Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας.

13 Μαρτίου 2011.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, το δεύτερο, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)....Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιένη.

...Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα «είναι υπό έλεγχο», σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.
Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς «ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό», εξήγησε η ΙΑΕΑ.
«Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας», επεσήμανε η υπηρεσία.

***Μετά το σεισμό και το τσουνάι, ήλθε και έκρηξη ηφαιστείου μετά από 52 χρόνια...
...Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύει πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.
...Οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια. 
***Η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.
...Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους....
«Θα ήθελα να πιστέυω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.
«Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.
***Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
...Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.
...Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.
...Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστρεφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
...Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
*** Περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ιαπωνία, η οποία επλήγη από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. «Περίπου 380.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια», ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
«Οι αρχές εκκένωσαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα», προσθέτει το Ocha, επικαλούμενο τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

***Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο - τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία ακόμη και από το Μεξικό - φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης «εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές». Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει άλλωστε ότι «πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση».
...Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ επτά ειδικοί του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους ιάπωνες ειδικούς να συντονίσουν τη δράση των διεθνών σωστικων συνεργείων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

***Τεράστιο το  κόστος των ζημιών...
...Η εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, αναφέρει στην αρχική της εκτίμηση ότι το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ 14,5 και 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

***Με τον τρόμο  των μετασεισμών...
...Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.
«Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγάθους 7 βαθμών ή και περισσοτερων» τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα εγχώρια μέσα.
Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.
...Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας μεγέθους 8,9 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).
...Πάντως σήμερα η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.

***Μάχη στον πυρηνικό αντιδραστήρα...

...H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία.
...Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα. Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.
...Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε νωρίτερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. Ο ίδιος τόνισε όμως πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.
«Είναι πιθανό η έκρηξη αυτή να οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας», πρόσθεσε.
...Νωρίτερα, η κυβέρνηση τόνισε πως είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3. «Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί μία τήξη πυρήνος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
...«Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά με τους δύο αντιδραστήρες, στους οποίους η πίεση έχει αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό εξαιτίας της δυσλειτουργίας των συστημάτων ψύξης.
...Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.
...Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.
...Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση.
...Σήμερα, οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.
...Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τόνισε ο Εντάνο και προς ώρας τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρά και υπό έλεγχο».

***Εν τω μεταξύ...
...Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο χθες σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
"...Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά», δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. «Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς», υπογράμμισε ο Καν.
...Εξάλλου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
...Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: