Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σύννεφα στον κυβερνητικό ορίζοντα...

20 Φεβρουαρίου 2011.
Σύσσωμος, σχεδόν, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, αναφέρεται σήμερ, στις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα της κυβέρνησης, μετά τα πρόσφατα περιστατικά, (εγκύκλιος Ντόλιο, δημόσια περιουσία, κ.α...), σημειώνοντας ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κατάσταση είναι έκρυθμη, με τον πρωθυπουργό, να αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες...
...Χαρακτηριστικά, σήμερα, η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", γράφει :
 
"...Μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της έως τώρα θητείας του διανύει ο πρωθυπουργός, που καλείται να διαχειριστεί πολλαπλά κρίσιμα μέτωπα εντός και εκτός της χώρας. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διαπιστώνει αίφνης ότι η εικόνα της κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί δραματικά, οι σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα δοκιμάζονται μετά τους ατυχείς χειρισμούς σε σχέση με την προοπτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Μαρτίου, την οποία θεωρούσε «σωσίβιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, μπορεί να αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών.

...Στο εσωτερικό είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση πάσχει από έλλειμμα συντονισμού, με τις ορατές και υπόγειες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών να κυριαρχούν, ενώ ομολογείται αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταγράφονται ισχυρές αντιστάσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες επιτάσσει το Μνημόνιο.

...Οι ατυχείς χειρισμοί με την εγκύκλιο του κ. Γ. Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση της διάταξης του υπουργείου Οικονομικών που επέτρεπε σε δικηγορικές εταιρείες να ιδρύουν παραρτήματα σε όλη τη χώρα αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζεται πως απουσιάζει ένα συντονιστικό κέντρο που θα είχε την ευθύνη «κεντρικής» διαχείρισης και ελέγχου των επιμέρους κυβερνητικών δράσεων. Η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού που είχε συγκροτήσει παράλληλα με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των κ.κ. Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνου, Δ. Δρούτσα και Ρεγγίνας Βάρτζελη, έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού η ομάδα να μην έχει πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα της απουσίας της έγιναν ορατά με τους ατυχέστατους χειρισμούς που οδήγησαν στη δεινή επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης στην υπόθεση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Επί της ουσίας, πέραν του κ. Γ. Παπανδρέου, μόνο σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί πλέον η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, που όμως τοποθετήθηκε γενική γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου με εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού οδηγεί παράλληλα και σε φαινόμενα «αυτονόμησης» υπουργών. Κατά πολλούς, εκεί οφείλεται η σύγκρουση των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Καστανίδη για τα ποινικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της κ. Τίνας Μπιρμπίλη και του κ. Γ. Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους, αλλά και η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των κ. Γ. Ραγκούση και Χρ. Παπουτσή για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών της Υπατίας. Τέλος, σε «ναρκοπέδιο» για τα μέλη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί και η Βουλή, λόγω των «αντάρτικων» που εκδηλώνονται με μεγάλη συχνότητα από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία αντιδρούν σε πτυχές του Μνημονίου.

Βαριά «σύννεφα» όμως καλύπτουν και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, εξέλιξη που εξηγεί την επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφθεί αύριο το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την κ. Αγκελα Μέρκελ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζονται ειδικότερα φόβοι ότι η επιμονή της Γερμανίας για την διαμόρφωση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα συναντά μέχρι τέλους την ισχυρή αντίσταση πολλών κρατών-μελών, με αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής της Ε. Ε. να οδηγηθεί είτε σε πλήρες αδιέξοδο είτε σε ένα συμβιβασμό «χαμηλής πτήσης». Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης να μην έχει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Επίσης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ουδείς πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου των 110 δισ. ευρώ από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ να συνοδευτεί από ευθεία πίεση για αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εφαρμογή του Μνημονίου.

Εξ άλλου το κλίμα για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, και όχι μόνο λόγω της σύγκρουσης που προκάλεσε η ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές μας φέρονται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» και έχει απολέσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, ενώ εμφανίζεται αδύναμη απέναντι στις συντεχνίες.

...Πλήρη επίγνωση για τα πολλαπλά πλήγματα που έχει δεχθεί η κυβερνητική εικόνα και για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες φέρεται να έχει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αλλά -όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του- δεν επιθυμεί να λάβει αποφάσεις «εν θερμώ» και υπό πίεση.
...Μεταξύ των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό είναι η επανενεργοποίηση της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, με σαφώς διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και η ενίσχυση της επικοινωνιακής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ορισμένοι εκτιμούν πως μετά τις παλινωδίες και τα αλλεπάλληλα σφάλματα της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επανεξετάσει τα πάντα «από μηδενική βάση».

Πάντως, παρά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν πως «δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές». Αφήνουν όμως και ένα παράθυρο ανοιχτό, σπεύδοντας να προσθέσουν πως τούτο ισχύει «εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε κάθε περίπτωση, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαρτίου εκτιμάται πως θα είναι καθοριστική για τις επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου...."
 
***H ίδια εφημερίδα, (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), σε ένα άλλο άρθρο της γράφει για το ίδιο θέμα, τα εξής:
 
"...Εν μέσω Συμπληγάδων καλείται να πορευτεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διανύει μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της έως τώρα θητείας του. Η κυβέρνηση, όπως έδειξε το τελευταίο δεκαήμερο, πάσχει από εμφανές έλλειμμα συντονισμού με τις ορατές και υπόγειες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών να κυριαρχούν. Παραλλήλως, παρατηρείται αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου καταγράφονται ισχυρές αντιστάσεις βουλευτών στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που επιτάσσει το Μνημόνιο. Από την άλλη πλευρά, η κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξακολουθεί να υφίσταται. Στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ότι η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» και έχει απολέσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, καθώς και ότι εμφανίζεται αδύναμη απέναντι στις συντεχνίες και τα κινήματα «ανυπακοής». Επιπλέον, πρόσθετη περιπλοκή συνιστά η πορεία των διεργασιών στους κόλπους της Ε.Ε. για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι ο συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και των λοιπών κρατών-μελών, εάν τελικώς επιτευχθεί, θα έχει χαρακτήρα «ελάχιστου κοινού παρονομαστή», με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κρίση χρέους της Ελλάδας.
...Ο πρωθυπουργός φέρεται έντονα προβληματισμένος. Συνεργάτες του επιμένουν πως δεν είναι στις προθέσεις του η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση του, εάν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις...."

***Μια άλλη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, η οικονομική "ΕΞΠΡΕΣ", γράφει σχετικά :

Eκδηλη είναι επίσης και η απογοήτευση στα πρόσωπα παλιών και έμπειρων υπουργών, που όχι μόνο δεν απολαμβάνουν τον ρόλο τους, αλλά αγωνιούν εξαιρετικά για την πορεία της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης.

Η λειτουργία του Yπουργικού Συμβουλίου είναι απογοητευτική για πολλούς υπουργούς, καθώς αντιλαμβάνονται ότι πέραν των νεωτερισμών από τους οποίους έλκεται ο κ. Παπανδρέου (παρουσία Γιόσκαρ Φίσερ, Αλέξανδρου Τοπάζη και άλλων ειδικών) επί της ουσίας δεν γίνεται δουλειά, καθώς τα θέματα έρχονται προαποφασισμένα από άλλα κέντρα.

Οι περισσότεροι υπουργοί νιώθουν ότι είναι «εκτός του κέντρου λήψης των αποφάσεων», αντιλαμβανόμενοι ότι εξωκοινοβουλευτικοί συνάδελφοί τους είναι οι προνομιακοί συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Πέραν αυτού όμως αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό κέντρο πολιτικού σχεδιασμού που να είναι και το κέντρο αναφοράς τους. Συχνά αισθάνονται ότι «παίζεται» το έργο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε…», χωρίς και η δική τους δουλειά να είναι ενταγμένη σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στο προηγούμενο Yπουργικό Συμβούλιο η ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κράτησε πολύ λίγα λεπτά και ήταν περίπου το τελευταίο θέμα της συνεδρίασης στην ατζέντα. Στο ίδιο Yπουργικό Συμβούλιο όμως υπήρξαν παρεμβάσεις διαφόρων (Γιόσκαρ Φίσερ, Αλ. Τοπάζης, πιλοτικό πρόγραμμα κ.λπ.), που φυσικά δεν συνιστούν πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η μεγάλη πλειονότητα των μελών του Yπουργικού Συμβουλίου εξέφρασε και δημόσια μεγάλη δυσφορία, από το γεγονός ότι ένα μείζον θέμα όπως οι αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ δημόσιας περιουσίας γίνεται γνωστό από τη συνέντευξη Tύπου της τρόικας, χωρίς να έχει συζητηθεί στο Yπουργικό Συμβούλιο και χωρίς να έχει γίνει σοβαρή προεργασία.
Είναι ενδεικτικό ότι ένας από τους πλέον σοβαρούς υπουργούς της κυβέρνησης βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραίτηση νιώθοντας απογοήτευση για την «πυξίδα» με την οποία βαδίζει η κυβέρνηση.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είναι τόσο απασχολημένος με τις επαφές του εξωτερικού, που είναι εξαιρετικά αναγκαίες σε αυτή τη φάση για τη χώρα, που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το τι γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.
...Σε αυτό τον «καμβά» είναι καθοριστικός και ο ρόλος των βουλευτών, οι οποίοι νιώθουν να πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη πλευρά να μη λαμβάνονται υπόψη από πολλούς υπουργούς. ...Συχνά δηλαδή παρατηρείται το φαινόμενο άλλα να έχουν συμφωνηθεί στον Τομέα Kοινοβουλευτικού Ελέγχου μεταξύ αυτών και των υπουργών και άλλα να έρχονται ως νομοσχέδιο. Πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος T. Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα, αλλά και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους (αναδρομική ισχύς στα δημοτικά τέλη). Οι βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές ότι με τέτοιες πρακτικές υπουργών το «αντάρτικο» θα φουντώνει και πάντως η κυβέρνηση δεν θα τους έχει «συμμάχους», αφού δεν τους υπολογίζει. Εξαιρετικά ενοχλημένοι είναι και από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, οι οποίοι δεν τους δέχονται καν στα γραφεία τους.
...Παράλληλα καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι διαρκώς τους αιφνιδιάζει με νέα μέτρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «από τη μια μεριά μειώνουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη αυξάνουμε τα πάντα (βενζίνη, εισιτήρια, ΔΕΗ, διόδια, φόρους κ.λπ.) στήνοντας τους πολίτες απέναντί μας».
Αυτό το εκρηκτικό μίγμα καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καθώς η συνοχή κυβέρνησης αλλά και Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθημερινά δοκιμάζεται...."
   (επιμέλεια : Β.Κ.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: