Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία ζητά διεθνή βοήθεια για τον πυρηνικό κίνδυνο.

14 Μαρτίου 2011...
Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο...
«...Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη...
...Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.
«...Οι ιαπωνικές αρχές εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στους πυρηνικούς τους σταθμούς και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», σημείωσε.
...Παράλληλα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
...Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.
«...Το επίπεδο του νερού, το οποίο εξυπηρετεί στην ψύξη, ξανακατέβηκε λόγω της εξάμτισής του, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
...Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάσει θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.
...Παράλληλα, μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.
...Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.
...Το παλιρροϊκό κύμα σάρρωσε μεγάλα τμήματα παράκτιας γης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ολόκληρου του λιμανιού Μιναμισανρίκου.

***Οι άνεμοι στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν νότια ως αύριο, Τρίτη, όταν η κατεύθυνσή τους θα αλλάξει προς την ενδοχώρα, δήλωσε αξιωματούχος μετεωρολογικής υπηρεσίας.
...Η κατεύθυνση των ανέμων αναμένεται να αλλάξει γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης. ...Αυτοί θα πνέουν αργά από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια από τα ανατολικά, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
...Ένας ανατολικός άνεμος μπορεί να φέρει τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, μολονότι σπάνια διατηρείται η κατεύθυνση του ανέμου με τέτοια ταχύτητα.
...Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο Tepco, βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο στη βορειοανατολική ακτή της χώρας.
...Ραδιενέργεια εντοπίστηκε έξω από τον σταθμό, η οποία βρίσκεται ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπάρξει φόβος μόλυνσης με ραδιενέργεια θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, τα επίπεδά της να φτάσουν στο χιλιοπλάσιο αυτών που είναι σήμερα.
...Εξάλλου στην περιοχή αναμένεται να υπάρξει βροχόπτωση ή χιονόπτωση αργά αύριο, προσέθεσε ο αξιωματούχος.
...Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η βροχή ή το χιόνι δεν θα έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλη διαρροή....

***Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημιές από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3.
«Έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.
...Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, τον οποίο επικαλέστηκε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
«...Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα για ένα Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Κοϊτσίρο Γκένμπα στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, μεταφέροντας την εκτίμηση της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ενεργείας.
...Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών την Παρασκευή και το τσουνάμι που ακολούθησε, διαθέτει έξι αντιδραστήρες. 
...Βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Τόκιο, της ιαπωνικής μεγαλούπολης των 35 εκατομμυρίων κατοίκων.
...Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίστηκαν.
...Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγάινει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
...Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.
...Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.
   (AΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: