Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εκατόμβες νεκρών στη Λιβύη.

20 Φεβρουαρίου 2011.
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε απόψε,  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές...***Οι διαδηλωτές ελέγχουν τη Βεγγάζη...Μια ταξιαρχία στρατού στο πλευρό των διαδηλωτών !!!...***"Σκοτάδι" στις τηλεπικοινωνίες της χώρας, επέβαλε ο Καντάφι...***Φήμες για επείγουσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις από τον ηγέτη της Λιβύης, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα...

...Άλλοι «επιτίθενται στην φρουρά, και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς», διαβεβαίωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος, ο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι. Ο ίδιος είπε ότι «τουλάχιστον 200 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από την αρχή της διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης για να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.
...
Ούτε ο Μουάμαρ Καντάφι ούτε η οικογένειά του θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη, γράφει σήμερα ότι δήλωσαν πηγές της οικογένειάς του η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του επί μακρόν ηγέτη της χώρας. «Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος», είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα την Πέμπτη.
... Ενθαρρυμένοι από τις επιτυχείς επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες Λίβυοι έχουν ζητήσει την αποπομπή του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 41 χρόνια. Πληροφορίες που προέρχονται εκτός Λιβύης αναφέρουν ότι δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας το Σάββατο Σαββάτου, καθώς οι στρατιώτες, όπως αναφέρεται, χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά.


...Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες στην Αλ Μπάιντα, στην ανατολική Λιβύη.
...«Μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η οποία αυτοαποκαλείται 'το Ισλαμικό Εμιράτο της Μπάρκα (προηγούμενη ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης), κρατά ως ομήρους μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αυτή η σύλληψη ομήρων άρχισε «κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών», δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Αυτή η ομάδα «ζητεί την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους», πρόσθεσε.
«Διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την πλευρά των αρχών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι «ακόμη σε εξέλιξη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι δύο αστυνομικοί που απαγχονίστηκαν την Παρασκευή στην αλ Μπάιντα ήταν από αυτή την ομάδα αυτή».
... Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), 23 άτομα έχουν σκοτώθηκαν στην Αλ-Μπάιντα, από την αρχή της διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, την Τρίτη.


***Η στάση της ΕΕ προς τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, είναι το θέμα της συζήτησης που έχουν απόψε οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η κ. Άστον προτίθεται εξάλλου απόψε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει τις προσεχείς μέρες μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου, που θα εξετάσει σφαιρικά το θέμα των εκτεταμένων λαϊκών εξεγέρσεων στη βόρεια Αφρική αλλά και τη Μέση Ανατολή.
...Κατά τις σχετικές πληροφορίες, η συζήτηση θα εστιαστεί στους πέντε θεσμικούς τομείς - εκλογική μεταρρύθμιση, υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ και καταπολέμηση της διαφθοράς - ενώ στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή ενημέρωσης και ο συντονισμός της διεθνούς παρέμβασης. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών.

***Σήμερα εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ, αναπτύχθηκε στην Ιταλία η αποστολή «Ερμής» της δύναμης της Frontex, που επιστρατεύθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης.

***Στην αποψινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στις περιπτώσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου, πιθανολογείται όμως ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Λιβύης. Όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα γνωστό, σε διάβημα κάλεσαν στην Τρίπολη οι αρχές της Λιβύης τον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ευρωπαϊκή ενθάρρυνση των διαδηλωτών.
«Αν συνεχίσετε, τότε θα διακόψουμε τη συνεργασία μας για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης» ήταν το τελεσίγραφο που επεδόθη στον Ούγγρο διπλωμάτη. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογο τελεσίγραφο διεμηνύθη και στους άλλους Ευρωπαίους πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα, σε μια κορύφωση της έκφρασης δυσφορίας προς την δήλωση της κ. Άστον πως «πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης».
...Η απειλή της Λιβύης «αγγίζει» ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά και άρα, η Ιταλία έχει ανάγκη τη συνεργασία της Λιβύης για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με καραβιές προσφύγων. Παρά ταύτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει» - «δεν μου επιτρέπω να τον ενοχλήσω γιατί στη χώρα του υπάρχουν εξελίξεις» ανέφερε.


***Στην επιθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού του Αραβικού Κόσμου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας,  σε συνέντευξή του στο CNN International και ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας», το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους πολιτικούς που αναδεικνύονται στις Αραβικές χώρες.
...Την ιδέα, την οποία είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συζητήσει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών με τους συναδέλφους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου, που συγκαλείται στις Βρυξέλλες υπό την κ. Αστον, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι εταίροι μας να συνεργαστούμε σ' αυτή την προσπάθεια, δήλωσε ο κ Δρούτσας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο.

...Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει του ομολόγους του και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων -στις 16 και 17 Φεβρουαρίου- επαφών που πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ι.-Α. Ζέπος στην Αίγυπτο.


***Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Ο Χέιγκ είπε στον Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Λιβύης είναι «ανεπίτρεπτη» και θα προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη.
«Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανίας για την κλιμάκωση της βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες για πολλούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή δέχτηκαν επίθεση από τις αρχές ασφαλείας της Λιβύης... Ο υπουργός Εξωτερικών ενθαρρύνει έντονα την κυβέρνηση της Λιβύης να ξεκινήσει διάλογο και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

***Στο Ιράν, σήμερα...
...Η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, αφέθηκε ελεύθερη μετά από σύντομη κράτησή της επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσατζανί αφέθηκε ελεύθερη όταν ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν έξω για να αγοράσει υφάσματα», μετέδωσε το Fars.

Δεν υπάρχουν σχόλια: