Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου : Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τους στόχους μας.

12 Μαρτίου 2011.
Επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια, μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης για το σύνολο του δανείου και τη δυνατότητα να αγοράζει ο μηχανισμός στήριξης ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα, πέτυχε η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. "Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε, όλα αυτά αποτυπώνονται στο σχέδιο απόφασης. Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής σήμερα, τα ξημερώματα...
...Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας σε ύψος 50 δισ. ευρώ, "που θα μειώσει κατά 20% το ελληνικό χρέος", ενώ κληθείς να σχολιάσει εάν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τα παραπάνω, ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να απαντήσει ότι "το πρόγραμμα που ακολουθούμε είναι δεσμευτικό για να πάρουμε τα 110 δισ.- είναι μέτρα που βρίσκονται ήδη μέσα στο πρόγραμμα".

...Επιπλέον, αποφασίστηκε η θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Tobin Tax), "ώστε να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον"- όπως είπε ο κ. Παπανδρέου- καθώς και η αύξηση κατά 440 δισ. ευρώ του σημερινού μηχανισμού και κατά 500 δισ. ευρώ του μηχανισμού από το 2013 και μετά, "για να αποτελεί ασπίδα ασφαλείας των κρατών από τις αγορές".

...Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "με την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια, κατά μέσο όρο, διπλασιάσαμε το χρόνο αποπληρωμής" και με τη "μείωση επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης, κερδίσαμε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ".
...Επίσης, όπως τόνισε, η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτυπώνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, ενώ -υπογράμμισε- "δεν δεχθήκαμε τη θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων με συνταγματική διάταξη", καθώς "ξέρουμε και μπορούμε εμείς να επιλέξουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουμε την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων μας στο μέλλον".
"...Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της, δύσκολες, επώδυνες, αλλά αποφάσεις, έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα, να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας, να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη οικονομία", είπε και επισήμανε ότι εξ αρχής ο ίδιος ζήτησε από τη Σύνοδο Κορυφής "αποφάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".
"...Μπόρεσα να δώσω τη μάχη με βάση την αξιοπιστία και τη συνέπεια μας", είπε και συμπλήρωσε: "Αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός. Είναι δικός μας δρόμος, εμείς τον έχουμε επιλέξει, είναι δρόμος αλλαγών και τομών, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει"....
"Συμφωνήσαμε σε κανόνες και πολιτικές- η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανάπτυξη της Ευρώπης", πρόσθεσε.
"...Να σταματήσουμε να αδικούμε τη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα", ζήτησε τέλος ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι στόχος παραμένει "να βγει η Ελλάδα το συντομότερο στις αγορές".

***Νωρίς χθες το βράδυ...
...Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε κατ' αρχής συμφωνία για το "Σύμφωνο για το ευρώ", με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, ανακοινώθηκε- μέσω twitter- από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.
...Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος για μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης....
Πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη.
...Πάντως αποσαφηνιζόταν με το σχέδιο ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι αρμόδια για να υιοθετήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ προβλέπονται με αυτό "τακτικές συναντήσεις- διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών" της 17μελούς ευρωζώνης.
...Σύμφωνα με σχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το Σύμφωνο θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
...Οι «17» δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στο φορολογικό, το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό.
«...Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο , σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ».
...Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
...Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα».
...Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα.
...«Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).
...Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη δια βίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
...Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας.
....Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα...
..Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
...Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
   (Ν.Π., πηγές : ΑΠΕ, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: