Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εξασθενεί το αντάρτικο κίνημα στο Κονγκό.

8 Φεβρουαρίου 2011.
Το πιο ισχυρό από τα σώματα των ανταρτών, στην ευρισκόμενη εκτός νόμου ανατολική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εξασθενεί και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει μπορεί τελικά να απαλειφθεί εντελώς, δήλωσε τη Δευτέρα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα...
...Οι δικαστικές διώξεις στην Ευρώπη εναντίον των ηγετών των ανταρτών, οι κυρώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ, στρατιωτικό σώμα που επανδρώνεται κυρίως από το στρατό του Κονγκό, έχουν εξασφαλίσει πλέον σημαντική υπεροχή, έναντι των προερχόμενων από τη Ρουάντα, Χούτου ανταρτών, ανακοίνωσε ο πρέσβης Ρότζερ Μις στο συμβούλιο.

...Όπως είπε " υπήρξαν εσωτερικές τριβές αλλά και επιχειρησιακά προβλήματα" στο σώμα των ανταρτών, με συνέπεια μεγάλος αριθμός από σημαντικά στελέχη να επιλέγουν τον επαναπατρισμό στη γειτονική Ρουάντα, όπου η ντόπια κυβέρνηση οργανώνει καταυλισμούς συγκέντρωσης, για τους πρώην μαχητές, αποκάλυψε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

"...Είναι ασφαλώς πρόωρο να υποστηρίξει κανείς ότι οι το σώμα των ανταρτών, Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα, καταρρέει, αλλά η μαχητική ικανότητα τους συνεχώς και λιγοστεύει...", είπε ο Μις.
" Για πρώτη φορά ίσως, πιστεύω ότι είναι πλέον ορατές στον ορίζοντα οι τελικές γραμμές μίας οριστικής λύσης στο πρόβλημα, που συνιστούν οι αντάρτες αυτοί για τον πληθυσμό της περιοχής ", συμπλήρωσε.
...Έλκοντας την καταγωγή τους το 2000, από τους Χούτου της Ρουάντα που κατέφυγαν στο Κονγκό, μετα τη γενοκτονία 1994 όπου περίπου 800.000 Τούτσι εξοντώθηκαν, κατηγορούνται για γενοκτονία ,αλλά και για χιλιάδες βιασμούς.Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο μόλις, κατηγορούνται για το βιασμό 300 θυμάτων, όταν εισέβαλλαν σε ένα χωριό.
...Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αυτό το σώμα των ανταρτών, το 2001 απαριθμούσε περίπου 15.000 άνδρες. Ο αριθμός τους το 2007 είχε ελαττωθεί στις 6-7.000 και τώρα πιστεύεται ότι δεν υπερβαίνουν τις 3.500....(Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: