Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού-Εξωραιστικού Συλλόγου Τσικαλιών.

21 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσικαλιών Μάνης «Η Αγία Κυριακή», πραγματοποίησε χθες,  Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, την ετήσια συνάντηση των μελών και των φίλων του, για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτάς του....η εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον Πειραιά (Μαρίνα Ζέας), σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, ο Σύλλογος οργάνωσε έκθεση μανιάτικου βιβλίου, με την υποστήριξη των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη»......Στην κατάμεστη αίθουσα, εκτός από τα μέλη και τους καταγόμενους από τα χωριά της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών (Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος), παρευρέθηκαν και πολλοί φίλοι του Συλλόγου και της Μάνης.
...Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε ευχήθηκε ο Μιχάλης Παναγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών στο διευρυμένο Δήμο Αν. Μάνης.
...Επίσης, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Παναγιώτης Μελάς, βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, πολιτευτής και αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Παναγιώτης Μάλαγας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, πολιτευτής και δημοτική σύμβουλος στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η Μελίνα Φύκια αντιδήμαρχος Πειραιά, η Ζωή Ρούσου δημοτική σύμβουλος Πειραιά, η Κατερίνα Περιμένη δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου, ο Γιάννης Μοσχοβάκος σύμβουλος του Α’ Δημ. Διαμερίσματος Πειραιά, ο Παρασκευάς Χονδροκούκης, πρόεδρος της Ενωσης Απανταχού Μανιατών και ο Φίλιππος Αρβανίτης εκπρόσωπος του Ε2 ΚΑΠΗ Πειραιά.
 

***Οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Συλλόγου...

...Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για τους στόχους και τις δραστηριότητές του.
...Στην ενημέρωση αυτή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«...Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι,...
...Μαζί με τις ευχές μας για υγεία και καλή χρονιά, θα θέλαμε να σας κάνουμε μια συνοπτική ενημέρωση για την πορεία του Συλλόγου μας, τις παρεμβάσεις του αλλά και τις ανάγκες του σε χρήματα ώστε να συνεχίσει την πορεία του:

1ον: Επιτέλους, δρομολογήθηκε το έργο κατασκευής της δεξαμενής ύδρευσης των χωριών μας. Μετά από ενέργειες και παρεμβάσεις του Συλλόγου μας  προς τον Δήμο Οιτύλου και συγκεκριμένα προς τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, σημερινό Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, όπου υπάγεται τώρα η περιοχή μας και η Τοπική Κοινότητα Τσικαλιών, γίνεται πραγματικότητα το έργο κατασκευής δεξαμενής για την ύδρευση των οικισμών Τσικαλιά, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος.  Μέρος του έργο είναι η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στο χώρο κατασκευής της δεξαμενής. Η διάνοιξη του δρόμου ήδη έχει γίνει και μόλις περάσει ο χειμώνας θα γίνει έναρξη εργασιών κατασκευής και της δεξαμενής. Πρόκειται για μια δεξαμενή από μπετόν και μέσα στη Γη, χωρητικότητας περίπου 300 κυβικών μέτρων - με δυνατότητα επέκτασης - σε τοποθεσία περίπου 100 μέτρα πάνω από τα τελευταία σπίτια της Πάνου Χώρας. Το νερό από εκεί θα μπορεί να υδρεύει, αξιοποιώντας τη βαρύτητα λόγω θέσης, τους προαναφερόμενους οικισμούς. Η δεξαμενή αυτή, σε πρώτη φάση, θα γεμίζει με τη βροχή, ενώ όταν αδειάζει θα τροφοδοτείται με υδροφόρες του Δήμου, σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου. Η κατασκευή της δεξαμενής εντάσσεται και στην προοπτική σύνδεσης με το ενιαίο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής της Μάνης, όποτε και αν αυτό φθάσει και στα Τσικαλιά. Θα είναι η τερματική δεξαμενή του δικτύου. Συνεπώς, δεν είναι μόνο μια λύση ανάγκης αλλά και ένα έργο με προοπτική οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος ύδρευσης.  Ως τότε, όμως, η συγκεκριμένη δεξαμενή θα καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες μας και θα τροφοδοτεί όλα τα σπίτια με νερό.

2ον: Σταθερή και ακατάπαυστη είναι η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ασύδοτης δράσης ασυνείδητων κτηνοτρόφων, κυρίως αγελαδοτρόφων, που λεηλατούν τα χωριά μας. Ο Σύλλογος μας, με πρωτοπόρο τον πρόεδρο μας και εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών στο Δήμο Αν.Μάνης, Μιχελή Παναγάκο, πρωτοστατεί σε αυτό τον αγώνα. Εναν αγώνα που, λίγο έλειψε να τον πληρώσει με την ίδια τη ζωή του, μετά την μαφιόζικη δολοφονική απόπειρα που έγινε σε βάρος του πριν από 14 μήνες. Εκτοτε, συνεχίζεται η ίδια εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων αρχών απέναντι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος όλης της Μάνης. Ανοιχτά, ωστόσο, παραμένουν και ορισμένα ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης προστασίας του τόπου μας και της κληρονομιάς μας, μετά από μηνύσεις και καταγγελίες που έχουμε κάνει. Δυστυχώς, όμως, με τον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, αναβολές επί αναβολών και αδιαφορία από τις Αρχές, ουσιαστικά τελούμε, υπό καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας, οποιουδήποτε θέλει να επιβάλει με τη βία τη θέληση του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Ο Σύλλογός μας μελετά και άλλες μορφές, σε συνεργασία με άλλους φορείς, δυναμικής διεκδίκησης επίλυσης του όλου προβλήματος.

3ον: Ο Σύλλογος μας με τη σκληρή δουλειά του μελών του, κυρίως όσων κατά καιρούς βρίσκονται στα Τσικαλιά αλλά πάνω απ’ όλα με την αυτοθυσία του προέδρου μας, Μιχελή Παναγάκου, συνεχίζει το έργο δενδροφύτευσης, συντήρησης και προστασίας του πράσινου, που έχουμε φυτεύσει κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου και σε άλλες περιοχές.

...Ολα αυτά, δικαστικά έξοδα, δενδροφυτεύσεις και συντήρηση πράσινου,  γίνοται με χρήματα από τα πενιχρά έσοδα του Συλλόγου μας, που προέρχονται από τις συνδρομές των μελών αλλά και τις έκτακτες προσφορές μελών και φίλων. Για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία η συμβολή όλων, ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά του Συλλόγου. Κάθε ευρώ που μπαίνει στο ταμείο του Συλλόγου των Τσικαλίων πολλαπλασιάζεται σε αποτέλεσμα προσφοράς και δράσης για το καλό του τόπου μας». 

***Αναγγελία εκδήλωσης για τους 94 Τσικαλίτες αγωνιστές του 1821

...Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσικαλιών Μάνης «Η Αγία Κυριακή», με ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθηση καθήκοντος, ανακοινώνει ότι προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα, μεγάλη εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των προγόνων μας, των προ-προπαππούδων μας, που συμμετείχαν σαν απλοί αγωνιστές στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.
...Για να τιμήσουμε αυτούς, τους συνολικά 94 αγωνιστές, στους οποίους απονεμήθηκαν ατομικά Αριστεία Ανδρείας, με ειδικό βασιλικό διάταγμα του τότε βασιλιά Οθωνα, κατά τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
...Μέγιστη είναι η συμβολή στην αποκάλυψη των ονομάτων τους και του τόπου καταγωγή τους, του συμπατριώτη μας ερευνητή Σταύρου Γ. Καπετανάκη, διακεκριμένου ψυχίατρου και διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, ο οποίος μετά από επίπονη και επίμονη έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο «Αριστεία του 1821 σε ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ», των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη» του Γ.Π.Δημακόγιαννη.

...Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται με ονοματεπώνυμο και με τόπο καταγωγής τα χωριά μας Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι και Συχαλάσματα ή Χαλάσματα, 94 αγωνιστές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός αυτός των 94 αγωνιστών, αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό των χωριών μας. Τα συγκεκριμένα ονόματα περιέχονται στις σελίδες  197-222, του εν λόγω βιβλίου, όπου καταγράφονται οι αγωνιστές του τότε Δήμου Μέσσης, στον οποίο υπάγονταν τότε και τα δικά μας χωριά.
...Ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους μας αλλά και ένα μάθημα ιστορίας σήμερα για όλους εμάς, αποτελεί η εκδήλωση που προγραμματίζουμε, λεπτομέριες για την οποία θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα....

...ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ...ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(Πρόεδρος Μιχάλης Ν. Παναγάκος, αντιπρόεδρος Νικόλαος Β. Λουκάκος, γενικός γραμματέας Κυριάκος Π. Ζηλάκος, ταμίας Ηλίας Π. Λουκάκος και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Πέτρος Λ. Αναστασάκος, Ηλίας Ν. Ζηλάκος, Δικαίος Γ. Μάγκουρας.)
   (Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: