Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Διαμαρτυρία των "Οικολόγων-Πράσινων".

15 Φεβρουαρίου 2011.
Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Παπαδόπουλο και τον Αναπληρωτή Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή κ. Δημ. Τσακνάκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκφοβιστική παρενόχληση εκπαιδευτικής δράσης του Κέντρου Πληροφόρησης ΑΝΤΙΓΟΝΗ και του δικτύου για την κοινωνική και πολιτική οικολογία ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ στην πλατεία Αριστοτέλους, το Σάββατο 12-2-11, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης...
...Στην αντιπροσωπεία πήραν μέρος η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάσης Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης και ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Κέντρου Πληροφόρησης "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" Αλέκος Γεωργόπουλος.
...Με αφορμή το περιστατικό αυτό η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να καταγγείλει στον Αστυνομικό Διευθυντή και άλλα περιστατικά κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας, τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψη των μελών της, ενώ ο Αστυνομικός Διευθυντής δεσμεύτηκε να διερευνάται σε βάθος κάθε ανάλογη υπόθεση.
...Το συμβάν καταγγέλθηκε δημοσίως από τους συντονιστές του βιωματικού σεμιναρίου αυθημερόν
...Η παρενόχληση των αστυνομικών σταμάτησε μόνον όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος με τον επικεφαλής της επιχείρησης και του ζήτησε να σταματήσουν άμεσα την εκφοβιστική πρακτική στα μέλη μιας εκπαιδευτικής μη βίαιης δραστηριότητας και να εγκαταλείψουν πάραυτα την επιχείρηση γιατί καταπατούν στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.
...Η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, συνόψισε το περιεχόμενο της συνάντησης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ως εξής: «Επειδή προφανώς ο εκφοβισμός των 14 ανθρώπων που συμμετείχαν στο σεμινάριο μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής από 20 αστυνομικούς, με μηχανές, κράνη, κουκούλες, περιπολικά και ένα ασφαλίτικο όχημα, δεν έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής της αστυνομίας στο σεμινάριο, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκεφθήκαμε τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκη, για να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας για ακόμη ένα ακόμα δείγμα κατάχρησης της αστυνομικής εξουσίας. Ο πολίτης, όταν έρχεται σε επαφή με την Αστυνομία θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια και όχι τρόμο ή εξευτελισμό.
...Ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  Θεσσαλονίκης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη»  δήλωσε σχετικά:
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να συνέρχονται "ησύχως και αόπλως". Είναι προφανές ότι καμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν παραβιάζονταν στη συνάθροιση 14 ατόμων στην Αρχαία Αγορά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πρέπει να εξηγήσει πειστικά τους λόγους για τους οποίους τα όργανα της έκριναν ότι πρέπει να παρέμβουν και γιατί χρειάστηκαν 45 λεπτά για να διαπιστώσουν ότι έκαναν λάθος.»
...Μετά τη συνάντηση ο Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της συγκεκριμένης  ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, δήλωσε: «Όσοι συμμετείχαμε στο βιωματικό σεμινάριο, περικυκλώθηκε από ομάδα ΔΙΑΣ αστυνομικών εποχούμενων σε μοτοσικλέτες, 14 εμείς 16 αυτοί συν δύο περιπολικά της αστυνομίας και μας ζητήθηκε εξακρίβωση στοιχείων, παρόλο που τους δηλώθηκε ότι ανάμεσά μας υπήρχε περιφερειακός Σύμβουλος, καθηγητής πανεπιστημίου καθώς και μέλος της Γραμματείας του περιφερειακού σχήματος "Οικολογία -Αλληλεγγύη". Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός δεν είχε σχέση με εξακρίβωση στοιχείων υπόπτων αλλά με το να μας εμπνεύσει ένα φόβο, ο οποίος έχει σχέση με το γενικότερο κλίμα της εποχής. Ανησυχούμε και γι΄ αυτό το λόγο ζητήσαμε εξηγήσεις από τον Αστυνομικό Διευθυντή.»
...Ο Θανάσης Μακρής, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, σχολίασε σχετικά: «Για μένα το συμβάν αποτέλεσε μια νόμιμη μορφή παρενόχλησης και ως ένα βαθμό και τρομοκρατίας καθώς πολλοί συμμετέχοντες νέοι σοκαρίστηκαν από αυτήν την αντιμετώπιση και μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τελειώσει σε πέντε λεπτά κράτησε παραπάνω από μισή ώρα. Έχει μεγάλη σημασία ότι είτε υπήρξε έλλειψη εκπαίδευσης είτε ήταν επιθυμητή αυτή η παρενόχλησή μας....»

Δεν υπάρχουν σχόλια: