Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας...

15 Φεβρουαρίου 2011.
Με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 τίμησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έξι Έλληνες λογοτέχνες και δύο από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά...α
νάμεσα στους βραβευθέντες και μάλιστα με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου της, είναι η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλά......Με τεράστια προσφορά στην ελληνική λογοτεχνία, φανατικούς αναγνώστες και πάμπολλες διακρίσεις η Κική Δημουλά εξομολογείται πως δεν περίμενε αυτό το βραβείο. «...Δεν το περίμενα. Γενικά δεν περιμένω καμία βράβευση και δεν τη διεκδικώ, χωρίς να λέω πως δεν μου αρέσει να βραβεύομαι», λέει και καταλήγει: «...Θα ήθελα να συγχαρώ, όχι αυτά που πρόσφερα, αλλά την ηλικία μου, που σε αυτήν κυρίως δωρίζεται αυτή η διάκριση, ως μία παρήγορη ικανοποίηση για τα πολλά έτη, που διένυσε...». 
...Ο διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω», Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το βραβείο άξιζε στην Κική Δημουλά και προσωπικά περίμενα πως θα είναι εκείνη η φετινή κάτοχος του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας». 
...Το «Διαβάζω» είναι ένα από τα δυο περιοδικά, που βραβεύθηκαν. Με πορεία μακρά, από το 1976, στις σελίδες του περιοδικού έχουν «φιλοξενηθεί» οι μεγαλύτεροι Έλληνες λογοτέχνες. 
...«Η τιμή ανήκει σε όλους όσοι εργάζονται εδώ, αλλά και στον ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλο, ο οποίος πήρε την απόφαση να εκδόσει αυτό το περιοδικό, όταν στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντίστοιχο. Είναι μία δικαίωση και εκείνου και όσων άλλων συνέβαλαν στη πορεία του περιοδικού έως σήμερα», λέει ο κ. Μπασκόζος, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποίηση για το ότι το «Διαβάζω» βραβεύθηκε μαζί με το περιοδικό «Δέντρο», ένα λογοτεχνικό περιοδικό της «ίδιας γενιάς», όπως λέει. 
...Ο κ. Μπασκόζος, εξάλλου, χαρακτήρισε «μεγάλη αλλαγή» στις κρίσεις της επιτροπής, τις φετινές απονομές του Βραβείου Μυθιστορήματος και εκείνου της Ποίησης, σε δύο νεότερους απ’ ό,τι συνήθως λογοτέχνες, τη Βασιλική Ηλιοπούλου (μυθιστόρημα με τίτλο «Σμιθ») και τον Παντελή Μπουκάλα, αντίστοιχα. Ο τελευταίος, αρθογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», τιμήθηκε για το έργο του με τίτλο «Ρήματα» και, αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την τιμή, που του επεφύλαξε, χαρακτήρισε τον εαυτό του άνθρωπο που του αρέσει να γράφει. 
...Το Βραβείο Διηγήματος δόθηκε στον Παναγιώτη Κουσαθάνα για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό». Με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής διακρίθηκε ο Άγγελος Χανιώτης για το έργο του «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο». Στην κατηγορία Χρονικό-Μαρτυρία νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Βέης με το βιβλίο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις».
   (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: