Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

"Υπάρχουν τρία πλούσια κοιτάσματα χρυσού στη Β. Ελλάδα".

 23 Φεβρουαρίου 2011.
"Υπάρχουν τρία πλούσια κοιτάσματα χρυσού στη Β. Ελλάδα", ισχυρίστηκε χθες, ο καθηγητής τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών και πρόεδρος της Σχολής Mηχανικών Mεταλλείων και Mεταλλουργών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ιωάννης Πασπαλιάρης, μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, με θέμα «...Ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίησή του». ...Πρόκειται για τα κοιτάσματα του Στρατωνίου, των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στη Βόρεια Χαλκιδική, τα οποία κρύβουν χρυσό αξίας 15,6 δισ. ευρώ, ο οποίος με τη συνδρομή της μεταλλουργίας είναι εφικτό να «μεταφραστεί» σε πραγματική αξία έως 11 δισ. ευρώ, δίδοντας ετήσιο εισόδημα έως και 450 εκατ. ευρώ για πολλά χρόνια στην τοπική και την εθνική οικονομία γενικότερα....
...Η θεωρητική αξία του μεταλλείου Στρατωνίου είναι 575 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και να γίνει η εξόρυξή του η πραγματική αξία του είναι μηδενική. 
"..Δεν μπορούμε να το πουλήσουμε...", είπε ο κ. Πασπαλιάρης για να εξηγήσει πως «αν γίνει εμπλουτισμός, που είναι απαραίτητος για να αξιοποιηθεί ο χρυσός, τότε η πραγματική αξία που μπορεί να ανακτηθεί, εκτιμάται σε 192 εκατ. ευρώ ή 28% της θεωρητικής του. 
...Στην εξόρυξη θα απασχοληθούν συνολικά 770 άτομα, ενώ αν προσθέσουμε και τον εμπλουτισμό θα χρειαστούν ακόμη 215 εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Πασπαλιάρης για να προσθέσει πως «με τη μεταλλουργία ο αριθμός του προσωπικού θα φθάσει στα 1.235 άτομα ή 25% περισσότερα από ό,τι χωρίς αυτή».

***Εξάλλου...
...Την ανάγκη για ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα σημείωσε και ο καθηγητής του τομέα γεωλογίας και πρόεδρος του Tμήματος Γεωλογίας - κοσμήτορας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, ενώ παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τα οριακά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αφορούν περίπου 3 εκατ. τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο, 1,5 εκατ. τόνους χαλκό, 410 τόνους χρυσό, 2.100 τόνους άργιλο και 6 τόνους πρόσχημα χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: