ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική από το 2004, όπου μετέβη μετά την ανατροπή του εν μέσω ένοπλης εξέγερσης στην Αϊτή.
...Η Ναρκίς δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα επιστρέψει και γιατί αποφάσισε να το πράξει τώρα.
Στην Αϊτή είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 20ή Μαρτίου ο καθυστερημένος δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα κρίνουν εάν θα είναι η καθηγήτρια πανεπιστημίου Μιρλάντ Μανιγκά ή ο μουσικός Μισέλ Μαρτελί που θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα στη χώρα.
...Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στο κόμμα του Αριστίντ να συμμετάσχει στην διαδικασία, η οποία αμαυρώθηκε από εκτεταμένη νοθεία στον πρώτο γύρο, το Νοέμβριο.
"Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση ανάμεσα στην επιστροφή του και στις εκλογές", τόνισε η Ναρκίς.
...Η χώρα πασχίζει να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας της χώρας της Καραϊβικής, Πορτ-ο-Πρενς.
...Η Μανιγκά -- ο σύζυγος της οποίας Λέσλι Μανιγκά είχε διατελέσει πρόεδρος για μερικούς μήνες το 1988 -- έχει δηλώσει πως ήλπιζε ότι ο χαρισματικός πρώην ιερέας Αριστίντ δε θα επέστρεφε πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία διότι η παρουσία του θα μπορούσε να προκαλέσει "αναστάτωση" στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
...Ο Αριστίντ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ της φτωχής πλειοψηφίας, αλλά τον απεχθάνονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες και τα μέλη της πλούσιας ελίτ στη νήσο.
Είχε εκλεγεί στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αϊτή το 1991, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της πρώτης του θητείας επίσης στην εξορία εξ αιτίας άλλου ενός πραξικοπήματος σε βάρος του.
...Την αντίθεσή της στην επιστροφή του Αριστίντ στην Αϊτή πριν την 20ή Μαρτίου οπότε θα αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί το Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για πιθανότητα ξεσπάσματος νέων επεισοδίων βίας.
...Οι αρχές της Αϊτής εξέδωσαν νέο διαβατήριο για τον Αριστίντ στις αρχές Φεβρουαρίου.
...Ο πρώην ιερέας είχε αναδειχθεί το 1985 αντιτιθέμενος στην δικτατορία Ντιβαλιέ.
Και ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας Ζαν-Κλοντ "Μπέιμπι Ντοκ" Ντιβαλιέ επέστρεψε στην Αϊτή τον Ιανουάριο....(Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: