Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα ψηφίζεται το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων.

17 Φεβρουαρίου 2011.
Σήμερα, Πέμπτη, υπερψηφίζεται, στη Βουλή, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, , το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων...Η ΝΔ, δηλώνει αντίθετη επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα, καταψηφίζουν στο σύνολό τους, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο...Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι το δικαίωμα των πολιτών σε ίση πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα, δικαίωμα κατοχυρωμένο και στο Σύνταγμα, αλλά και η αδικία της διατήρησης μισθολογικών ή επαγγελματικών προνομίων για χάριν συντεχνιών, την ώρα που δρομολογούνται περικοπές στο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.
...Απότη ΝΔ,  ο εισηγητής της, κ. Μάριος Σαλμάς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.
...Ο ΛΑΟΣ, δια του κ. Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.
...Τα κόμματα της Αριστεράς, διέκριναν στο νομοσχέδιο «ανακατανομή της πίττας προς όφελος των ισχυρών»: Σύμφωνα με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ), το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους.
...O Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά...».
 

..."..Το νομοσχέδιο κοιτάει κατάματα ένα χρόνιο πρόβλημα και απαντά στην πολυπλοκότητα αυτή της νομοθεσίας, που πήγαζε από τη συντεχνιακή νοοτροπία, συνδυαζόταν με μια διοικητική πρακτική που ευνοούσε και συναλλαγές και οδηγούσε κάθε φορά την προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε ναυάγιο..." ανέφερε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης.
«...Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα να μπουν στην οικονομία, με τη δική τους δυναμική και γνώση. Οι περιορισμοί που διατηρούνται, αφορούν μονάχα το δημόσιο συμφέρον, σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος - και αυτό θα εξασφαλιστεί με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νομοσχεδίου», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: