Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αδίστακτος ο Καντάφι, βομβαρδίζει ανηλεώς τους εξεγερμένους.

9 Μαρτίου 2011.
Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώνονται και πάλι στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή....
Στο μεταξύ, ένας μηχανικός που εργάζεται σε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στην ανατολική Λιβύη, υποστήριξε ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκε το λιμάνι του Σιντέρ και καταστράφηκαν δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας....
...Ο Μοχάμεν αλ-Χασέμι είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι είδε αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων να επιτίθενται στον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρητικότητας 150.000 γαλονιών έκαστη, εξερράγησαν.
...Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή μετά την ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις εκρήξεις.

***Μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το απόγευμα κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί.
...Από το σημείο της έκρηξης αναδύονται φλόγες ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στο οποίο μαίνονται σφοδρές μάχες», σύμφωνα με τον ίδιο.
...Το αεροσκάφος πέταξε χαμηλά προτού ανοίξει πυρ μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή έχουν προκληθεί θύματα ή ζημιές.
***Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπούνταν από το πυροβολικό των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.
...Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν ωστόσο λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έρριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.
...Παράλληλα η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν σήμερα την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
...Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.
...Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε «υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα» ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ.
***Την ίδια ώρα ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη κατηγορούσε τον Καντάφι ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» πλήττοντας τους πετρελαιαγωγούς.

***Το κίνημα των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη ανακοίνωσε από το αρχηγείο του στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στην πόλη Μπιν Τζαουάντ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες. Ωστόσο ορισμένοι ένοπλοι των αντικαθεστωτικών δηλώνουν ότι ακόμη είναι ασαφής η τύχη της πόλης αυτής.
...Το αντικαθεστωτικό κίνημα στη Λιβύη ανακοίνωσε με μεγάφωνα στο κέντρο της Βεγγάζης ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν τώρα την Μπιν Τζαουάντ, η οποία βρίσκεται κοντά στο μέτωπο των συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 550 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Με την αναγγελία αυτή το πλήθος άρχισε να ζητωκραυγάζει.
...Ανταποκριτής του Reuters στη γραμμή του μετώπου, ο οποίος μίλησε με αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ότι οι ένοπλοι προήλασαν προς την Μπιν Τζαουάντ από το Ρας Λανούφ έπειτα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Ωστόσο ένας αντικαθεστωτικός που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Μπιν Τζαουάντ.

***Εν τω μεταξύ, ο Καντάφι επικήρυξε τον ηγέτη των εξεγερμένων...
...Οι αρχές της Λιβύης επικήρυξαν σήμερα με το ποσό των 500.000 δηναρίων (400.000 δολάρια, 287.000 ευρώ) τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.
Η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίονωσε ότι θα δοθεί αμοιβή 200.000 δηναρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τη σύλληψη του «πράκτορα κατασκόπου», όπως χαρακτήρισε τον Τζαλίλ.
...Όποιος τον συλλάβει και τον παραδώσει στις αρχές θα λάβει ως αμοιβή 500.000 δηνάρια.
Στο μεταξύ, το αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των δυνάμεων του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης, σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξάγονται στην πόλη Ζαουίγια, στα δυτικά της χώρας.

...Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα με σφοδρές ομοβροντίες θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη ρουκετών.
«...Ο βομβαρδισμός έγινε πιο ανατολικά από το Ελ Σιντέρ, κοντά στη θέση που βρίσκονται τώρα οι αντικαθεστωτικοί. Αυτοί απάντησαν με ρουκέτες», δήλωσε ο ανταποκριτής του Reuters Μοχάμαντ Αμπάς που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου.
...Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υποχώρησαν μετά το βομβαρδισμό από την πόλη Ελ Σιντέρ, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους, προτού την ανακαταλάβουν λίγο αργότερα. «Πρόκειται για έναν πραγματικά πολύ βαρύ βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι», σημείωσε ο Αμπάς.
...Παράλληλα, τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.
«...Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.
...Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.
...Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
«...Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό», είπε.
...Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, γι΄αυτό βομβαρδίσθηκε. Ηθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν», είπε ο μαχητής.
...Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε. «Κανείς δεν επέστρεψε και δεν ξέρουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν έχουμε νέα τους», είπε.
   (Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: