Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Απορρίπτεται ο συνδικαλισμός στους στρατιωτικούς.

17 Φεβρουαρίου 2011.
"...Ούτε στο Σύνταγμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προσκρούει ο αποκλεισμός των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις από τα συνδικαλιστικά δρώμενα..."...
...Αυτό, υποστήριξε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες......Ειδικότερα, ο Τέντες ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν περιέχει ειδικές ρυθμίσεις για το δικαίωμα των στρατιωτικών να ιδρύουν συνδικαλιστικές ενώσεις. Ο περιορισμός αυτός είναι θεμιτός, όχι βέβαια από τη στρατιωτική ιδιότητα καθ' εαυτήν, αλλά από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας.
...Οι εν λόγω υποχρεώσεις και καθήκοντα «οριοθετούνται από την επιδίωξη της διατηρήσεως της μαχητικής ικανότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του στρατεύματος, προς τον σκοπό της διαφυλάξεως της εθνικής ασφάλειας» προσέθεσε ο Τέντες και τόνισε: «Βασικό δε μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η στρατιωτική πειθαρχία».
...Οι περιορισμοί στα δικαιώματα των στρατιωτικών δεν προσκρούουν στα άρθρα 12, 23 και 25 του Συντάγματος, υπογράμμισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Έτσι, σημείωσε ο κ. Τέντες δεν είναι θεμιτή η ίδρυση συνδικαλιστικής Ένωσης με την ανάμειξη στρατιωτικών.
...Ο αποκλεισμός των στρατιωτικών από την ίδρυση συνδικαλιστικών Ενώσεων όχι μόνο δεν προσκρούει στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, αλλά είναι θεμιτός και αυτό γιατί προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ περιορισμοί, που συναρτώνται με την εθνική και δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης και την πρόληψη του εγκλήματος, την προστασία της υγείας και της ηθικής ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων.
Κατόπιν αυτών ο Τέντες πρότεινε να απορριφθεί η σχετική αίτηση για αναίρεση απόφασης του Εφετείου Αθηνών που δεν έκανε δεκτό το αίτημα να ιδρυθεί Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
...Το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός.
Αντίθετη θέση εξέφρασε ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης, δηλαδή ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, και αυτό δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4, 12, 23 και 25 Συντάγματος) και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
***Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: