Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Προς απαγόρευση του Κομμουνιστικού κόμματος στη Τσεχία.

14 Φεβρουαρίου 2011.
Αντιδρώντας στην ταραχώδη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή για την απόδοση τιμών στους «...αγωνιστές κατά του κομμουνισμού...», ολοένα και περισσότερα μέλη του τριμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Τσεχία τοποθετούνται υπέρ μιας απαγόρευσης του τσεχικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας τσεχική εφημερίδα Λίντοβε Νόβινι.......
Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, υπουργοί της κυβέρνησης φέρεται να ζητούν να υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο μήνυσης σε τσεχικό δικαστήριο για τη διακοπή των δραστηριοτήτων του τσεχικού ΚΚ, σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί επιτροπή της Γερουσίας, αλλά είναι άγνωστο αν έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση.
...Όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην Λίντοβε Νόβινι ο Τσέχος υπουργός Δικαιοσύνης Γίζι Πόσπισιλ, του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, η πρόταση της επιτροπής θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στην κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΤΟΠ 09, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, δηλώνει πως συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατικών Πολιτών, Πετρ Νέτσας.
...Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του τρίτου συγκυβερνώντος λαϊκιστικού κόμματος «Δημόσιες Υποθέσεις», Ράντεκ Γιον, εξέφρασε αμφιβολίες εάν η επεξεργασία του σχεδίου μήνυσης είναι επαρκής από νομικής πλευράς, ώστε να έχει πιθανότητα υιοθέτησης από το δικαστήριο, κάτι που ο ίδιος θα χαιρέτιζε ιδιαίτερα.
...Αφορμή για την πρωτοβουλία από τα δεξιά κυβερνητικά κόμματα, δρομολόγησης μιας απαγόρευσης του σημερινού τσεχικού ΚΚ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας όπως είναι το επίσημο όνομά του, υπήρξε επίμαχη φράση στην ομιλία του πρώην ηγέτη του ΚΚ Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ, στην ολομέλεια της τσέχικης Βουλής την περασμένη Παρασκευή.
...Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της κυβερνητικής εισήγησης για την απόδοση τιμών στους «αγωνιστές κατά του κομμουνισμού», ο κ. Γρεμπένιτσεκ χαρακτήρισε την πρόταση ως «πολιτικό εκθειασμό τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος», γεγονός που οδήγησε τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην εγκατάλειψη της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής.

...Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία τον περασμένο Μάιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που είναι το διάδοχο τού πριν τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, ΚΚ Τσεχίας, είχε αποσπάσει ποσοστό 11,3% και 26 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.
...Σε εκείνες τις εκλογές, πρώτο κόμμα είχε αναδειχτεί το Σοσιαλδημοκρατικό με ποσοστό 22,1% και 56 έδρες, ενώ τα τρία δεξιά κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος διαθέτει πλειοψηφία 118 εδρών στο σύνολο των 200, είχαν συγκεντρώσει, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών 20,2% και 53 έδρες, το «ΤΟΠ 09» 16,7% και 41 έδρες και το Δημόσιες Υποθέσεις 10,9% και 24 έδρες.
..Ουσιαστικοί νικητές των εκλογών υπήρξαν τα δύο πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, το «ΤΟΠ 09» του 73χρονου Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και «Δημόσιες Υποθέσεις» του 56χρονου Ράντεκ Γιον, τα οποία, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκλογικών στρωμάτων, συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των νεαρών ψηφοφόρων....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: