Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο στρατός στην Αίγυπτο ετοιμάζει δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

14 Φεβρουαρίου 2011.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, όπως δήλωσαν σήμερα, μέλη του σε νεαρούς ακτιβιστές...
Ο Γουάελ Γκόνεμ ανέφερε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι ο ίδιος και επτά άλλοι ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με δύο μέλη του Συμβουλίου.......Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Γκόνεμ επιβεβαίωσε τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο στρατός ελπίζει ότι η ειδική επιτροπή που ασχολείται με την τροποποίηση του συντάγματος θα έχει ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε ένα δεκαήμερο.
...Nωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός κάλεσε τους πολίτες και τα συνδικάτα να σταματήσουν τις απεργίες, την ώρα που διευρύνονται τα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας.
...Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων «κάλεσε τους πολίτες και τα συνδικάτα επαγγελματιών και εργατών να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τον καλύτερο τρόπο».
«...Ελπίζουμε ότι όλος ο κόσμος θα προετοιμάσει ένα θετικό κλίμα για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο έως ότου αυτές ανατεθούν στη νόμιμη πολιτική εξουσία που θα έχει εκλεγεί από το λαό», συνεχίζει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, την οποία ανέγνωσε εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση.
«...Ευγενικοί Αιγύπτιοι δείτε ότι αυτές οι απεργίες, σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα», προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι οι απεργίες ζημιώνουν την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας....

***Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ένας αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας αποπειράθηκε να τον μαχαιρώσει, προσθέτοντας ότι αυτή η επίθεση δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος.
...Ο Νουρ, που ήταν αντίπαλος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο αξιωματικός αυτός ήταν ένα από τα 3 μέλη της κρατικής ασφάλειας που αποπειραθηκαν να του επιτεθούν κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην πόλη Λούξορ, χωρίς όμως να τον τραυματίσουν.
...Η κρατική ασφάλεια, παρακλάδι της αστυνομίας, θεωρείτο πολιτικό όργανο του καθεστώτος του Μουμπάρακ.
...Ο Νουρ επεσήμανε ότι οι τρεις άνδρες έμοιαζαν να δρουν υπό τις διαταγές ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν παρών στην απόπειρα επίθεσης που σημειώθηκε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στο Λούξορ.
Στρατιώτες επενέβησαν για να σταματήσουν τη συμπλοκή που ακολούθησε.
....«Δυστυχώς, η ασφάλεια, η κρατική ασφάλεια μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια επικίνδυνα μέσα», δήλωσε ο Νουρ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς.
«...Αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος από το οποίο υποφέρουμε και το μέγεθος της μόλυνσης που παραμένει στην πολιτική ατμόσφαιρα της Αιγύπτου», επεσήμανε.

***Εν τω μεταξύ...
...Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας του πρώην Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, γράφει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Μασρ Αλ Γιουμ, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην Αιγύπτιος ηγέτης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας ή ίσως και να βρίσκεται σε κώμα.
Σ...ύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει υποστεί μεγάλο ψυχολογικό σοκ μετά την παραίτησή του και ήδη δέχεται τις φροντίδες των ιατρών.
...Δεν έχει ακόμη όμως αποφασιστεί το αν θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
...Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ο πρώην Αιγύπτιος Πρόεδρος έχασε δύο φορές τις αισθήσεις του και λιποθύμησε ενώ μαγνητοσκοπούσε το τελευταίο του διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα.
...Το γεγονός ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Χόσνι Μουμπάρακ ανέφερε πριν από λίγο και η ηλεκτρονική έκδοση της Αλ Αχράμ, επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές....Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι τώρα.

...Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όπως ανακοινώθηκε από το Συνδικάτο των Δικηγόρων, αύριο ενδεχομένως ξεκινήσει και έρευνα από τις αιγυπτιακές αρχές για την περιουσία της οικογένειας Μουμπάρακ. Η έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για το ότι η περιουσία της οικογένειας Μουμπάρακ υπολογίζεται από 40 μέχρι και σε 70 δις δολάρια.

...Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή των Δικηγόρων που έχει ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία επικαλείται το γεγονός ότι σύμφωνα με τα άρθρα 80 και 81 του Συντάγματος, ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει ένα συγκεκριμένο μισθό και δεν επιτρέπεται να δεχθεί οποιεσδήποτε άλλες αποδοχές, ούτε να επιδοθεί σε επιχειρήσεις ούτε να αγοράσει ή να πουλήσει ιδιοκτησίες.
...Επομένως, αυτό που θα θέσουν επί τάπητος στην έρευνα είναι το πώς η οικογένεια Μουμπάρακ απέκτησε τέτοια περιουσία.

***Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου σταματώντας την κυκλοφορία μερικές μόνον ώρες αφότου η στρατιωτική αστυνομία και στρατιώτες είχαν απομακρύνει από την περιοχή τους τελευταίους διαδηλωτές, που ήταν λίγες δεκάδες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
...Ο στρατός φαινόταν να ελέγχει πλήρως την πλατεία, στην οποία επικεντρώθηκαν οι διαμαρτυρίες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια όμως εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν πορεία στην πλατεία, ανεμπόδιστοι από τους στρατιώτες, λέγοντας ότι θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με την επανάσταση.
...Οι αστυνομικοί διαδηλωτές και το πλήθος που τους παρακολουθούσε διέκοψαν την κυκλοφορία, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται κανονικά το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. «Εμείς και ο λαός είμαστε ένα», φώναζαν οι αστυνομικοί.
...Νωρίτερα, αποχώρησαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι διαλύει το κοινοβούλιο, στο οποίο πρακτικά έχει αποκλεισθεί η αντιπολίτευση και αναστέλλει το Σύνταγμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
...Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.
...Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.
«...Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για μια περίοδο έξι μηνών ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
...Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν «τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής» και «τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό».
...Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει «χάος και αναταραχή». Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.
***Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα. «Πιστεύω ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να επηρεαστούν», δήλωσε ο Αχμεντ Σαφίκ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στην Αίγυπτο ως το 2025.
...Ο Σαφίκ τόνισε ότι για το ρόλο του Ομαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, θα αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
...Ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ μιλώντας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC δήλωσε ότι οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι ασφαλείς παρά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«...Δεν πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε κίνδυνο ή ότι κάποιο είδος κινδύνου μας περιμένει στη γωνία» τόνισε ο κ. Μπαράκ επισημαίνοντας με έμφαση ότι «το Ισραήλ προσέχει την ασφάλειά του».
...Ο κ. Μπαράκ απέρριψε τη σύγκριση μεταξύ της λαικής εξέγερσης στην Αίγυπτο και της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν το 1979 όταν ο Σάχης εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του.
«...Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι κοινό με τα σημερινά γεγονότα και αυτά που συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια. Οι Αιγύπτιοι είχαν το δικό τους τρόπο» τόνισε ο κ. Μπαράκ.
Η αλλαγή στην Αίγυπτο «δεν ήταν κάτι που οργανώθηκε από εξτρεμιστές Μουσουλμάνους ή από ριζοσπαστικές μουσουλμανικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
...Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν ήταν ο υποκινητής της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο κ. Μπαράκ εξέφρασε την άποψη ότι η οργάνωση αυτή έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα.
«...Αργά ή γρήγορα η μόνη οργάνωση που έχει συνοχή, εστιάζει και είναι έτοιμη να σκοτώσει και να σκοτωθούν οι οπαδοί της εάν χρειαστεί, θα πάρει τη εξουσία. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο στην Αίγυπτο γιατί εάν γίνει θα είναι καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή» επισήμανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας που ωστόσο σχολίασε πως «δεν είναι πολύ εύκολο να τους συγκρίνουμε με τις πολύ εξτρεμιστικές οργανώσεις γιατί οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μια αιγυπτιακή έκδοση και πολλοί εξ αυτών είναι πολύ λίγο εξτρεμιστές».

***Ομάδα Αιγυπτίων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
«...Συναντηθήκαμε με τον στρατό...για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας», δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε ιστοσελίδα.
...Ο Ουαέλ Γόνιμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αφού κρατήθηκε, όπως κατήγγειλε, με δεμένα τα μάτια επί 12 ημέρες.
...Είναι ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook «Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ» (στη μνήμη ενός νεαρού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία), ομάδα στο Ιντερνετ που βοήθησε στην οργάνωση της εξέγερσης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου...(ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: